Професiя з числа найнеобхiднiших

Доволі часто можна чути, а останнім часом і з екранів телевізорів, що у нас в державі надто багато юристів. З таким твердженням можна було б погодитись, коли б я на власному досвіді переконався в цьому. Проте з кожним днем  переконуюсь в протилежному: юристів мало. Це підтверджується власним досвідом роботи в правовій службі Атомпрофспілки.  Практика свідчить, що з кожним днем зростає кількість звернень громадян до юриста.

Звернення  різні і стосуються майже всіх галузей права. Більшість звернень стосуються цивільного, сімейного, адміністративного та житлового права. Відтак юрист  профспілки має бути спеціалістом у різних галузях права, не виключаючи і  кримінальну складову. Самокритично зауважу, що багато чому доводиться навчатися «на ходу», незважаючи на певний попередній досвід роботи в різних правових системах. Подекуди пропоную громадянам зайти за відповіддю через деякий час, аби кваліфіковано підготуватись до справи по суті.

Ось лише деяке підтвердження слів, що правова служба має чимале навантаження. У поточному році  я взяв участь у 63  засіданнях місцевого та апеляційного  судів. Виїздив на засідання до Хмельницького та Львова. Брав участь у засіданні Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ. Підготовив понад 40 позовів адміністративного та цивільного характеру. Надано допомогу у підготовці 26 заяв непроцесуального характеру. Періодичного вивчаються проекти наказів та інші розпорядчі документи, які зачіпають інтереси працюючих. Надано понад 400 консультацій.

Вдалося  довести до логічного завершення   трудовий спір колишніх працівників АПК ДП НАЕК «Енергоатом», які були поновлені на роботі три роки тому. 26 січня 2011 року Ухвалою Верховного Суду України була задоволена касаційна скарга однієї з працівниць, в результаті чого були скасовані незаконні рішення  місцевого та апеляційного судів і справу направлено до суду першої інстанції. На даний час місцевий суд прийняв шість позитивних рішень, з яких три рішення апеляційний суд залишив без змін, а апеляційні скарги представника ДП НАЕК «Енергоатом»  були відхилені.

Цього року  розпочав  вивчати практику звернення до Європейського суду з прав людини. Підготував одне звернення до цього Суду у зв’язку з порушенням статті 6 «Право на справедливий суд» Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Процедура звернення до суду досить проста. Проте  наступна підготовка матеріалів потребує додаткових знань. Суд уповноважений розглядати лише ті заяви, які стосуються порушення одного або кількох прав, викладених у Конвенції та в Протоколах до неї. Він не є апеляційною інстанцією стосовно національних судів і не уповноважений ні скасовувати, ні змінювати їх рішення. Суд також не може від вашого імені напряму втручатися в діяльність органу влади, на дії якого ви скаржитесь.

Згідно зі статтею 35  Конвенції, ви можете звернутися до Суду лише після того, як вичерпаєте всі національні засоби правового захисту, і лише протягом шести місяців після дати винесення остаточного рішення. Суд не може приймати до розгляду заяви, які не відповідають наведеним вище умовам.

Василь Кучинський,  юрист відділу правової роботи ЦК Атомпрофспілки