З умінням переконувати

Уже понад п'ятнадцять років Тетяна Лиситчук очолює роботу відділу роботи з громадськістю та ЗМІ  Хмельницької АЕС. Його найголовнішим завданням є формування об'єктивної громадської думки про безпечну експлуатацію атомної станції. Це вдається втілити за різними напрямками. Фахівці відділу постійно запрошують школярів навчальних закладів регіону розташування станції для знайомства з енергетичним підприємством, розробляють для старшокласників графік екскурсій. У інформаційному центрі Хмельницької АЕС відвідувачі, оглядаючи  макети,  мають змогу більше дізнатися про різні аспекти виробничої діяльності ХАЕС, принцип роботи енергоблоків, бар'єри безпеки та системи захисту на АЕС, подальші перспективи розвитку атомної енергетики. Цікавими та пізнавальними є відеофільми про діяльність одного з найбільших підприємств Хмельниччини. 

Вісім років тому експозиційну залу інформаційного центру прикрасив новий електрифікований макет, за допомогою якого демонструються основні технологічні процеси під час виробництва електроенергії.

- Потенціал очолюваного мною відділу дуже потужний, - розповідає Тетяна Лиситчук, - його основу складають різні за фахом спеціалісти. Це екологи, філологи, журналісти, інженери. Принаймні, гості електростанції завжди мають можливість переконатись, що їх відвідини за сприяння працівників відділу роботи з громадськістю та ЗМІ завжди будуть пізнавальними. Для нас важливо не тільки формувати позитивний імідж нашого підприємства, яке більше трьох десятків років надійно та безпечно виробляє електроенергію, а й  прищеплювати інтерес до ядерної галузі. Вже складається певна тенденція, коли студентами профільних вузів, які готують фахівців у різних сферах АЕС, стають колишні випускники шкіл 30-кілометрової зони спостереження. Вони демонструють гарну успішність, тому мають всі шанси згодом замінити фахівців, які йтимуть на заслужений відпочинок.

Великий інтерес до нашого підприємства спостерігається з боку вузів Києва, Одеси, Львова, Вінниці. Небайдужі до нас навчальні заклади, які готують спеціалістів сфери гідротехнічних споруд, контролю за довкіллям. На станцію щорічно навідуються студенти з Рівненського національного університету водного господарства та природокористування, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. За словами викладачів цих закладів, під час екскурсій на ХАЕС є можливість теоретичні знання підкріплювати візуальним сприйняттям роботи різних механізмів та систем. Правда, на сьогодні через пандемію існує проблема масових відвідин Хмельницької АЕС.

Під час роботи на Хмельницькій АЕС Тетяні Степанівні довелось брати участь у різних акціях, які були ініційовані представниками еколо­гічних, політичних та громадських організацій. Найбільш емоційними  виявилися громадські слухання з приводу добудови третього та чет­вертого енергоблоків. Представники громадськості не завжди розуміли значення нарощування додаткових енергетичних потужностей для забезпечення економічної незалежності нашої держави. Тут в пригоді ставав багаторічний освітянський досвід Тетяни Степанівни проведення діалогів навіть з агресивно налаштованими опонентами. А переконливим її аргументом було те, що у Нетішині та за його околицями мешкають  родини тих, кому довірена безпека діючих енергоблоків.

Та й вона  сама родом із Славутчини. У селі Мирутин закопана її пуповина.

У розмовах Тетяна Степанівна завжди пишається тим, що мешкає у найкращому місті – Нетішині. Тут поєдналося все: виробництво, культура, мистецтво, служіння науці. А хіба будеш байдужим до чудових краєвидів, де, як це не парадоксально, завдяки Хмельницькій АЕС збережено неповторною велику територію з численною кількістю рослинності, що потрапила у розділи Червоної книги. Біля великих міст таке не часто побачиш. Перевагою Нетішина, за словами Тетяни Лиситчук, є те, що місцеві жителі сповідують розмірений спосіб життя, коли є можливість розгледіти все поряд, привітатись на вулиці із багатьма знайомими і просто, без попередження, завітати в гості. А ще є можливість відчути себе індивідуальністю. Порівнювати «філософію» багатьох міст вона може на прикладі столиці, де навчалась на філологічному факультеті Київського держуніверситету ім. Т. Г. Шевченка.

Особливістю відділу роботи відділу з громадськістю та ЗМІ є й те, що його працівникам потрібно постійно бути на вістрі подій, які відбуваються на Хмельницькій АЕС, в енергетичній галузі України та в багатьох інших країнах. Усе, що претендує на новизну, повинно бути донесено до читачів та слухачів за допомогою публікацій у газеті «Перспектива», соціальних мережах, офіційного розсилання інформації, сюжетів телестудії. Ця діяльність перебуває під особистим контролем Тетяни Лиситчук. І на цьому поприщі, як мовиться, є чим гордитись. Працівники відділу неодноразово були відзначені галузевими нагородами та ставали переможцями різних конкурсів.

Кілька років тому Тетяні Степанівні було вручено відзнаку «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України ДП «НАЕК «Енергоатом».

Олександр Шустерук