Заграла «Веселка» барвами свята

Механізм виділення компенсації ризику населенню, яке проживає на території зони спостереження, нарешті запрацював. І кошти, яких давно зачекалися, перестали бути примарною надією та знайшли своїх адресатів. За минулий рік від НАЕК «Енергоатом» на спецфонд Держбюджету України надійшло 136 499 тисяч гривень, саме таку суму склав збір на соціально-економічну компенсацію в розмірі 1% обсягу реалізації електроенергії, виробленої на атомних електростанціях. Частка ХАЕС, нагадаємо, становила 16.1%.

У вигляді субвенцій за відповідною схемою кошти надійшли до місцевих бюджетів. Отримали їх і в Ізяславі, району від загальнообласного пирога (21 976.3 тис. грн.) належало без малого три мільйони. Тутешні влада і громада готові були використати довгоочікувану фінансову підмогу з користю для людей, і, не гаючи часу, взялися за освоєння. Першим об’єктом у місті, якому даровано життя за рахунок «атомних» грошей, став районний будинок творчості дітей та юнацтва «Веселка». Загалом об’єктів, які роками чекають оновлення і, так би мовити, другого дихання в області понад 170. Таку цифру назвав у відповідь на моє запитання голова Хмельницької обласної державної адміністрації Василь Ядуха. Найперше, за його словами, у регіоні братимуться за осучаснення закладів освіти й медицини, інших життєво-важливих об’єктів. В Ізяславі, наприклад, приведуть до ладу і вимог сьогодення полі­клініку на 350 відвідувань у день. Роботи розпочнуть вже в поточному році, а в наступному планують їх завершити. І тут, і на інших об’єктах, які ждуть-не діждуться будівельників, задіюватимуть різні джерела фінансування: кошти, які спрямовуються на зону спостереження, кошти Кіотського протоколу тощо.

Принагідно керівник ОДА подякував атомникам за плідну надійну працю, і побажав аби обставини складалися сприятливо і вироблену електроенергію було кому споживати. Тоді на жодному з блоків не доведеться застосовувати диспетчерські обмеження і задіюватимуть  їх на повну потужність.

Ударними темпами працювали будівельники над реконструкцією та переобладнанням нинішньої «Веселки». Ця дитяча установа функціонує під різними вивісками більш як шістдесят років, але такої ошатної споруди в своєму розпорядженні досі не мала. Віднині, переселившись за новою адресою, діти матимуть зручні аудиторії для занять, просторий танцзал і затишний концертний зал. Без сумніву, тут створено комфортні умови для розвитку здібностей, для натхнення і творчості.

Нова-стара споруда, окрім всього, стала справжньою окрасою міста. Адже будівля, яка раніше слугувала ізяславцям за кінотеатр, вже понад півстоліття чекала свого оновлення. Минулого року в приміщенні заледве не впала стеля, і якби не взялися за справу майстри, мали б до сьогодні поруйнований будинок з відлякуючою порожнечею. За рік роботи тут вже дзвенить дитячий сміх, веселковими барвами виграють мистецькі роботи юних творців прекрасного, ожила стоголосо сцена. І це лише перший крок на шляху виконання соціальних програм, основна мета яких полягає у турботі про людину праці, у вихованні підростаючого покоління та отриманні дітьми якісних знань. Про готовність влади і громади надалі не звертати з обраного шляху, а також ефективно освоювати кошти, спрямовані на зону спостереження, говорили в своїх виступах з нагоди відкриття «Веселки» Василь Ядуха, голова Ізяславської райдержадміністрації Тетяна Власюк, голова районної ради  Михайло Борисюк, міський голова Ізяслава  Валентин Паньковський.

З нагоди відвідин Ізяслава голова облдерж­адміністрації вручив відзнаки жінкам, котрі народили та виховали п’ятьох і більше дітей. Вони невиправдано довго чекали по праву заслуженого звання «Мати-героїня» і ось нарешті цей день настав. На виконання програм «Шкільний автобус», «Шкільна парта» та «Шкільне обладнання» Василь Степанович презентував одній із шкіл автобус, ліцею – обладнання для кабінету біології, міська поліклініка отримала новий рентген-апарат. Були також подарунки дітям від будівельників, яких місцева влада відзначила за вчасно і якісно виконані роботи. Юнь за все віддячила концертом, демонструючи глядачам високий рівень вокалу і хореографії. Їх професій­ності і багатству репертуару можуть позаздрити однолітки багатьох наших міст і містечок.

Ольга Сокол

Фото  Валерія  Валуєва