«ЮВІЛЕЙНІ» ВИПУСКНИКИ РАДІЛИ УСПІХАМ РІДНОЇ ШКОЛИ

Усі ми родом з дитинства. Воно найчастіше асоціюється із шкільною партою, просторим класом, в якому на стінах є стенди із пізнавальною інформацією, та широкими коридорами, які під час перерви перетворюються у гамірливий дитячий вулик. Саме такі спогади пройняли автора цих рядків під час участі у вечорі-зустрічі випускників ювілейних років  навчально-виховного комплексу «Оженинська загальноосвітня школа І-ІІI ступенів №2 – дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Острозької районної ради.

Принаймні тридцять п’ять років тому діти в селі Оженин навчались у пристосованих приміщеннях, одне з яких колись використовувалось як костел. А поряд – вже розпочали свою роботу будівельники, спорудивши великий котлован. Згодом, у 1987 році, нова школа, яка одержала статус середньої, прийнявши більше трьох сотень учнів.

…Один за одним поріг школи переступають колишні учні, які її покинули п’ять, десять і навіть п’ятдесят років тому. Багатьох важко  впізнати. Ось Ігор Новосад, Володя Гульчук, Віктор Юрченко, Олександр Данилюк, Сергій Жох, Надія Матвійчук… Це мої колишні однокласники. Поряд з ними – молодші і старші. Усім знайшлося місце у просторій шкільній актовій залі. Розпочався концерт,  підготовлений місцевими вчителями та учнями.

Позитивні емоції помітні на обличчі директора школи Ольги Коваль, яка вже п’ять років поспіль очолює колектив місцевих освітян. Їй є чим гордитись, бо навчально-виховний комплекс «Оженинська загальноосвітня школа І-ІІI ступенів №2» утримує статус однієї з кращих у Острозькому районі.

У ході урочистостей випала нагода нагадати колишнім випускникам та молодим педагогам про плідну співпрацю навчального закладу із Хмельницькою АЕС. Не дивно, що до цього підприємства спрямована увага багатьох талановитих учнів.

Інформація про те, що майже десять років офіс генерального директора Хмельницької АЕС прикрашає картина, написана рукою колишньо­го випускника Оженинської школи Володимира Ярошика, багатьох заінтригувала.

Все розпочалося з участі у регіональному конкурсі дитячих малюнків «Атомна енергетика і ми»,  організованому відділом роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС. Найвищу нагороду в одному з них – Гран-прі – вдалося вибороти юному жителю села Оженин Володимиру Ярошику. Його  нагородили грошовою премією та екскурсі­єю до Москви. Робота Володи­мира Ярошика демонструвалась у Третьяковсь­кій галереї. На передньому плані цього твору зображено велику квітку, до якої навідались бджілки-трудівниці. А далі – видніються корпуси Хме­ль­ни­цької АЕС. Там плідно працює колект­ив професіоналів, які займаються виробництвом електроенергії.

Потім організаторів конкурсу «Атомна енергетика і ми» приємно здивував ще один учень із Оженина – Вадим Олійник. Він також виборов Гран-прі. Коли його рідна школа організувала персональну виставку автора, запрошення на її відвідини одержали і представ­ники Хмельницької АЕС. Перша пре­зен­тація творчого доробку Вадим­а Олійника стала культурно-­мистецькою подією у школі. Для  проведення заходу був розроблений сценарій. До концерту залучили учнів, які проявили себе на пісенних конкурсах у районі та області, стали переможцями та дипломантами. Подивитись на юне обдарування прибули керівники районних відділів культури та освіти. Делегація від ХАЕС на презентацію завітала не з порожніми руками. Для школи подарували інформаційно-пізнавальну літературу, яка стала корисною на уроках фізики, біології. А імениннику - Вадиму  Олійнику  – великий торт,  виготовлений кондитерами електростанції.

Сім років тому школа в Оженині долучилась і до Національного проекту «Книга рекордів України». Учнівському та педагогічному колективу вдалося реалізувати проект автора цих рядків, який полягав у створенні великої піраміди з кулькових ручок. Коли розпочалось в селі святкування, піраміда висотою три метри вже була готова для оглядин. Щоб документально зафіксувати досягнення місцевих освітян та учнів, на свято прибув представник «Книги рекор­дів України», заслужений діяч мистецтв Віталій Іваницький. Віталій Миколайович вручив сертифікат, у якому зазначається, що 25 вересня 2011 року в Оженині створено піраміду висотою 3 метри з  1627 кулькових ручок, які прикріплені до тонкої металевої основи по всій поверхні чотиристоронньої піраміди. Загальна протяжність їх викладання становить 228 метрів. Під оплески присутніх він вручив диплом за сприяння в організації рекорду  Оженинській ЗОШ                 І-ІІІ ст. №2 (директор – Ніна Дрозд, завуч – Олександр Дрозд), Оженинській територіальній громаді (голова сільради – Володимир Ярошик, секретар – Алла Дика)  та  автору проекту. 

Майже два тижні інформацію про досягнення Оженинської ЗОШ №2 розповідали провідні інформаційні агентства нашої держави. Подія була оприлюднена й на офіційному сайті Мініс­терства освіти та науки України.

Свідками встановлення рекорду України стали і представники Хмельницької АЕС, які подарували місцевій школі набір футбольних м’ячів.

Колишнього директора Оженинської ЗОШ №2 Острозького району Ніну Дрозд можна по праву віднести до когорти активних пропагандистів  атомної енергетики. П’ять років тому саме її було номіновано у конкурсі «Її величність – жінка», на підсумки якого були запрошені кращі представниці жіноцтва, що мешкають на території зони спостереження Хмельницької АЕС і  відіграють чималу роль у здійсненні суттєвих перетворень у різних сферах життєдіяльності нашого регіону та покращенні добробуту його жителів.

Коли прозвучали останні акорди святкового концерту та символічно пролунав останн­ій дзвоник, директору навчально-виховного комплексу «Оженинська загальноосвітня школа І-ІІI ступе­нів №2 – дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Острозької районної ради Ользі Коваль від Хмельницької АЕС була вручена довід­кова література про діяльність Хмельни­ць­­кої АЕС, специфіку виробництва електро­енер­гії. Життя продовжується, співпраця також…­

Олександр Шустерук, випускник 1983 року Оженинської ЗОШ №2

На фото: картина В. Ярошика, що прикрашає офіс генерального директора ХАЕС; юний худож­ни­к В.Олійник; під час встановлення рекорду в смт Оженин.