З постачанням обладнання проблем не виникало

Кожен зі станційних підрозділів мав свої зобов’язання у період ППР на першому енергоблоці, перед управлінням виробничо-технічної комплектації стояло завдання вчасно поставити необхідне обладнання і матеріали належної якості, до якого б не було питань ні в ремонт­ників, ні в експлуатаційників. Чи вдалося­ справитися з цим, нам розпов­ів начальник УВТК В.А.Ов­чін­ні­ков.

- Наш колектив, маючи за плечами багаторічний досвід роботи, чітко розумів, що замовлене підрозділами обладнання необхідне для безпечної і стабільної роботи  енерго­блока після його виходу з ремонту. А також товарно-матеріальні цінності, постачання яких ми мали забезпечити, необхідні для своєчасного виконання у міжремонтний період технічно­го обслуговування обладнання, підготовки до проведення ППР на обох енерго­блоках та реалі­зації заходів з продовження терміну експлуатації на енергоблоці №1, для створення безпечних умов праці персоналу.

 У своїй повсякденній роботі керувалися вимогами Закону України «Про публічні закупівлі» щодо під­готовки тендерної документації, проведе­ння відкритих торгів через систему ProZorro. Результати проведеного вхідного контролю показали, що матеріали, обладнання й запчастини до нього хорошої якості, а отже з вибором постачальників продукції не помилилися.

- Віталію Анатолійовичу, а чи завжди поставлене обладнання відповідає заявленим характеристикам?

- Скажу так, у поточному році бракованої контрафактної продукції ми не виявили. Якщо ж ТМЦ мають хоч якісь невідповідності, але постачальник усуває їх, то така продукція вважається придатною для використання на  АЕС.

У першому півріччі 2019 року УВТК спільно з «Атомкомплектом» і «Атоменергомашем» забезпечили постачання товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 1 мільярд 135 мільйонів гривень. Те, що мало бути використане під час виконання заходів з продовження терміну експлуатації першого енергоблока, у грошовому еквіваленті складало 887.9 млн гривень, обладнання й матеріали для забезпечення ремонтно-експлуатаційних потреб станції обійшлися у 247.2 млн гривень. Частка договорів, укладених з постачальниками персоналом УВТК, вимірюється тризначною цифрою 213. Якщо ж перевести це у фінансову площину, загальна сума згадуваних договорів складає 89.9 мільйона гривень. Зазначу, що в ході ППР на першому енергоблоці всі постановочні питання, які доводилися персоналу УВТК і потребували миттєвої реакції, виконувалися вчасно, зривів ремонтних робіт через затримки постачання заявлених ТМЦ не було.

- Чи використовувалися під час ППР складські запаси?

- Не зважаючи на доволі великий обсяг поставленої продукції, на ХАЕС вдавалися до використання вже наявного на складах. Це невелика частка із загального переліку всього необхідного, використовували деталі трубопроводів, арматуру, призначені для використання при будівництві омріяних нами 3 і 4 енергоблоків. Це не було самовільним чиїмось рішенням, для використання складських запасів є Положення, в якому прописано хто має право надати на це дозвіл. Жодні процедурні моменти порушені не були, загальний план зменшення запасів виконано в межах доведених показників.

- Обладнання чийого виробництва переважає?

- Час і обставини змушують переорієнтовуватися на українських виробників, у випадках з продукцією, випуск якої у нас поки що не освоїли, користуємося послугами зарубіжних постачальників.

- Про які країни йдеться?

- З європейських – Франція, Німеччина, Польща, Чехія, Угорщина, Великобританія. Є поставки з Росії і Сполучених Штатів Америки. Але позиція керівництва Енерго­атома чітка – вибирати з-поміж тих, хто працює в Україні і сплачує тут податки. Ведеться активна робота  з імпортозаміщення обладнання російського виробництва, вітчизняні заводи-виробники готують відпо­відні креслення, погоджують їх з Енергоатомом і ДІЯРУ. Відходу від цього курсу не буде.

- ППР на першому енергоблоці йде до завершення, з поставленими завданнями на цю кампанію ви справилися. Над чим працюєте зараз?

- Триває активна підготовка до проведення планово-попереджувального ремонту на другому енергоблоці, який розпочнеться восени. Починаємо визначатися з постачальниками ТМЦ, укладати договори, виконувати всю планову роботу. Паралельно готуємося належним чином комплектувати усім необхідним виконання заходів з успішної підготовки до осінньо-зимового періоду.

Усім цим переймається колектив досвідчених фахівців, багато з яких працює на ХАЕС з моменту пуску першого енергоблока. У разі розгортання будівництва 3 і 4 енергоблоків, коли потреби в обладнанні й матеріалах стрімко зростуть, а відтак і навантаження на працівників, постане проблема «вливання молодої крові». Про це потрібно дбати заздалегідь, щоб новенькі змогли перейняти досвід у ветеранів, навчитися працювати з постачальниками, пізнати всі тонкощі підготовки тендерної документації, інші складові повсякденної роботи. Без цього важко розраховувати на результативність.

Про те, що набуваються необхідні навички роками, співрозмовник знає не з чуток, бо й сам прийшов 2001 року працювати в УВТК в якості інженера без категорії. Через роки доріс до начальника сектора, і ось у 2019 очолив колектив. Колишній випускник Львівської політехніки, де навчався на факультеті «теплові електростанції», на собі відчув скільки зусиль потрібно докласти, аби відбутися як висококласний спеціаліст, зростати фахово.

Ольга Сокол