Знати і діяти вміло

З 2003 року у місті енергетиків функціонують Нетішинські міські курси ІІІ категорії Навчально-методичного центру цивільної захисту  та безпеки життєдіяльності  Хмельницькій області, якими курує завідувач Анатолій Васильович Адоньєв.

Напередодні професійного свята  у консультаційно- методичному кабінеті відбулась розмова з керівником курсів. Цього дня у  навчальній установі проходило навчання з черговою групою слухачів відповідно до розробленого плану  на тему «Система захисту населення міста, району і об’єкту господарської діяльності у надзвичайних ситуацій».

Анатолій Васильович розповів про мету  та завдання, які стоять перед  слухачами. Він наголосив, що міські курси проводять щомісячне курсове            навчання  та підвищення кваліфікації, як за цільовим призначенням, так і на замовлення, відповідно до  потреб органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій з питань надзвичайних ситуацій.

 Тут також надають навчальні, консультаційно-методичні та інформаційно-аналітичні послуги суб’єктам господарювання з розробки документації з цивільного захисту, навчання населення діям у надзвичайних, аварійних, несприятливих побутових або нестандартних ситуацій та в умовах терористичних проявів.

Для того, щоб навчання проходило відповідно з вимогами  нормативних документів, на базі курсів створена матеріально-технічна інформаційна база, за  допомогою якої слухачі мають можливість не тільки теоретично, але й практично відпрацювати нормативи з технічними засобами.  Зокрема в  багатофункціональному навчальному кабінеті, де проводяться теоретичні навчання, можна одягнути протигаз, респіратор, захисний одяг – загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК) та костюм   «Л-1».

Слухачі курсів мають можливість спостерігати в роботі прилади, які вимірюють радіаційний фон: «Белла» та «ДП-5В», а також які фіксують  вміст сильнодіючих отруйних речовин  в повітрі - «ВПХР». Для визначення отриманої людиною дози опромінення в наявності є комплект дозиметрів «ДП-22В».

На стендах детально розписані обов’язки та дії командирів ланок та їх підлеглих на випадок дій у екстремальних ситуаціях (пожежі, автомобільної аварії, дії на воді тощо).

Досить відчутним і вагомим доповненням є мультимедійний комплект, за допомогою якого слухачі мають можливість переглянути презентації, слайд-шоу, відеоматеріали стосовно тематики, а також різноманітні документи, які використовуються в повсякденній роботі.

Помічником у навчальному процесі завідувача курсів є майстер ВН О.О. Сотник,  який займається навчальною роботою.

Для пропаганди знань серед населення на курсах обладнанні місця з літературою відповідно до тематики програм підготовки населення до дій в надзвичайних ситуаціях, огляду фахових періодичних видань, розповсюджуються засоби друкованої продукції.

Протягом року навчання проходять до 400 чоловік з підприємств, організацій, установ, закладів освіти та культури, які після навчання на курсах отримують посвідчення відповідного зразка­.

Завідувач курсів А.В. Адоньєв та майстер виробничого навчання О.О. Сотник тісно співпрацюють із органами виконавчої влади, структурними організаціями ХАЕС та ВАТ УБ ХАЕС,  підрозділами МНС, закладами охорони здоров’я, Червоного Хреста, засобами масової інформації, підприємствами та організаціями міста, а також із приватними юридичними та фізичними особами.

На фото: лікар-реаніматолог В.Ульяницький проводить заняття з надання першої медичної допомоги при нещасних випадках.

Віктор Войковський

Фото  автора