Те, що відбулося на японській АЕС, за словами головного інженера ВАТ "Атомэнргоремонт" Василя Аксьонова, який відвідав наше підприємство в якості експерта Московського центру ВАО АЕС, зупиняє, змушує задумуватися і прагнути планувати та виконувати свою роботу так, аби максимально виключити ризики на всіх етапах діяльності. Щоб не трапилося нічого лихого й негативного.

Експерти ВАО АЕС прибули в Нетішин з попереднім візитом у рамках підготовки партнерської перевірки нашої станції, запланованої на листопад поточного року. Мета якої, зокрема, як зазначив Василь Іванович, подивитися на ситуацію очима партнера, дати певні поради, спираючись на світовий досвід. Експерти розраховують на зустрі­чний крок партнерів, себто колективу ХАЕС: запро­вадження рекомендованих практик.

У минулий понеділок відбулося організаційне засідання представників ВАО АЕС за участю кері­вників станції і її структурних підрозділів. Сторони обмінялися думками стосовно проведення майбутньої партнерської перевірки, обговорили нові підходи в методології та висловили впевненість у плідній співпраці.

Генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко у своєму виступі наголосив, що колектив станції у своїй діяльності постійно демонструє послідовність у заходах, спрямованих на підтримання високого рівня безпеки діючих енергоблоків. Враховуючи рекомендації ВАО АЕС, МАГАТЕ, накопичений за роки експлуатації досвід, та виходячи з опублікованих Заяв керівництва компанії про політику безпеки, якості, екології, інформаційної й кадрової політики, охорони праці, ми прийняли свої Заяви. Якими чітко й однозначно підтвер­джуємо кроки, спрямовані на забезпечення пріоритету безпеки населення і охорону навколиш­нього середовища над іншими проблемами в діяльності ХАЕС. На дотримання вимог норм, правил і стандартів з ядерної і радіаційної безпеки, забезпечення якості, підтримку і підвищення культури безпеки персоналу, досягнення максимально безпечного рівня експлуатації енергоблоків та від­повідність свого курсу кращим світовим практикам і стандартам з безпеки МАГАТЕ.

Оцінку стану безпеки ХАЕС неодноразово давали вітчизняні та міжнародні експерти. Тільки за період з 2006 по 2011 рік нас перевіряли п`ять разів місії технічної підтримки ВАО АЕС-МЦ, станція приймала місію і постмісію OSART у 2007 та 2009 роках відповідно. За ту ж п`ятирічку на станції працювали експертні місії під егідою МАГАТЕ за напрямами: "Оцінка проектної безпеки" на енергоблоці №2, "Поводження з РАВ і зняття з експлуатації", "Експлуатаційна безпека", "Оцінка проектної безпеки" на енергоблоці №1. Результати місії OSART і експертних місій МАГАТЕ, ВАО АЕС-МЦ, проведених на ХАЕС, дозволили глибше оцінити безпеку об`єкта на відповідність стандартам з безпеки МАГАТЕ, виявити проблеми та знайти шляхи їх вирішення з врахуванням міжнародного досвіду.

Детально розповів Микола Сергійович про інші напрямки роботи, спрямовані на досягнення високого рівня безпеки. Додаткові заходи і цілі програми реалізовуються в Україні після подій на "Фукусімі-1". Виникла потреба переглянути і доповнити "Комплексну (зведену) програму підвищення безпеки енергоблоків АЕС України", провести додаткову  поглиблену переоцінку безпеки діючих енергоблоків (стрес-тести). Надалі актуальними залишаються питання модернізації. За період з 2005 року і дотепер на ХАЕС реалізовано 340 проектів, на виконання робіт з підвищення безпеки, модернізації і реконструкції використано за цей період більш, як один мільярд гривень. Заплановані на 2011 рік такі заходи на енергоблоці №2 вже виконано, на першому це буде зроблено під час планово-попере­джува­льного ремонту. З най­більш значимих проектів з підвищення безпеки, реконструкції та модернізації обох енергоблоків, реалізованих протягом останніх років, генеральний директор назвав заміну систем індустріального аварійного захисту, внутрішньо-реакторного контролю, інформаційно-обчислювальних систем, агрегатів безперебійного живлення. А також впровадження системи газового пожежогасіння в приміщеннях систем безпеки енергоблоків, монтаж СШО "Taproge" для очищення конденсаторів турбоживильних насосів і ТГ (енергоблок №1) і турбоживильних насосів (енергоблок №2), будівництво і введення в експлуатацію резервного трансформатора власних потреб, створення та введення в експлуатацію комплексної системи діагностики та створення центру технічної підтримки операторів АЕС в аварійних ситуаціях, низка інших заходів.

Проаналізував Микола Сергійович порушення в роботі станції, зазначивши, що з року в рік спостерігається хороша динаміка на їх суттєве зменшення. Досягнута стабільність проявляється у виробничих показниках, з початку експлуатації (станом на01.09.2011) ХАЕС виробила понад 196 мільярдів кВт/годин електроенергії, за вісім місяців поточного року – понад 10 мільярдів.

Перед учасниками організаційної наради виступив радник ВАО АЕС-МЦ Андрій Носов ( на знімку внизу) – головний методолог і головний учитель, як представив його Василь Аксьонов. Отож, говорив про методологію, нові правила та підходи, в деталях розповів як працюватимуть експерти, які програми  виконує ВАО АЕС і в чому вони полягають, як проходитиме листопадова партнерська перевірка. Експерти переконані, що вона піде на користь підприємству.

В ході попереднього візиту вони спостерігали за роботою персоналу на повномасштабному тренажері у навчально-тренувальному центрі, виконанням ремонтних робіт у машзалі та зоні контрольованого доступу.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва