Заходи триватимуть цілий рік

У лютому Україна і світ відзначали 150-річччя від дня народження славетної українки – Лариси Косач,  знану на скрижалях історії як Леся Українка. В усіх куточках нашої країни і за кордоном  відбулися заходи та ювілейні урочистості з нагоди цієї дати. Відзначення не обмежується лише 25 лютим, адже 2021 рік ЮНЕСКО оголосило роком видатної поетеси, яка свій зоряний слід лишила у історії культури. На згадку про славетну жінку у різних куточках землі встановлено пам’ятники, стели, відкрито музеї та  меморіальні дошки, названо вулиці та сквери.

Перший пам’ятник Лесі Українці встановлено у 1952 році в місті Сурамі у Грузії, де померла поетеса. Його автором є грузинський скульптор Тамара Абакалія, котра цілком ймовірно могла бути знайома із Ларисою Косач.

Пам’ятник поетесі є в Канаді (Вінніпег, Саскатун, Торонто), США (Клівленд), Грузії (Телаві), а в Бразилії, у місті Сан-Пауло, знаходиться вулиця Лесі Українки. Меморіальні дошки поетесі встановлені на будинках, у яких вона проживала, у Естонії, Італії, Німеччині, Болгарії, Грузії, Австрії та інших країнах. На батьківщині пам’ятники зведено у Києві, Луцьку, Колодяжному, Львові, Полонному, Ковелі, Раві-Руській і, звичайно, у Новограді-Волинському (Звягелі), де Леся Українка народилася, у Ялті, Балаклаві, Саках.

У багатьох містах діють меморіальні музеї поетеси.

2002 року пам’ятна дошка Лесі Українці з’явилася у Єгипті, в знаменитій Олександрійській бібліотеці.

Нетішинка Світлана Лелях-Бегутова, яка є лауреатом Житомирської обласної премії ім. Лесі Українки,  культурну спадщину пам’яті геніальної посестри збагачує уже майже два десятки років. За цей час вона створила і подарувала громадам Хмельниччини, Житомирщини, Львівщини, Рівненщини низку власних творчих витворів, що увічнюють Лесю Українку серед  нащадків, - від меморіальних дошок до єдиного в Україні й у світі пам’ятника подружжю Лариси Косач та Климента Квітки. В рамках акції «Стежками Лесиного краю», започаткованої Світланою Мефодіївною три роки тому, цьогорічний березень поповнився рядом знакових подій для поціновувачів творчості Лесі Українки. Скульптор виготовила та подарувала меморіальні дошки, присвячені 150-річчю від дня народження поетеси, громадам Шепетівки, Корця та Головлів.

2 березня творча делегація нетішинців відвідала Шепетівку, де відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на фасаді міської бібліотеки. Заступниця міського голови Галина Безкоровайна висловила слова вдячності Світлані Лелях за подаровану громаді роботу: «Леся стоїть по всьому світі у мармурі, бронзі, граніті і є прикладом натхненної душі для багатьох поколінь. А сьогодні вона стала оберегом і для нас, шепетівчан, символічно зайнявши місце на храмі знань – бібліотеці. Саме тут зберігаються її поезії, наповнені світлом, щирістю та любов’ю».

Під час зустрічі учасники заходу висловили ідею, аби шепетівська бібліотека носила Лесине ім’я.

Містян з непересічною подією привітали: заступник голови правління ПАТ «УБ ХАЕС» Олександр Степанюк, письменниця Марія Караван, автор дошки Світлана Лелях-Бегутова, яка закликала відновлювати історію і будувати справжню Україну: вільну, духовну та незламну.

Наступним містом «прихистку» Лесі Українки став Корець. І це не перший слід, який залишила Світлана Лелях-Бегутова у цьому старовинному місті на Рівненщині. Коречани знають творчу нетішинку як автора стели лікарям фізіотерапевтичного санаторію-лікарні, меморіального комплексу воїнам-афганцям, знаків пошани сучасним захисникам української незалежності, які загинули в зоні АТО.

11 березня Світлана Мефодіївна завітала до Корця із черговим подарунком: на фасаді будівлі міської публічної бібліотеки для дорослих було встановлено та урочисто відкрито меморіальну дошку славетній дочці українського народу - Лесі Українці. Захід відбувся за участі автора пам’ятного знака Світлани Лелях-Бегутової, заступника  голови правління ПАТ «УБ ХАЕС» Олександра Степанюка, міського голови Корця Людмили Дмитрук, секретаря Новоград-Волинської міської ради Оксани Гвозденко, письменниці, народознавця Марії Караван.

У залі туристичного інформаційного центру гості та учасники заходу відвідали виставку талановитого юного художника Ярослава Прокоповича-Примаковського. Юнаку подарували фотокопію картини-портрета Лесі Українки авторства Світлани Лелях.

Світлана Мефодіївна зауважила, що за час акції «Стежками Лесиного краю» вона познайомилася та стала співпрацювати із багатьма хорошими небайдужими людьми, налагодила контакти та зв’язки із представниками зарубіжних країн, в яких діють освітньо-культурні заклади, що носять ім’я Лесі Українки (таких налічується близько 50). До прикладу, єдина за кордоном бібліотека, названа ім’ям української поетеси, функціонує в Молдові.

Нетішинка не змогла обділити подарунком з нагоди ювілейних заходів, приурочених Лесі Українці, і школу в селі Головлі Крупецької ОТГ - саме тут вона закінчила десятирічку. Від імені об’єднаної територіальної громади Світлану Лелях-Бегутову привітав голова Валерій Михалюк: «Мені надзвичайно приємно, що саме ви зародили ідею встановлення меморіальної дошки геніальної поетеси і спонукали нас до цього важливого кроку».

Юні вихованці школи подарували присутнім душевний концерт, де звучали вірші та пісні авторства невмирущої Лесі.

Тетяна Степанюк