Завзяття  багато, конструктиву  не  дуже

Якби енергію молодих депутатів, котрі вперше отримали мандат довіри нетішинців, спрямувати у конструктивне русло, в місті можна було б гори вернути, переконаний його голова Олександр Супрунюк. За час роботи нового складу місцевої ради він навіть розчарувався у підходах до роботи окремих депутатів, активність і завзяття яких обіцяли бурхливу діяльність на благо Нетішина і всіх його мешканців. Каже, не все пішло так, як думалося. І вчорашні поборники правди і справедливості взялися втілювати перед­виборні обіцянки на свій розсуд, не зважаючи на існуючі правила і норми, в тому числі й морально-етичні.

2016-й для Нетішина ознаменувався перевиконанням бюджету. І наявність «зайвих» коштів, схоже, декому засліпила очі і затьмарила розум. Міський голова каже, що в пориві якнайшвидше розподі­лити їх, окремі слуги народу вдаються не те що до вказівок куди і скільки грошей направити, а порою й до відвертого шантажу. Не беручи до уваги, що будь-які суми з бюджету не можуть бути виділені під гарні, навіть дуже правильні гасла і побажання, за відсутності відповідних проектів, кошторисів тощо.

- Які б не були бюджетні надходження, - каже Олександр Олексійович, - на все й відразу грошей все-одно не вистачить. – Проаналізувавши бюджетні запити відділів, управлінь та інших структурних підрозділів виконавчого комітету, сформованих на основі потреб установ і закладів, що знаходяться у їх підпорядкуванні, доводиться визначатися з найбільш необхідними і першочерговими заходами, які потребують невідкладного фінансування. Міський голова зобов`язаний дотримуватися балансу інтересів громади, а не розпилювати кошти на догоду комусь.

Та попри зусилля окремих депутатів дискредитувати роботу міського голови і працівників виконавчого комітету міської ради його це не виб`є з колії і жодна з намічених програм розвитку міста не згортатиметься. Усі звинувачення опонентів на його адресу в дерибані землі, корупційних діяннях відкидає.

Не стану сьогодні зупинятися на цифрах, довкола яких йдуть суперечки, були вони, зокрема й на останній сесії міської ради. Усе достатньо вже висвітлено на сайті ради, в місцевих засобах інформації. Спробую коротко передати основний меседж Олександра Супрунюка, озвучений на зустрічі з журналістами. Уся подальша робота мера, працівників апарату виконавчого комітету і його структурних підрозділів спрямовуватиметься на повноцінне і якісне функціонування комунальних закладів, благоустрій міста. Є над чим працювати, аби потроху зменшувалися проблеми в медсанчастині, що потребує значних видатків. І ще не раз доведеться стукати в міні­стерські двері, «діставати» обласних і столичних чиновників, народних депутатів, щоб врешті-решт наш медичний заклад оправився від потрясінь, пов`язаних зі зміною його підпорядкування.

Серед інших злободенних питань – закупівля мікроавтобуса на 18 місць для між­міських перевезень, після чого відпала б потреба винаймати транспорт для доставки, наприклад, дітей на конкурси і змагання, що дозволить, без сумніву, заощадити бюджетні кошти.

При розподілі грошей з міської казни враховані потреби у дооблаштуванні дворів, в тому числі й у садибній забудові, дитячими майданчиками, будівництві критих зупинок в місцях, де проводиться посадка-висадка персоналу ХАЕС. Це питання, до речі, порушувалося свого часу на профспілковій конференції станції.

Торкнувся міський голова питання якості кадрів у відділах та управліннях виконавчого комітету, наголосивши, що всі вакансії віднині заповнюються на конкурсних умовах. Прикро тільки, що чимало претендентів не можуть набрати навіть мінімальної кількості балів при здачі іспитів. Ще одна проблема – низька зарплатня новоприйнятих на роботу (у начальника відділу спеціаліста І категорії оклад 1723 гривні – авт.), що відбиває бажання охочих попрацювати у владних кабінетах. Ось чому, за словами Олександра Супрунюка, виникло питання про встановлення преміальних виплат, які б стимулювали роботу, передусім, початківців. За що йому не раз перепадало на горіхи від опонентів.

Ще більший шквал критики, зізнається, за вирішення земельних питань. Окремі голосування на сесії, каже, відбуваються за умов відвертого тиску: «Скажи, хто виграє аукціон (натякаючи на протягування своїх – авт.), тоді голосуватимемо».

- Не бачу логіки в такому підході, бо хіба своїм виділяють землю через аукціон, на який може прийти будь-хто і запропонувати свою ціну? – щиро дивується міський голова. І додає, що одноосібно земельних питань не вирішує і не робитиме цього надалі.

У найближчих планах чимало цікавих проектів, один із яких «Реконструкція пр. Курчатова» презентували того дня представники ТОВ «Дельта-інжиніринг». Задумок багато, автори проекту, працюючи над ним, орієнтувалися на світові аналоги, беручи за зразок міста Данії, Іспанії, Китаю, Ізраїлю, Великобританії. Проект на стадії обговорення і коригування.

Журналістам продемонстрували також ескізні варіанти житлових будинків, якими б хотіли їх бачити після відпові­дної реконструкції «так, щоб кожен будинок мав свою цікавинку». Є наміри визначитися з місцем для облаштування спортивного майданчика зі штучним покриттям та модульною будівлею для перевдягання і змоги прийняти душ після тренування. Є певна гордість від того, що фестиваль-конкурс молодих виконавців естрадної пісні «Вернісаж-ЕнергоФест», ідею проведення якого довго виношувала О.С.Дьячина, таки відбудеться і, сподівається міський голова, стане щорічним. Вже укомплектовано журі з числа представників Білорусі, Прибалтики, Польщі, інших країн, йде активна реєстрація учасників. Є впевненість, що вдасться в Нетішині реалізувати пілотний проект з розвитку національно-патріотичного виховання, віддавши на поталу учасникам і керівникам школи бойового гопака клапоть землі, йменований у народі «Собачим островом». Вони радо пристали на таку пропозицію і вже озвучують ідеї щодо облаштування постійнодіючого табору «Нетішинська січ», в якому будуть курені різних епох: очеретяні, дерев`я­ні, кам`яні. Що ж, ідея хороша, вистачило б сили і натхнення зробити її реальністю.

Ольга Сокол