Завжди в тонусі

Ця розмова з начальником гідротехнічного цеху В.І.Турицьким відбулася за кілька днів до початку календарної весни. Зазвичай у цей період актуальною темою для обговорення стає загроза повені – ймовірної, чи такої, що вже настала. Цьогоріч подібного не спостері­гається, адже талих вод через відсутність снігу нема, щедрими тривалими опадами у вигляді дощу небо також нас не радувало.

- А як позначається безсніжна зима на повноцінній роботі гідротехнічних споруд? – цікавлюся у Віктора Івановича.

- В принципі серйозних проблем через це не маємо, адже проект передбачає їх роботу в будь-яку пору року й за будь-яких погодних умов, - каже він. – Але через те, що останні три роки поспіль зима у нас без достатнього снігового покриву і малої кількості опадів, певних клопотів додається. Маю на увазі закачування необхідної кіль­кості води з Горині для поповнення ставка-охолоджувача. Потрібно вибирати підходящий час, коли для цього будуть оптимальні умови, тобто витрати води в річці не повинні бути меншими за 6 м3/сек. При нижчих рівнях проводити закачування не вправі, мусимо витримувати встановлені санітарні норми. Отож, показники відслідковуються ретельно.

- Який рівень води зараз у ставку-охолоджувачі і чи достатній він для забезпечення технологічних потреб станції?

- Зараз цей рівень становить 201.76 м при проектних 203 м (над рівнем Балтійського моря), і він абсолютно достатній для роботи наших енергоблоків. Скажу більше. Критична відмітка, за якої вони можуть працювати, 198 метрів. Але допускати зниження до таких параметрів безглуздо, тому й «підживлюємо» ставок-охолоджувач періодично водою з Горині.

Були роки, коли потреби в цьому не мали, бо зима зі снігом і дощове літо забезпечували водосховище «сировиною» природнім шляхом. Жодних проблем не виникало, вистачало води, яка приходить з річки Гнилий Ріг.

- Чи закачували воду з Горині минулого й поточного року?

- У 2019 році планували закачати 25 млн м3 води, натомість по факту взяли тільки 9 мільйонів – технологічні потреби у воді через роботу лише одного енергоблока були значно меншими.

Минулорічний показник (25 млн м3) залишається орієнтиром на 2020-й. Наразі вже закачали 2 млн м3, з них 0.5 млн м3 у січні і 1.5 млн м3  - у лю­тому. Думаю, що з настанням весни опадів побільшає, та й влітку будуть моменти, коли вдасться поповнити водні запаси. Навіть якщо протягом року закачаємо не 25, а 15 мільйонів м3 води, це стане добрим заділом на майбутнє.

- Нинішньої весни на одну проблему менше у вашій роботі, немає загрози повені.

- Але готовність і до такого розвитку подій у нас є, спільно з пожежно-рятувальною частиною, відпові­дними службами міста відпрацьовуємо програму дій на випадок весняного водопілля. Це абсолютно доцільно хоча б для підтримання нашого обладнання в дієздатному стані.

- Чи спостерігається в останні роки обміління наших річок, і як впливає мілководдя на  якість води?

- В літню пору обміління прослідковувалося, бувало, що санітарні витрати води в Горині, встановлені на рівні 6 м3/сек опускалися до позначки 3.5 м3/сек. На щастя, таке явище було короткочасним.

Щодо якості води за такої ситуації. Я б сказав, що вона погіршується швидше під час повноводдя, коли річки розливаються, розмиваючи берегові смуги та збираючи купи всякого непотребу, повалені дерева тощо.

- Чи в процесі закачування води в ставок-охолоджувач є потреба в якихось додаткових заходах  її очищення?

- Ми чітко дотримуємося усіх вимог при закачуванні води, не порушуючи встановлених санітарних норм, що забезпечує належну її якість. До того ж, на шляху від Горині до водосховища вода проходить процес самоочищення, маючи можливість відстоятися у дренажному каналі доволі великої протяжності.

- Влітку розпочнеться тривалий ППР на другому енергоблоці. Який обсяг робіт на цей період у вашому підрозділі?

- Обладнання гідротехнічного цеху – допоміжне, і його обстеження, ремонт, заміна не прив‘язані суто до ППР. Завдання підрозділу – забезпечити роботу водосховища в нормальному режимі, а відтак і безпечну роботу енергоблоків незалежно від того скільки їх на даний момент в експлуатації – один чи два. Зі своїми функціями справляємося, інженерні комунікації працюють на повну потужність, все обладнання під пильним контролем. Вчасно ремонтуємо, оновлюємо, деякому обладнанню після виконання відповідної програми заходів продовжуємо термін експлуатації. Завжди в резерві на випадок непередбачуваних ситуацій пускорезервна котельня, готова дуже оперативно включитися в роботу.

- Отож, завжди в тонусі?

- Так.

Ольга Сокол