Щоб комфортно всiм було подають воду i тепло

З наказу №591 від шостого листопада 1982 року розпочинається історія підрозділу, який нині означений, як комунальне господарство Хмельницької АЕС. Саме тоді було затверджено графік роботи пускорезервної котельні та очисних споруд. Згідно із штатним розкладом першими працівниками були майстер А.М.Кашеваров, лаборант В.Л.Дзюбенко, оператори очисних споруд Н.С.Радчук, М.В. Янча, М.М.Мосолова, Л.І.Хру­льова, оператор хлораторної установки 3 розряду Т.А.Юрченко, оператори на фільтрах О.П. Мельничук, В.В.Дорощук, І.В. Верещинська.

Треба зазначити, що вже на той час готувались до пуску очисні споруди, куди ще у червні прийшов на посаду майстра А.М. Кашеваров. Ветерани очисних споруд згадують: це був справж­ній господар: розбив на території підрозділу садок, розподі­лив за вахтами кожне дерево, щоб доглядали; власними силами були збудовані теплиця, майстерня, при­міщення для паління. Під його наглядом опрацьована необхідна документація, доставлене обладнання, здійснено будівництво та пуск першої черги очисних споруд.

Він особисто проводив навчання персоналу і вимагав знання технології та будови обладнання напам’ять.

Тоді ж була прийнята лаборантом Віра Луківна Дзюбенко, в липні - оператором хлораторної установки Тамара Анатоліївна Юрченко. Це було початком розвитку очисних споруд господарсько-побутових стоків. Нині очисні споруди, якими опікується 50 пра­­цівників, очищають господарсько-­по­бутові стоки м. Неті­шин, проммайданчика і буддвору­. Проектна потужність 18000 м3/доб., фактична – 10000-10500 м3. 1990 року здійснено розширення блоків єм­ностей з 10000 м3/доб. до потужності 20000  м3/доб.

У тому ж таки 1982 році хіміко-бактеріологічну лабораторію очисних споруд очолил­а В.Ф.Столярчук, а з 1985-го – молодий інженер В.Л.Дзюбенко. Ветеран під­розділу пригадує: «Прийшли на роботу, - голе місце. Почали їздити на навчання у Славуту в СЕС. Вивчали методики виконання аналізів. Все поступово стало на свої місця. Головне завдання – контроль за якістю стічної води на всіх етапах її очистки, – здійснюється у відповідності з регламентом». Ось вже 12 років цю відповідальність покладено на інженера Л.С. Шевчук та її команду з шести фахівців.

Надзвичайно відповідальна робота у колективу каналізаційних мереж та каналізаційних насосних станцій, який також організовувався 1982 року. В службі три майстри, 19 слюсарів, 15 машиністів насосних установок, два електрогазозварники. Кожен знає свій маневр, працює з віддачею, надійно і з сумлін­ням.

З 1993 року діє в КГ дільниця буддвору, яка обслуговує та ремонтує зовнішні та внутрішні (водопровідні, каналізаційні, теплові) мережі та обладнання об’єктів АПК, УВТК і КНС-132.

З початку діяльності КГ існувала дільниця з технічного обслуговування та ремонту об’єктів теплопостачання, якою нині опікується О.М. Шев­чук. Основним завданням її є підтримання обладнання тепломереж і споруд підрозділу у дієздатному стані шляхом організації експлуатації, технічного обслуговування і ремонту обладнання теплових мереж.

В колективі з 54 фахівців – інженер з налагодження, чотири майстри, 16 слюсарів з обслуговування устаткування теплових мереж, 15 слюсарів з обслуговування ЦТП, 9 слюсарів-ремонтників, 5 диспетчерів і 2 закріплених електрогазо­зварники. Двадцять працівників працюють у підрозділі понад чверть віку.

Вони обслуговують понад 100 кілометрів трубопроводів тепловодопостачання, більше 150 теплових камер, півтори тисячі засувок і вентилів різних діаметрів. Центральні теплові пункти КГ експлуатує 18 центральних теп­лових пунктів (ЦТП), де відбува­ється приготуван­-ня та подача гарячої во­ди на житлові будинки міста Нетішин. Разом з цим відбувається розподіл системи опалення на всі житлові будинки та комунальні об’єкти міста. Дільницею здійснюється своєчасне усунення ава­рій за будь-яких погодних умов. Згадують праці­вники дільниці 31 грудня 2008 року, коли о 13.00 виявили під­живлення тепломережі. Бригада приступила до усунення аварії. Всі жителі відзначали Новорічне свято… Аварія була усунут­а близько 4-ї ранку­, при цьому на вулиці стояв мороз до мінус 10.

Треба зазначити, що для забезпечення оперативної експлуатації технологічного комплексу з водопостачання, теп­лопоста­чання і водовідведення відповідно до вимог норм, правил у ко­му­нальному господарстві 2000 року створена аварійно-диспетчер­ська служба, першими нача­льниками змін якої стали Б.Б. Рибаченко, О.І.Пилипенко.

Комунальне господарство охоплює весь периметр міста, кожну багатоповерхівку насамперед водопровідною мережею. Належні умови життєдіяльності такого господарства покликана забезпечити група водопровідної мережі, якою опікується майстер В.О. Тадеощук з колегами.

Дільниця з ремонту та обслуговування електроустаткування (ДРОЕ КГ) чисельністю у 36 чоловік переймається забезпеченням на­дійної, безпечної та економічної роботи закріпленого за КГ електро­устаткування та електроустаткування зовнішніх об’єктів, підтримкою його електричних та технологічних параметрів на рівні нормативних значень і утриманням у постійній готовності нормативного електричного навантаження, забезпечення електропостачання за рахунок організації експлуатації та своєчасного і якісного ремонту закріпленого електроустаткування.

Електротехнічний персонал дільниці з ремонту та обслуговування електроустаткування (ДРОЕ) КГ та зовнішніх об’єктів ВП ХАЕС розподіляється на кілька підроз­ді­лів: група РОЕ КГ (12 працівників) забезпечує ремонт, технічне обслуговування, надійну та безпечну роботу електроустаткування ЦТП, КНС, СЗВ бази КГ та артезіанських свердловин КГ; група РОЕ зовнішніх об’єктів під керівництвом майстра з ремонту В.А.Матлушинського та                 9 електромонтерів забезпечують ремон­т, технічне обслуговування, на­дійну та безпечну роботу електро­устаткування всіх зов­нішніх об’єктів ВП ХАЕС, а саме ТрЦ, СК, ЛЗРК, УКБ, ЦДЗ; будинку №506; складів ХВ ВПСГ; складів ЦГЗ; постів    АСКРО; бази РБУ ЕРП; критої смуги ПРЧ №8; водомірних постів №1,2; електротехнологічного обладнання їдалень №9 і 10; буфетів №15, 22, 23, 1, 2, 7; готельного корпусу місії OSART.

Група з експлуатації електроустаткування (11 працівників) здійс­нює цілодобове чергування, обхід електроустаткування всіх об’єктів і своєчасне виявлення порушень в його роботі. Вони виконують оперативні перемикання, а також організовують підготовку робочих місць і допуск до виконання робіт у ДЕУ.

Група з ремонту та обслуговування КВПіА під керівництвом майст­ра з ремонту Р.М. Миронюка та 4 слюсарів з КВПіА забезпечують надійну, безпечну роботу засобів вимірювальної техніки, контроль­но-­вимірювальних приладів та автоматики ЦТП, КНС, СЗВ, ШУ засувками тепломережі насосної станції ЦДЗ, артезіанських свердловин та бази КГ.

У складі комунального господарства діє служба головного механіка, підпорядкована В.І. Мазярчуку. Слюсар АВР, слюсар-ремонтник, машиніст компресорних установок, токар, фрезерувальник, зварювальник, п’ять сторожів-двірників, два прибиральники виробничих приміщень забезпечують виконання підготовчих робіт в умовах майстерні, необхідних для всіх видів ремонту (арматур­и, виготовлення запасних частин, виконання токар­но-фрезерних робіт). Вони ж забезпечують діль­ниці КГ пересувними агрегатами, механізмами, установками.

Надзвичайно велика відповідальність покладена на дільницю з технічного обслуговування та ремонту об’єктів водопостачання, яка забезпечує надійну роботу обладнання водопровідних мереж.

В складі дільниці станція знезалізнення води, яка виконує водозабір, знезалізнення води, водопідготовку і водозабезпечення проммайданчика і міста Нетішин.

Проект споруд СЗВ розроблений інститутом «Теплоенергопроект» у 1981 році, а в кінці 1983-го станцію здали у екс­плуатацію. Проектна потуж­ність СЗВ на даний момент – 18000 м3/доб., фактичне середнє навантаження складає 10000-14000 м3/доб.

У 1996 році водозабір розширився з 11 до 16 артсвердловин, у 2012 році введені в експлуатацію ще чотири арт­свердловини, а у 2015-му – три.

Якісною питною водою забезпе­чує місто колектив найдосвідченіших комунальників з 34 праці­в­ників на чолі із старшим майстром А.О.Коханюк, вісім з них працюють на СЗВ понад 30 років.

Звичайно ж, до якості води причетна хіміко-бактеріологічна лабораторія, працівники якої здійснюють виконання відповідного контролю на всіх етапах очищення і знезараження питної води, що надходить у водогінну мережу міста. Крім цього лабораторія проводить аналізи води у випадках поривів на водопроводі питної води після їх усунення.

Першим керівником лабораторії була З.І. Бендиль. Останні 8 років очолює підрозділ Я.Г.Шпак.

Зрозуміло, що таке велике господарство не може обійтись без виробничо-технічного відділу, на який покладено забезпечення інженерної підтримки структурних одиниць КГ щодо виконання виробничих завдань з тепловодопостачання та водовідведення, раціонального планування ремонтів, роботи КГ, забезпечення ведення режимних спостережень на діючих свердловинах Нетішинського водозабору, аналіз отриманої гідрогеологічної інформації, а також здійснення розрахунків і коригування річних планів споживання води та водовідведення. У відділі працю­є сім фахівців під керівництвом О.П. Єфімчука.

Планово-економічний відділ (керівник С.С. Андрощук) здійс­нює роботу з економічн­ого планування в підрозділі, займається розробкою заходів з ліквідації збитковості, проектів тарифів на водо­постачання, водовідведення та тепло­постачання.

Економічний аналіз фінансово-господарської діяльності КГ ВП ХАЕС покладено на бухгалтерію (головний­ бухгалтер С.В.Скуридіна). Питання дотримання порядку оформлення первинних докумен­тів, проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей і основних засобів, облік матеріальних і фінансових ресурсів, згідно з за­твердженими нормативами та лімітами, своєчасні розрахунки – в сфері діяльності цієї структурної одиниці.

Цього року для полегшення співпраці із споживачами створено­ відділ з обслуговування абонентів, який включає в себе дого­вірну групу та групу обліку і контролю. Тут працює 20 чоловік на чолі з молодим керівником І.О.Медведь. Працівники відділу займаються укладанням договорів з централізованого опалення, водопостачання та водовідведення з фізичними та юри­дични­ми особами, контролем за технічним станом, метрологічною повіркою приладів обліку.

На трудовому календарі комунального господарства тридцять п’яті роковини з дня заснування. На початковому етапі це був під­розділ із назвою цех теплових і підземних комунікацій, який довгий­ час очолював А.В. Смолій. У 2006 році на базі ЦТПК  було створено комунальне господарство. Нині його очолює Сергій Володимирович Сні­щук, який розпочав трудову діяльність у 1993 році ін­женером ЦТПК. Технічною стороною в КГ опі­кується головний інженер Михайло Васильович Ринда та два його заступники Валерій Анатолійович Назаришин і Сергій Анатолійович Третяк. Робота з персоналом в підрозділі покладена на заступника начальника по роботі з персоналом Т.Ю.Ковальчук.

Основним завданням комун­ального господарства було і є на­дання послуг з тепловодопоста­чання, водо­відведення (з подальшим очищенням господарсько-побутових стоків), згідно з ук­ладе­ними договорами, фізичним та юридичним особам м. Нетішин і ВП ХАЕС, та забезпечення безпере­бій­ного електропостачання зовніш­ніх об’єктів ВП ХАЕС. Не без труднощів, пов’язаних насамперед з фінансовою складовою, колектив комуна­льників справляється з обов’язками і забезпечує місто надзвичайно необхідними складовими нашого побуту – водою і теплом.

 Віктор Гусаров

Фото Олександра Шустерука та з архіву редакції