Завітай на виставку-продаж у музей – підтримай дітей, що наближають Перемогу

9 березня з нагоди 209-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка у Нетішинському краєзнавчому музеї стартувала благодійна мистецька акція – виставка-продаж робіт юних художників «Свою Україну любіть. Любіть її во врем’я люте. В останню тяжкую мінуту за неї Господа моліть». До уваги потенційних покупців-благодійників тут представлені постери, шопери, чашки, виготовлені учнями та викладачами Нетішинської художньої школи за мотивами творів великого Кобзаря. Всі вторговані кошти – на потреби воїнів ЗСУ.

Кажуть, музи мовчать, коли говорять гармати. Неправда. Українські музи збирають кошти на армію, доки росіяни захлинаються у безсилій спробі знищити нашу націю. Нетішинські художники та музейники вчергове презентували спільний мистецький проєкт. У виставковій залі Нетішинського краєзнавчого музею відкрилася виставка-продаж робіт юних художників «Свою Україну любіть. Любіть її во врем’я люте. В останню тяжкую мінуту за неї Господа моліть». Свої ілюстрації до творів Шевченка учні художньої школи перенесли на постери, чашки, футболки, сумки-шопери. Зауважимо, що якість виконання – висока, а ціни – дуже демократичні. Зрештою, це не товари мас-маркету, а унікальні речі, кожна з яких – неповторна. Тому варто завітати у краєзнавчий музей, придбати мистецький твір та підтримати дітей, що прагнуть допомогти Збройним силам України.

Відкриваючи виставку-продаж, директорка міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк наголосила,  що Шевченко завжди буде актуальним. У кожній борні: чи це початок XX століття, чи це Друга світова війна, Революція гідності, російсько-українська війна і її нинішня жорстока фаза – повномасштабне вторгнення… «Шевченко – в строю, тому що кожне його слово носить військову форму. Сьогодні ми вражою, злою кров’ю окроплюємо свою волю», – підкреслила Оксана Василівна. Нині в українців може бути дві позиції: аби ти воюєш, або допомагаєш армії.

«Ініціаторками благодійної виставки-продажу стали викладачки художньої школи Алла Макарик, Алла Блінова, Юлія Борцова та Тетяна Погуральська. Тому у музеї можна придбати твори самих педагогинь та понад сорока їхніх учнів. Це унікальні постери, шопери, композиції одягу, футболки, чашки та патріотичні сувеніри. Вартість – від 10 до 300 гривень», – пояснила директорка МШ «Нетішинська художня школа» Інна Степаненко. Вона зауважила, що з одного боку їхня мистецька акція носить вимушено комерційний характер, адже всі вторговані кошти підуть на потреби Збройних сил України, з іншого – це можливість для дітей зробити свій внесок у Перемогу, популяризувати Шевченка та поділитися своїм баченням творчості великого Кобзаря.

Викладачки художньої школи Алла Макарик і Тетяна Погуральська поділилися історією створення проєкту та звернули увагу присутніх, що нинішнє покоління молодих українців вже по-іншому відчуває Шевченка, аніж навіть їхні батьки. І цей їхній погляд – в експонатах виставки.

У полон Шевченкового слова потрапили різні покоління нетішинців, коли директор Нетішинської школи мистецтв Юрій Галібін під акомпанемент бандури заспівав пісні на вірші Кобзаря. З вітальним словом до присутніх звернулася старша методистка управління культури Тетяна Костіна.

Акція триває. Запрошуємо всіх поціновувачів творчості нашого Пророка подивитися чудову виставку та придбати унікальні вироби юних нетішинських художників. Нагадаємо, усі вторговані кошти підуть на потреби оборонців Незалежності.

Лариса Власюк