З конкретними пропозицiями

Днями відбулося пленарне засідання двадцять п’ятої сесії Славутської міської ради сьомого скликання. Під час його проведення депутати заслухали інформацію заступника генерального директора з капітального будівництва Хмельницької АЕС Олега Рахлінського щодо перспектив завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків на нетішинському промисловому майданчику.

Олег Васильович розпочав свою розповідь з історії вибору типу реакторної установки для третього енергоблока Хмельницької АЕС. За його словами, коли розглядалось це питання, був вибраний так званий референтний блок. Це п’ятий енергоблок Балаковської АЕС. Його аналог російські спеціалісти виготовили для Болгарії.

- Ми на той час зрозуміли, - розповідає Олег Рахлінський, - що, враховуючи низку технологічних напрацювань для нашого третього енергоблока буде прийнятний саме проект енергоблока Балаковсьої АЕС. Він такий же, як два нині діючих на Хмельницькій АЕС. Важливим є те, що в ньому передбачені всі заходи безпеки, які, почи­наючи з 1998 року, поетапно втілювались на першому та другому наших енергоблоках. Попередньо було підготовлене тех­ніко-економічне обґрунтування, яке було схвалене під час громадських слухань за участю територіальних громад 30-кілометрової зони спостереження. Продовженням процесу стало прийняття відпо­відного закону. Але відомі події призвели до анулювання відповідного проекту.

Заступник генерального директора з капітального будівництва також повідомив, що на сьогодні вивчаються можливості застосування проекту, який пропонує чеська «Skoda JS a.s.». Це знову ж таки ректор ВВЕР -1000. Вже підписано протокол про наміри та ведуться переговори про підписання від­повідного договору. Для його прийняття  потрібно схвалити Кабміном скориговане тех­ніко-економічне обґрунтування будівництва  третього та четвертого енергоблоків. Воно вже про­йшло державну експертизу. Тепер черга за низкою урядових структур, контролюючих органів. Це дасть можливість підійти до прийняття           Верховною Радою України  відповідного закону.  При прийнятті рішення буде враховано думку громади, яка мешкає на території зони спостереження Хмельницької АЕС.

Олегу Рахлінському було адресовано низку запитань. Більшість з них стосувались перспектив розвитку регіону за рахунок виплати коштів, які передбачені під час експлуатації діючих енергоблоків Хмельницької АЕС та добудови нових.

Олександр Шустерук

Фото автора