Завершено заміну гермопроходок на енергоблоці №1

Серед заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій - заміна гермопроходок на першому нашому мільйоннику. Якщо бути точним, то їх заміною на ХАЕС почали займатися ще задовго  до затвердження та виконання К(з)ПБ. За словами начальника цеху теплової автоматики і вимірювань Валентина Самцова, початок процесу насправді датується  минулим століттям, коли станція закупила 27 гермопроходок виробництва чеської "Шкоди". Отож, 25 років тому успішно замінили 15 гермопроходок (ЦТАВ) та ще 12 (ЕЦ) на системі управління захистом. Вони й дотепер функціонують надійно.

Загалом на першому енергоблоці було встановлено 583 гермопроходки - 363 ЦТАВ,  212 - ЕЦ, 8 - ЦРБ. Час показав, що обладнання старого зразка не може справлятися з навантаженням і потребує заміни на більш сучасні відповідники. Робили це поступово, щороку по 8-10 гермопроходок. Пік робіт припав на 2017-2019 роки, коли їх виконували в рамках К(з)ПБ за надані європейськими кредиторами кошти. У минулому році заміну  всіх гермопроходок по трьох підрозділах - ЦТАВ,  ЕЦ, ЦРБ - завершено. Технічне рішення, всі необхідні документи для їх введення в дослідну, а потім і в промислову експлуатацію оформлені належним чином і погоджені з ДІЯРУ. 

- Валентине Миколайовичу, хто виробник гермопроходок, заміну яких провели на першому енергоблоці?

- Приватне акціонерне товариство "Завод Елокс", що у селищі Слобожанське на Харківщині. До слова, коли ми тільки починали закупляти їх продукцію, це було спільне україно-російсько-французьке виробництво. З роками все змінилося, на якомусь етапі завод відмовився від французьких комплектуючих, налагодивши власне виробництво. За якістю продукція нічим не поступається імпортованим аналогам.

- Хто виконував монтаж гермопроходок?

- Наш давній партнер, монтажне управління №13, яке спеціалізується на виконанні таких робіт. Має великий досвід, знає як провести заміну швидко, якісно, без зауважень. Саме так вони справлялися з обсягом робіт і на першому, й на другому енергоблоці. 

-У чому переваги нових гермопроходок?

- Вони виготовлені зовсім з інших матеріалів, стійких до радіаційного випромінювання, що немало важить. Строк "служби " - 30 років з подальшою можливістю продовження ресурсу. Отож, до завершення експлуатації першого енергоблока цього цілком достатньо.

- На другому енергоблоці гермопроходки також мінятимуть?

- Так, робимо це поступово, а в поточний ППР, який розпочнеться 20 серпня, плануємо завершити цей процес.

Ольга Сокол