На ХАЕС періодично запрошують представників мас-медіа на зустрічі з компетентними спеціалістами, які мають досвід експлуатації важливого для забезпечення безпеки обладнання. Найчастіше на електростанцію навідуються журналісти, які працюють у періодичних виданнях міст, що розташовані у 30-кілометровій зоні спостереження ХАЕС. Принаймні вже тривалий період триває співпраця із колективами редакцій Острога, Славути, Шепетівки, Ізяслава, Гощі, а також Хмельницького і Рівного.

Днями регіональні журналісти мали змогу поспілкуватись із заступником головного інженера ХАЕС з електрообладнання та систем контролю і управління Олегом Куртяком. Він розповів про ремонтні роботи, які тривають на другому енергоблоці. Це вимушена процедура, бо 30 березня цього року другий енергоблок був відключений від мережі – спрацював захист від замикання на землю. Під час пошуків місця пошкодження було виявлено, що воно сталось на фазі «Б» статора генератора. Після того, як він був розібраний, наші спеціалісти виявили дефект у 37 стержні. Для розслідування причин була створена комісія, яка встановила, що причиною пошкодження статора став конструктивний недолік вузла закриття лобових частин статора генератора. На сьогодні ми маємо лист, що надійшов на адресу НАЕК «Енергоатом», в якому йдеться про те, що фірма ALSTOM, яка проводила модернізацію статора генератора, визнає недолік вузла закриття лобових частин статора генератора і бере на себе зобов’язання за власні кошти змінити конструкцію під час планових попереджувальних ремонтів енергоблоків, не тільки на ХАЕС, а й на інших електростанціях, зокрема, на третьому енергоблоці ЮУ АЕС та третьому, четвертому енергоблоках РАЕС.

Зараз у машзалі другого енергоблока тривають ремонтні роботи. Олег Куртяк ознайомив гостей із ходом їх проведення. За його словами, лагодження проводиться за допомогою підрядної організації «Піраміда», нагляд здійснює шеф-інженер фірми ALSTOM. Вже замінено стержень і триває збирання конструктивних елементів статора. Роботи здійс­нюються згідно з наміченим графіком. Після завершення ремонтних робіт другий енергоблок буде підключений до мережі.

Під час оглядин території проммайданчика Олег Романович розповів про важливі  технологічні процеси в роботі електро­стан­ції, а також про системи, які забез­печують безпеку експлу­атації. На його адресу від журналістів були й  запитання про перспективи транспортування електроенергії в нашій державі, завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС тощо.

Кореспондент газети «Вісті Рівненщини» пригадав, що у кабінеті начальника електроцеху він бачив багато спортивних нагород. Його зацікавило, чи поповнюється «скарбничка». Олег Романович пояснив, що зараз обіймає зовсім іншу посаду, але електроцех для нього дорогий, бо саме цьому підрозділу він присвятив чверть століття. Він й надалі цікавиться досягненнями та здобутками колег, як у виробничій, так і спортивній сфері. І має чим гордитись.

Заступник головного інженера ХАЕС з ядерної і радіаційної безпеки Костянтин Щербінін розповів про результати роботи міжнародної місії технічної підтримки ВАО АЕС, яка нещодавно відбулась на ХАЕС. Її темою була «Культура безпеки: організація, практика запровадження, критерії оцінки». За словами Костянтина Рудольфовича, тематика культури безпеки переплетена із багатьма видами діяльності електростанції. У 2007 році НАЕК «Енергоатом» поставив перед собою завдання запровадити єдині підходи у компанії щодо питань самооцінки підвищення культури безпеки. Згодом була видана низка відповідних документів. Аналіз напрацювань спонукав до ознайомлення із світовим досвідом у сфері реалізації програм із культури безпеки. Для цього керівництво ХАЕС виступило із пропозицією проведення на її території міжнародної місії. Московський центр ВАО АЕС до цього поставився серйозно і до складу групи міжнародних експертів включив спеці­алістів з Росії та США, які мають досвід у сфері культури безпеки. Їх консультаційні поради допоможуть працівникам ХАЕС значно покращити виробничі процеси і ефективно практикувати самооцінку. Основні висновки після проведення міжнародної місії будуть оприлюднені у меморандумі, проект якого вже підготовлений і пройде узгодження у відповідних інстанціях.

Програмою перебування регіональних журналістів на ХАЕС було передбачено ознайомлення із методикою тренерської роботи у дитячо-юнацькій спортивній школі, досягненнями тамтешніх вихованців, які постійно демонструють високі результати на Всеукраїнських та Міжнародних змаганнях.

На завершення візиту гості мали можливість порадіти творчим успіхам юних художників, які взяли участь у регіональному конкурсі «Атомна енергетика і ми».

Олександр Шустерук

Фото  автора