Засвідчили високу кваліфікацію

На Южно-Українській АЕС 20 вересня завершено одну із обов'язкових процедур, передбачених Програмою підготовки першого енергоблока до продовження довгострокової експлуатації – контроль металу корпусу реактора зсередини. Це обов’язкова процедура програми періодичної переоцінки безпеки атомного блока, яка виконується кожні десять років.

Атестованою системою дистанційного контролю RPV-ISI-INETEC, доставленою з Хмельницької АЕС, у процесі планово-попереджувального ремонту (ППР) обстежено кожен міліметр корпусу реактора першого енергоблока.Цю технологічну відповідальну місію було довірено групі у складі 24 фахівців відділу контролю металів Хмельницької АЕС.

Для виконання контролю корпусу реактора зсередини наші спеціалісти пройшли спеціальну підготовку та були атестовані у складі системи відповідно до діючих вимог, - розповідає керівник робіт на Южно-Українській АЕС - інженер першої категорії лабораторії автоматизованих систем контролю відділу контролю металів Хмельницької АЕС Олександр Тимощук, - технічне обслуговування та спеціальна підготовка довіреного нам обладнання проведені напередодні самої поїздки.

Наша команда усвідомлювала велику відповідальність за проведення контролю, бо, як відомо, корпус реактора – єдиний з-поміж основних елементів, що не підлягає заміні, тому продовження його виробничого «життя» є визначальним чинником можливості продовження довгострокової експлуатації енергоблока. Колосальний досвід аналогічних процедур ми набули під час робіт з продовження терміну експлуатації нашого першого «мільйонника». Отримані навички і знання дали можливість протягом 35 діб перебування на ЮУ АЕС виконати всі регламентні роботи з контролю реактора зсередини і підтвердити його надійність у ході подальшого продовження терміну експлуатації першого енергоблока.  Було виконане послідовно суцільне сканування реактора за трьома методами – візуальним, ультразвуковим і вихорострумовим. Перевірці підлягали циліндрична частина та еліптичне днище, а також зона патрубків. Для того, щоб контроль відбувався у визначенні графіком ремонту строки, довелось працювати цілодобово у 12-годинному ритмі.

Мої колеги заслуговують найкращих слів вдячності за компетентні та злагоджені дії у ході ремонтної кампанії. До речі, це вже четвертий візит представників нашого відділу контролю металів на ЮУ АЕС з даною метою. Попередні також були успішними.

Більше десяти років тому на Хмельницьку АЕС була поставлена система контролю корпусу реактора, яку виготовила хорватська фірма INETEC. Попередньо, на технологічній базі фірми INETEC відбулися навчання працівників відділу контролю металів ВП ХАЕС, яким  належало бути причетними до впровадження та екс­плуатації системи контролю корпусу реактора ультра­звуковим, вихорострумовим та  візуальним методами. Наші фахівці брали участь у  заводських приймальних випробуваннях системи контролю з метою перевірки її функціональних можливостей (обмежень) та відповідності вимогам технічної специфікації на постачання.

За словами Олександра Тимощука, дана система контролю була модернізована фахівцями нашого підприємства і позитивно зарекомендувала себе під час проведення  контролю металу реактора. Саме вона використовувалась під час успішного контролю корпусу реактора зсередини на ЮУ АЕС.

Як зазначив по закінченні робіт начальник лабораторії дистанційних засобів контролю та ремонту служби контролю металу ЮУАЕС Володимир Ничепуренко: «На сьогодні ми маємо повну картину стану металу корпусу реактора. Отримані результати свідчать про те, що він задовільний, недопустимі несуцільності не виявлені. А це означає, що строк служби корпусу реактора, і як наслідок, виробниче життя енергоблока №1 можна продовжувати».

Олександр Шустерук

На знімках: учасники контролю корпусу реактора  ЮУ АЕС від ВКМ ХАЕС

Фото автора