З ювелірною точністю

Минув рік як Ігоря Горбачука  призначено головним метрологом Хмельницької АЕС.

Після закінчення  Вінницького державного технічного університету мій співрозмовник  відпрацював на станції двадцять п’ять років. Першою трудовою ланкою став електроцех, а у 1997 році переведений на посаду інженера служби головного метролога.

Саме у цьому підрозділі зростав як фахівець, послідовно обіймаючи посади провідного інженера з метрології, начальника лабораторії з повірки засобів вимірювальної техніки електро-, радіо-, іонізуючих величин, вимірювальних каналів СВРК та СУЗ.

За роки роботи у службі головного метролога Ігорю Васильовичу незліченну кількість  разів доводилось виконувати повірку засобів вимірювальної техніки. За словами керівника, колектив станційної метрології тільки протягом минулого року провів біля п’ятдесяти тисяч повірок засобів вимірювальної техніки.

– Наш колектив порівняно невеликий, – розповідає Ігор Горбачук, – за штатним розписом це 29 чоловік. У кожного  свої специфічні виробничі завдання та функції. Загалом  служба головного метролога на ХАЕС створена  з метою організації та виконання робіт з метрологічного забезпечення виробництва теплової й електричної енергії, основним завданням є  забезпечення єдності і точності вимірювань, які проводяться на атомній електростанції, щоб отримати достовірні результати для прийняття подальших рішень. Точність і є запорукою досягнення високого рівня безпеки експлуатації ядерного об’єкта.

Метрологічне забезпечення на ХАЕС здійснюється не тільки під час ведення основного технологічного процесу, а також і у ході планово-попереджувальних ремонтів на обох енергоблоках, в разі виконання робіт з модернізації, технічного обслуговування і технологічних випробувань станційного обладнання. Об’єктами метрологічного забезпечення на АЕС є засоби вимірювальної техніки, комплекси застосовуваних ЗВТ, що входять в технічні засоби і системи, їх підсистеми, окремі пристрої і елементи, включаючи комплекси програмних засобів обробки, передавання і відображення інформації про параметри, що вимірюються. Відтак великі завдання покладені на персонал наших лабораторій, задіяний у проведенні  відомчої повірки (калібрування) засобів вимірювальної техніки та вимірювальних каналів інформаційно-вимірювальних систем за наступними видами вимірювань: параметри потоку, витрат, рівня та об’єму речовин; вимірювання тиску, вакуумні вимірювання, вимірювання механічних величин, часу та частоти; електричних та маг­нітних, радіотехнічних та радіо­електрон­них величин, вимірювання характеристик іонізуючих випромінювань.

Метрологічне забезпечення під час експлуатації АЕС складається із законодавчої, наукової, нормативної, технічної та організаційної бази і здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», технічних регламентів та інших нормативно-правових актів, що стосуються метрологічної діяльності.

– Ігоре Васильвичу, коли ознайомлюєшся із специфікою роботи вашої служби, мимоволі виникає асоціація із ювелірами. Тобто ви пов’язані із надзвичайною точністю.

– У нашій сфері важливим є кожен етап будь-яких вимірю­вань, бо маємо справу із приладами, системами, від яких залежить безпека діючих енергоблоків. Виходячи з цього кожен працівник нашої служби повинен мати  необхідний досвід і кваліфікацію. Цьо­му сприяє організація навчання  у спеціалізованих закладах вищої освіти – як персонал, що виконує метрологічні роботи, як того вимагає від нас СОУ НАЕК 011:2019 «Метрологічне забезпечення експлуатації АЕС».

Торік 5 наших працівників пройшли таку підготовку в ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», що є своєрідним центром підготовки метрологів.  Важливою є співпраця із метрологічними центрами для забезпечення точності вимірювань. Вони є у Києві, Білій Церкві, Львові, Івано-Франківську, Хар­кові, Хмельницькому, Рівному, Дніпрі.

– У розмові ви згадали про майже п’ятдесят тисяч перевірених торік вашим персоналом систем. А який фронт робіт був для вас цікавим за весь період роботи на ХАЕС?

– Кілька років тому в промислову експлуатацію на енергоблоках №1 та №2  введено сенсори сейсмічні СС-1, які миттєво реагують на виникнення таких катаклізмів, як  землетрус. Оперативність у попередженні приходу потужної хвилі і передачі автоматичного сигналу на спрацювання захисту реакторної уста­новки, дозволяє запобігти можливим серйозним руйнаціям. Мені було довірено проведення первинної метрологічної повірки сейсмодатчиків перед початком їх експлуатації за допомогою новітньої вібровимірювальної системи ВИС-1. В подальшому цей цікавий досвід передавався фахівцям служби.

Олександр Шустерук

На знімках: інженер з метрології Г. Ве­ремко проводить відомчу повірку; начальники лабораторій М. Бондарук, О. Степанов та головний метролог І. Горбачук під час обговорення підсумків роботи