З позитивним iмпульсом

На першому енергоблоці Хмельницької АЕС тривають роботи з впровадження комплексної системи діагностики (КСД) в складі локальних систем діагностики (ЛСД).  Роботи з монтажу КСД на обладнанні реакторної установки енергоблока №1  розпочалися ще під час ремонтної кампанії ППР-2016. За словами інженера ПрАТ «СНВО «Імпульс» Сергія Костіна, який зараз займається супроводом мон­тажу КСД на обладнанні реакторної установки (шеф-монтаж).  КСД складається з таких локальних систем, як віброконтролю та діагностики головних циркуляційних насосів; діагностики залишкового ресурсу; внутрішньореакторної шумової діагностики; виявлення вільних та слабко закріплених предметів; контролю просочування теплоносія першого контуру у складі двох автономних підсистем: підсистеми акустичного контролю та підсистеми контролю вологості; контролю переміщення трубопроводів 1-го контуру. Контроль за виконанням основних робіт, які передбачено реалізувати під час нинішньої ремонтної кампанії на першому енергоблоці, здійснюється поетапно.

Нашому кореспонденту  випала нагода задати представнику ПрАТ «СНВО «Імпульс» кілька запитань.

- Сергію Володимировичу, Хмельницьку АЕС відвідують різні делегації, які знайомляться із її роботою. У розповідях спеціалістів часто називаються вітчизняні виробники, продукція яких допомагає підвищити безпеку діючих енергоблоків. Часто згадується і ПрАТ «СНВО «Імпульс».

- Наше підприємство з 1975 року співпрацює із фахівцями АЕС різних країн. Свого часу наші системи УОК М-7000 були впроваджені на Білоярській, Нововоронезькій, Рівненській АЕС. Висока надійність двопроцесорних М-7000 дозволила використати їх для прямого управління енергоблоками. У 1982 році Наказом по Міні­с­терству Приладобудування СРСР НВО «Ім­пульс» призначене Головною організацією по створенню, промисловому освоєнню та впровадженню засобів керуючої обчислювальної техніки для атомної енергетики. У цей період НВО «Імпульс» у рамках виконання Загальносоюзної програми по створенню сучасних високонадійних АСУ ТП АЕС, розробило базові компоненти мікропроцесорної системи контролю та Управління МСК. Нині наше підприємство є провідним розробником,  виробником та постачальником високонадійних систем контролю та управління (СКУ) для АЕС із реакторами типу ВВЕР.

- Із Хмельницькою АЕС ваша співпраця розпочалась із другого енергоблока.

- Так. Мої колеги брали активну участь у встановленні систем діагностики на другому енергоблоці. Вони працюють надійно і допомагають у забезпеченні безпеки основного обладнання. Хочу відзначити, що на всіх етапах співпраці із Хмельницькою АЕС склались хороші враження про ваших спеціалістів, зокрема, працівників цеху налагодження та випробування устаткування і цеху теплової автоматики та вимірювань. Я на проммайданчику Хмельницької АЕС перебуваю вже майже місяць. Велика допомога у виконанні моїх професійних обов’язків із шеф-монтажу надана начальником лабораторії систем технічної діагностики ЦНВУ Вадимом Сосновських та інженером ЦТАВ Олександром Українцем. Колектив електростанції чітко усвідомлює, що впровадження та експлуатація комплексної системи діагностики на першому енергоблоці є запорукою успішного одержання дозволу на продовження терміну експлуатації.

Своє бачення спів­пра­ці із ПрАТ «СНВО «Ім­пульс» висловив і Вадим­ Сосновських. За його словами, реконструкція і модернізація першого енергоблока про­ходить згідно із гра­фі­ком впровадження «Комплексної (зведеної) програми під­вищення рівня безпеки енергоблоків атомних станцій». Впровадження нових систем діагностики дозволить підвищити безпеку його експлуатації. Цьому сприятиме можливість безперервного контролю за технічним станом основного обладнання реакторної установки (внутрішньо-корпусні пристрої реактора, головні циркуляційні трубопроводи, компенсатор тиску, головні циркуляційні насоси тощо). Технологічні заходи допоможуть своєчасно виявляти різні аномалії та дефекти в роботі устаткування. Аналогічна система (КСД) експлуатується з 2009 року на другому енерго­блоці ВП ХАЕС. Варто відзначити, що  важливе для безпеки АЕС обладнання постачає вітчизняне підприємство ПрАТ «СНВО «Імпульс», що розташоване в місті Сєвєродонецьк.

Відрядження інженера ПрАТ «СНВО «Ім­пульс» Сергія Костіна на Хмельницьку АЕС співпало із візитом сюди представників Європейського банку реконструкції та розвитку, які проводять перевірку етапів впровадження заходів із підвищення безпеки діючих енерго­­блоків згідно із затвердженими графіками. Йому випала нагода надати вичерпну інформацію щодо поставленого обладнання комплексної системи діагностики на першому енергоблоці.

Олександр Шустерук

На знімку: С.Костін дає пояснення представниками ЄБРР та фахівцям ХАЕС щодо встановленої апаратури

Фото автора