Завжди у процесі контролю

Цех налагодження та випробування устаткування – багатопрофільний підрозділ, який опікується  підтриманням проєктних значень, підвищенням надійності та економічності режимів роботи тепломеханічного устаткування, інженерною підтримкою процесу експлуатації енергоблоків ВП ХАЕС згідно з проєктом. У складі цеху функціонують такі лабораторії: першого та другого контурів; випробування арматури та трубопроводів; локалізуючих систем безпеки; діагностики та систем технічної діагностики.

Очолює роботу підрозділу, якому днями виповнилося 40 років з дня його заснування, Анатолій Олександрович Чумак, який займає посаду керівника цеху з 2017 року. Його загальний стаж роботи в цьому колективі складає 20 років. Анатолій Олександрович має чималий досвід виконання налагоджувальних робіт, бо працює на Хмельницькій АЕС з 1985 року та брав активну участь в організації та виконанні пусконалагоджувальних робіт під час введення в експлуатацію першого та  другого енергоблоків.

– На колектив нашого цеху покладена ціла низка виробничих обов’язків, – розповідає Анатолій Олександрович, – які передбачені технологічними нормативними документами. Ми займаємось розробкою і впровадженням надійних та економічних режимів роботи тепломеханічного устаткування; доведенням експлуатаційних характеристик тепломеханічного устаткування до проєктних значень. До виробничої діяльності належать управління режимами теплової мережі; контроль та діагностика вібраційного стану устаткування; моніторинг стану захисної оболонки; випробування арматури і трубопроводів. Спеціалісти цеху постійно працюють над вирішенням проблем щодо підтримки  тепломеханічних режимів, пов’язаних з компетенцією реакторного цеху, турбінного цеху, електроцеху, цеху теплової автоматики та вимірювань. Важливою є розробка, супровід, перегляд, коригування експлуатаційної документації загальноблокового призначення. Персонал цеху постійно поповнюється молодими спеціалістами, які обізнані з  технікою, новинками у виробничій сфері, прагнуть удосконалення знань, аби відповідати вимогам, що ставить життя перед колективом. Це дає можливість успішно виконувати роботи за програмами регламентних, передремонтних та приймально-здавальних випробувань під час зупинки і пуску енергоблоків у ході планово-попереджувальних ремонтів.

Варто звернути увагу на те, що порівняно молодим вважається колектив лабораторії 1 контуру, керівником якої є Олександр Дьомічев. Він займається технічною підтримкою оперативного персоналу в режимах нормальної експлуатації, порушенні нормальної експлуатації, аварійних ситуаціях і аваріях. На замовлення цехів-власників спеціалісти виконують заявки на розробку робочих програм випробувань та їхнього супроводження протягом усієї експлуатації, також беруть участь в експлуатаційних випробуваннях тепломеханічного обладнання систем безпеки, систем, важливих для забезпечення безпеки, як технічні керівники випробувань. Крім цього, проводять аналіз результатів випробувань з оформленням звітних документів. До кінця 2022 року персоналом лабораторії було виконано перегляд усіх робочих програм та регламентів випробувань СВБ.

Начальник цеху налагодження та випробування устаткування Анатолій Чумак дав коротку характеристику й іншим структурним підрозділам цеху. Так, за його словами, у складі цеху є лабораторія 2 контуру (керівник Валентина Медведєва), яка щомісяця здійснює аналіз поточного стану устаткування турбінного цеху першого та другого  енергоблоків. У її виробничі обов’язки входить надання даних для виробничо-технічної служби під час обмеження потужності обох мільйонників, проведення контролю параметрів тепломережі з наданням рекомендацій начальнику зміни електростанції, аналіз та узгодження технічних умов на підключення споживачів до тепломережі. Фахівці беруть активну участь у розробленні заходів з підвищення надійності теплопостачання споживачів тепломережі.

Лабораторія випробування арматури та трубопроводів на чолі з Олександром Васякіним була створена в січні 2005 року спеціально для вирішення проблем, пов’язаних із налаштуванням та перевіркою функціональної здатності імпульсно-запобіжних пристроїв компенсатора тиску, імпульсно-запобіжних пристроїв парогенераторів та інших запобіжних пристроїв систем безпеки та систем, важливих для безпеки, за допомогою спеціалізованих заводських випробувальних пристроїв. Персонал лабораторії забезпечує технічну підтримку при перевірці працездатності арматури (в т.ч. локалізуючої) та опорно-підвісної системи трубопроводів технологічних систем реакторного та турбінного відділень енергоблоків ХАЕС. Окрім цього, лабораторія видає рекомендації з підтримки надійних режимів роботи арматури та трубопроводів і рекомендації щодо регулювання опорно-підвісних систем трубопроводів на основі результатів проведених випробувань за програмами, розробленими персоналом лабораторії, а також узгоджує звітну документацію за результатами виконаних робіт.

Персонал лабораторії локалізуючих систем безпеки (начальник Тарас Нікітчук) пройшов навчання з роботи системи аварійного видалення водню із зони під гермооболонкою на установці для експлуатаційних контрольно-вибіркових випробувань, провів впровадження системи дистанційного контролю зусиль в арматурних канатах системи попереднього напруження захисної оболонки першого енергоблока.

Лабораторія систем технічної діагностики (керівник Вадим Сосновських) займається постійним контролем технічного стану основного устаткування реакторних установок першого та другого енергоблоків за допомогою стаціонарних систем діагностики. За активної участі фахівців лабораторії торік введено в промислову експлуатацію спеціальний вібродіагностичний верстат СП-180М, за допомогою якого виконується перевірка вібраційного стану підшипників кочення на етапі вхідного контролю. За результатами контролю, підшипники, визнані непридатними для подальшого використання, повертаються постачальнику для заміни. Така процедура дозволяє суттєво заощадити на повторних ремонтах обладнання.

Лабораторія діагностики (керівник Олег Олесько) займається контролем та діагностикою вібраційного стану устаткування, доведенням експлуатаційних характеристик тепломеханічного устаткування до проєктних значень, технічною підтримкою оперативного персоналу в режимах нормальної експлуатації та порушень нормальної експлуатації. Великий обсяг робіт з віброналагодження турбоагрегатів першого та другого енергоблоків виконується під час експлуатації, проведення ремонтних робіт у ремонтний та післяремонтний періоди. Всі поставлені завдання персоналом лабораторії виконуються успішно і у визначені терміни. Фахівці постійно працюють над поглибленням своїх знань та  удосконалюють професійно-технічний рівень.

– У кожного підрозділу електростанції – своя історія, яку творять працівники різних поколінь.

– Так, ми свою історію пам’ятаємо. 18 квітня 1983 року на посаду керівника цеху налагодження та випробування устаткування був прийнятий Сергій Залуцький. Цей спеціаліст зробив багато для становлення підрозділу, заклав основи його діяльності на ХАЕС, а сам згодом багато років працював на електростанції на різних посадах. Найдовше очолював колектив Микола Нікітін – з 1986 по 2003 роки. В історії цеху записані імена Олександра Білаша, Олександра Анохіна, Сергія Троценка. У нашому колективі утвердився, як грамотний спеціаліст, заступник головного інженера з експлуатації Євгеній Носиков. Найщиріші слова подяки за сумлінну роботу завжди лунають на адресу працівників цеху Сергія Черепанова, Павла Трикуша, Олександра Соловйова, Олександра Анохіна, Сергія Ковальчука, які внесли значний внесок у розвиток цеху налагодження та випробування устаткування, сприяли надійній експлуатації Хмельницької АЕС. Вони зараз перебувають на заслуженому відпочинку.

Протягом сорока років своєї діяльності персонал ЦНВУ активно сприяє безпеці та підтримує її. Кожен із 39 працівників підрозділу заслуговує на окрему розповідь, адже коло інтересів та вподобань працівників цеху надзвичайно велике.

Нещодавно президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін під час відвідин Хмельницької АЕС з робочим візитом в урочистій обстановці нагородив колектив цеху налагодження та випробування устаткування Почесною грамотою з нагоди ювілею підрозділу.

Підготував Олександр Шустерук 

Фото Сергія Цимбаліста