У будівельників прийнято робити відлік від «першого кілочка». З приводу цього навіть влаштовувались урочистості. Але мало хто усвідомлює, що перед спорудженням будь-яких об’єктів потрібно пройти низку заходів, які допомагають отримати остаточний вердикт – дозвіл на будівництво. У цьому процесі, як мовиться, чи не першу скрипку грає геодезія. Представників такої професії всі звикли бачити з постійними атрибутами – теодолітом і рейкою.

Нетішин  постає  перед жителями красивим, ошатним і привабливим містом. Для молодого покоління важко  уявити, що на місці його будівництва були старенькі хати під стріхою, які межували із важкопрохідними болотами та чагарниками. Саме таку місцевість застав у 1982 році молодий славутчанин Володимир Хмарук, який після закінчення топографічного технікуму влаштувався у відділ геодезії Управління будівництва ХАЕС.

- На роботі нудьгувати не доводилось,- пригадує Володимир Миколайович, - для двох десятків моїх колег завжди вистачало термінових завдань. Важливим був підготовчий етап геодезичних робіт, серед яких найважливіший - зйомка. Саме на неї орієнтуються проектанти.

Важко уявити, скільки кілометрів довелося пройти Володимиру Хмаруку зі своїми колегами територією міста, що споруджувалось, та на місці, де формувався проммайданчик ХАЕС. Часто незмінним взуттям залишались гумові чоботи. Навіть у спеку природні болота були малопрохідними.

Під час будівництва молодого міста та електростанції було «модним» організовувати своєрідні «суботники», під час проведення яких різні за фахом жителі Нетішина залучались до зачищення території перед початком будівництва. Геодезисти брали участь у вирубуванні чагарників.

Коли вже стали до ладу основні житлові та господарські об’єкти, увага спеці­алістів була спрямована на будівельні, а згодом і пусконалагоджувальні роботи на першому енергоблоці ХАЕС. Тут геодезисти контролювали неперервне заливання бетону, встановлюючи реперні маячки, а згодом під їх наглядом відбувалось встановлення обладнання.

Володимир Хмарук пам’ятає деталі спорудження кожного міського будинку. Згодом довелось контролювати їх геометричні параметри. Подібна робота проводилась і на проммайданчику ХАЕС, коли Володимир Миколайович перейшов у 1997 році у групу геодезії Управління капітального будівництва ХАЕС. А згодом він став частим гостем біля корпусу другого енергоблока, бо на ньому розпочались пусконалагоджувальні роботи.

Його колезі Павлу Кузьменку не довелось у них брати участь. Але, за словами співрозмовника, в нього все ще попереду. Завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків буде вимагати постійної присутності геодезистів.

Сьогодні Володимир Хмарук та Павло Кузьменко беруть участь у реконструкції та модерні­зації обладнання на ХАЕС, від них залежить правильність його встановлення.

Нещодавно геодезистам випала відповідальна місія контролювати вертикальність встановлення штанги перевантажувальної машини у гермозоні другого енергоблока. Для проведення відповідальних робіт у геодезистів є спеціальне сучасне обладнання – електронний тахеометр та лазерна рулетка. Отож, традиційна рейка з позначками поступово стає раритетом.

Олександр Шустерук

На знімку: геодезисти ХАЕС Павло Кузьменко та Володимир Хмарук

Фото автора