З енергією до творчості

Коли оглядаєш витвори,  представлені на виставці «Чарівний бісер», яка днями відкрилась у Нетішинській мистецькій галереї «Арт-ПЛАСТ», зринає думка про те, що справді не хлібом єдиним живе людина. Ось на стенді вишита картина  інженера-програміста служби інформаційних технологій Хмельницької АЕС Лариси Розум. Таке враження, ніби на квітці застигли крапельки роси. Тут візуальний ефект допомагає створити декоративний бісер, техніку роботи з яким майстриня опанувала багато років тому.

Оригінальними в оздобленні бісером можуть виглядати жіночі сукні. У цьому можна переконатися під час оглядин виробів, які представили працівниці цеху господарського забезпечення Світлана Розвазка та Людмила Чепелюк, інженер-технолог відділу контролю металу Анна Косолапова. Стильне вбрання вражає своєю вишукані­стю. Не має сумніву, що воно виглядатиме нарядно у будь-якій побутовій та урочистій обстановці.

Особливе смислове навантаження на відвідувачів виставки справляють ікони, які створені руками оператора служби інформаці­йних технологій Марії Корнійчук, економіста договірного відділу Інни Пастухевич, працівниць цеху господарського забезпечення Людмили Чепелюк, Світлани Розвазкої, електроцеху - Наталії Шемчук, енергоремонтного підрозділу - Марії Кузнецової, конструкторсько-технологічного відділу - Наталії Павлової. Тут вдале поєднання кольорів створює атмосферу святості, яка надихає кожного на добрі справи та очищення душі.

Під час оглядин виставки не можливо не звернути увагу на вітрини із сувенірною продукцією, прикрасами, авторами яких є Наталія Вельдіна зі служби інформаційних технологій та Наталія Шемчук із електроцеху. Вироби виконані у мініатюрі та оздоблені оригінальними композиціями. З любов’ю до мистецтва представлені роботи Олесі Стецюк, Ірини Шишук, Марії Кузнецової, Тетяни Соснової.

- На території нашої країни бісер був відомий ще за часів Київської Русі, - розповідає директор Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк,- про це свідчать численні археологічні знахідки. Причому, наші пращури знали скляне намисто і бісер не лише завдяки торговим відносинам з країнами Близького Сходу та Візантії, а й завдячуючи широкому розвитку склоробної справи у VIII – XII ст. на Русі. Час найширшого застосування бісеру в Україні - кінець XVII – перша половина XIX ст. Вишивали, в’язали, ткали, плели, оздоблювали найрізноманітніші предмети побуту. На початку XX ст. було створено вишивальні майстерні на території Галичини й Буковини, де поряд з тканням та вишиванням виготовляли прикраси з бісеру. Особливо були розвинені художні ремесла на Поділлі, Покутті, Гуцульщині. Вироби українських майстринь мали великий попит на ярмарках у Європі. На даний час це мистецтво в Україні розвивається досить швидко. Кожна майстриня народних традицій робить свій вклад у скарбницю цих чудових виробів.

На виставці «Чарівний бісер» представлено роботи шістнадцяти майстринь, які працюють у різних цехах та підрозділах ВП «Хмельницька АЕС». Вражає філігран­на майстерність, з якою створені картини, одяг, прикраси, ікони.

Виставка «Чарівний бісер» ор­ганізована за сприяння культурно-масової комісії профкому Хмельницької АЕС в рамках започаткованого десять років тому культурно-мистецького музейного проекту «Світ захоплень працівників ХАЕС».

Олександр Шустерук

Фото автора