За професіоналізм, дієвість, працю

Під час господарської оперативки працівників ХАЕС в урочистій обстановці начальнику дільниці з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу Роману Мельнику було вручено Грамоту Верховної Ради України. Такої відзнаки він удостоєний за багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм. Не забарилися й вітання колег по роботі, з якими Роман Григорович трудиться пліч-о-пліч більше трьох  десятків років.

Життя більше п’яти тисяч нетішинців напряму пов’язане із Хмельницькою АЕС. Майже кожен п’ятий з цього числа працює у енергоремонт­ному підрозділі - найбільшому підрозділі електро­станції. Це великий загін висококваліфі­кованого персоналу, який піклується про те, щоб експлуатаційники  без зайвих турбот викону­вали свої функції з виробництва електро­енергії. Працівники підрозділу знають кожну деталь і механізм «бруд­ної» і чистої зон, «доглядають» реактори і турбіни, реанімують обладнання, яке має властивість час від часу виходити з ладу тощо. Саме до когорти знаних професіоналів поталанило потрапити Роману Мельнику ще перед пуском першого енергоблока, у якого до працевлаштування на ХАЕС  вже були трудові навички в колективах Бурштинської ДРЕС, Івано-Франківського заводу тонко-органічного синтезу. Він був в числі тих, хто отримав право на здійснення першого в історії експлуатації станції планово-попереджувального ремонту. Той ремонт мав певні особливості, бо обладнання, яке вводилось у експлуатацію, потребувало так званого «притирання». А потім лік пішов на «другий», «третій»…

Коли працював один енергоблок, - пригадує Роман Мельник, ремонтна  кампанія проводилася раз на рік. У період експлуатації двох енергоблоків тривалість міжремонтного періоду значно­ скоротилась. Треба зважити на те, що планове лагодження обладнання частіше відбувається весною, влітку або восени. У холодну пору року два енергоблоки мають нести максимальне навантаження, щоб загальнодержавна енергосистема була надійною і мала резерви. Це також важливо й для міста енергетиків, опалення якого повністю залежить від роботи електростанції.

Тривалий час Роман Мельник очолював дільницю з ремонту турбінних установок, а торік його призначили  на посаду начальника цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу.

Автору цих рядків неодноразово доводилось зустрічатись із Романом Григоровичем під час ремонтних кампаній на енергоблоках. У спілкуванні з ним відкриваєш для себе багато нового про ХАЕС. Саме від нього дізнався про технологічні параметри турбоагрегата. Виявляється, що у зібраному стані він має масу у дві з половиною тисячі тонн. Є до чого прикласти руки.  У машзалі ремонтникам роботи вистачає завжди. Під час ремонту всі процеси виконуються поетапно. Спочатку турбоагрегат «роздягають», а потім до технологічних операцій приступають вузькопрофільні спеціалісти. Традиційно ремонти тривають на циліндрах низького та високого тисків, підшипниках, апаратурі. Крім заміни зношен­их деталей доводиться ліквідовувати де­фекти­, які виникають під час експлуатації пристроїв та агрегатів. Кожна ремонтна кампанія має свої особливості. Принаймні раз у чотири роки проводиться капі­тальний ремонт систем та агре­гатів. Тоді відповіда­ль­ність по­двоюється.

Про колектив ремонтни­ків з уст Романа Мельника можна почути слова вдячності за відповідальне ставлення до обов’язків. За три десятки років тут утворилась своєрідна велика сім’я, де кожен усвідомл­ює велику відповідальність за доручену справу. Значна увага приділя­ється вихованню молодих спеціалістів, які нещодавно переступили поріг електростанції. Роман Григорович сам добре пам’ятає той період, коли  вперше приступив до виконання ремонтних операцій на першому енергоблоці Хмельницької АЕС.  Він вважає, що йому поталанило із наставниками. Багато важила кожна щира та дружня порада та запевнення, що досвід приходить із часом, а досягти успіху можна лише командою, в якій один одного розуміє з півслова. Гарні відгуки у Романа Мельника про співпрацю із такими фахівцями, як В.М.Харченко, який нині очолює енергоремонтний підрозділ, майстрами Р.Й.Борисом, М.І.Трощуком, П.А.Сушком. У статусі начальника цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху  Роман Григорович відчуває  значно більшу відповідальність за проведення ремонтних операцій, бо опікується діяльністю й інших дільниць підрозділу. Тепер до лагодження турбоагрегатів працівники під­рядних організацій практично не залучаються. Це досить відповідально і свідчить про високу кваліфікацію власних спеціалістів.

У колі друзів Роман Мельник часто розповідав про своє рідне село  Вікторів Галицького району на Івано-Франківщині. Воно знаходиться у передгір’ї Карпат,  краї, який у будь-яку пору року вабить до себе численних туристів. До села був особливий інтерес з боку кінематографістів, бо саме тут тривала робота над створенням художнього фільму «Вій» за повістю Миколи Гоголя. Відомою стала церква  сусіднього села Крилос. Її давні інтер’єри можна побачити під час перегляду цієї легендарної кінострічки.

Роман Мельник не тільки сумлінно стави­ться до виробничих обов’язків, а й бере значну участь у громадському житті колективу енергоремонтного підрозділу. Він активний прихильник фізичної культури  та спорту, здорового способу життя. Не дивлячись на те, що кілька років тому подо­лано життєвий екватор, Роман Григорович є пос­тійним учасником станційних Спартакіад. Він демонструє пристойні результати у плаванні, легкій атлетиці і сприяє здобуттю призових місць для спортсменів енергоремонтного підрозділу.

Роман Мельник без сумніву належить до когорти оптимістів. Саме це допомагає йому бути розсудливим під час роботи та поза нею. Як свідчить досвід, це хороша риса характеру.

Олександр Шустерук

 Фото автора