За дослiдження роботи турбогенератора – гран-прi

Учениця Берездівського ліцею Ганна Зінчук, яка нещодавно представляла Хмельницьку АЕС на  Всеукраїнському конкурсі рефератів серед учнівської молоді  «Ядерна енергія і світ» в Києві, виборола головний приз – гран-прі.

Уже другий рік поспіль Ганна Зінчук разом із вчителем фізики Вандою Прокопченко вивчають роботу турбогенератора. За допомогою спеціалістів відділу контролю­ металу, навчально-тренувального центру і відділу роботи з громадськістю Хмельницької АЕС Ганна та її вчитель отримали унікальну інформацію про роботу та стан обладнання, скористалися можливостя­ми технічної бібліотеки електро­станції.

Важливою перевагою даного дослідження став період його виконання, який співпав з проведенням основних робіт з продовження терміну експлуатації першого енергоблока. Саме у цей час можливо побачити обладнання у «відкритому» стані. Під час останнього візиту на Хмельницьку АЕС юна дослідниця отримала відповіді на усі свої запитання від фахівців турбінного цеху, які безпосередньо опікуються роботою обладнання машзалу енергоблока.

Загалом, у конкурсі рефератів свої наукові доробки представили 22 учасники із міст-супутників АЕС, а також Славутича, Харкова та Львова. Серед них і троє переможців першого етапу конкурсу, що відбувся на Хмельницькій АЕС. Право участі у фінальному етапі, крім Ганни Зінчук, отримали ще двоє учнів - Богдан Тригубець (Судилківська ЗОШ Шепетівського району) та Дмитро Палій (Славутська ЗОШ №1).

У другому етапі конкурсу роботи учасників оцінювали представники Енергоатома, Українського ядерного товариства та Національного технічного університету України «КПІ». Виконавчий секретар Українського ядерного товариства Данило Лавренов констатував розширення географії заходу та зазначив, що конкурс є важливою сходинкою для усвідомлення вибору  майбутньої професії. Більш того, за словами заступника декана теплоенергетичного факультету КПІ Вадима Кондратюка, конкурс рефератів допомагає у підготовці майбутніх студентів для профільних вузів.

Щодо Ганни Зінчук, то її перемога стала приємною несподіванкою для організаторів конкурсу, бо ж саме село Берездів розташоване за п’ятдесят кілометрів від Нетішина, де працює Хмельницька АЕС. Крім цього, ніхто із рідних учениці не працює на енергетичному об’єкті.

Наш кор.