«З лiкарем потрiбно дружити»

На цьому стоїть начальник відділу охорони здоров’я Хмельницької АЕС Є.В.Фаб’янчук. Що вкладає у ці слова, стає зрозуміло з подальшої розмови. Дбаючи про власне здоров’я, кожен повинен прислухатися до свого організму і в разі найменших тривожних сигналів, які можуть вказувати на наявність тої чи іншої недуги, звертатися за кваліфікованою допомогою. Адже вчасне виявлення проблеми не дозволить їй розвинутися, набути більш складних форм, що ускладнить лікування й одужання.

Не схвалює Євгенія Володимирівна своєрідної моди на самолікування, чому сприяє вільний продаж багатьох препаратів в аптечній мережі. Вибір ліків і справді великий, та не завжди вони ефективні і найбільшу користь приносять у вигляді надприбутків виробникам та продавцям.

Одним із напрямків роботи відділу охорони здоров’я є органі­зація медоглядів персоналу станції – періодичних і при прийомі на роботу. Основна їх мета – вчасно виявити можливі захворювання для проведення реабілітаційних заходів, визначити стан здоров’я людини і її здатність виконувати свої посадові обов’язки, зокрема й за наявності шкідливих умов праці.

Щорічно медогляд проходять до 4500 працівників ХАЕС. У СМСЧ за ро­ки співпраці з нашим підприємством накопичено великий досвід їх про­ведення, лікарі знають на що передусім потрібно звертати увагу, в закладі зберігаються всі амбула­торні карточки з інформацією про резу­льтати попередніх медоглядів, ви­яв­лені захворювання. Лікарі, які залучені до проведення медоглядів, у 2014 році пройшли спеціалізовані курси професійної підготовки, отож у їх фаховості, на переконання Є.В. Фаб’янчук, сумніватися не випадає.

- Непрості часи переживає сьогодні СМСЧ, чи не матиме це негативного впливу на проведення медо­глядів працівників ХАЕС?

- Договір на проведення мед­оглядів був укладений з медсан­частиною у минулому році, ще до перепідпорядкування закладу. На сьогодні ми не отримували жодних документів про зміну статусу СМСЧ, перейшовши в комунальну влас­ність міста вона, найголовніше, залишилася спеціалізованою медико-сані­тарною частиною. Отож, працюємо в звичному режимі, мед­огляди розпочалися з 10 січня поточного року, їх пройшли вже понад 2000 осіб.

- Що можете сказати про стан здоров’я персоналу станції?

- З огляду на те, що середній вік наших працівників коливається в межах 40-45 років, прослідковується певна різниця у ситуації з рівнем і видами захворювань в порівнянні з тим, що мали, скажімо, 20 років тому. Хронічна стресова ситуація, яку переживає суспільство тривалий час, дається взнаки – зростає кількість серцево-судинних захворювань. Молоде покоління, яке виросло в епоху повальної комп’ютеризації, дуже часто страждає на поганий зір.

- На відділ охорони здоров’я покладено функції реєстрації лікарняних листків і аналіз причин тимчасової непрацездатності персоналу. То як часто наші люди хворіють?

- У 2014 році кількість випадків тимчасової непрацездатності сягала цифри 6091, в минулому – 6330. У днях це відповідно 57241 і 56526.

На завершення розмови Є.В. Фа­б’янчук закликала усіх вести здоровий спосіб життя, зберігаючи таким­ чином хороше самопочуття, ретельно стежити за своїм станом, щоб не було причин ходити в аптеку.

Ольга Сокол