Зберігаймо спокій, все під контролем

У розпал карантину через поширення світом коронавірусу, який забрав тисячі людських життів, інформаційний простір заполонили повідомлення про виклики й загрози, перед якими постало людство. Варто зазначити, що в цьому величезному масиві інформації, яку жадібно поглинають ті, хто глибинно переймається проблемою, і ті, хто називає її штучно створе­ною, надуманою, багато сумнівних і суперечливих тверджень, спекулятивних думок. Завдяки соціальним мережам і офіційні, і  відверто фейкові повідомлення ширяться з небаченою швидкістю, обростаючи «подробицями», лякалками і глузуванням, що провокують панічні настрої поміж людьми. Про «місто на замку» та вжиття протиепідемічних заходів на Хмельницькій АЕС також написано чимало. Отож, про те, як працює підприємство в умовах загальнонаціонального карантину, наша розмова з генеральним директором атом­ної елек­тростанції Андрієм Козюрою.

- Зараз на Хмельницькій АЕС у роботі другий енергоблок з номінальним електричним навантаженням 1010 МВт, перший наразі перебуває в ремонті, пов’язаному зі збільшеним обсягом робіт на турбогенераторі. Вони йдуть до завершення, реакторна установка перебуває в гарячому стані, всі параметри енергоблоків знаходяться у встановлених межах і умовах безпечної експлуатації, як того вимагає технологічний регламент.

Згідно з урядовим рішенням про запровадження карантинних заходів через загрозу коронавірусу, введено такі відпо­від­ними розпорядчими доку­мен­та­ми і на нашому підприємстві. Як в цілому по країні, у Нетішині, так і на ХАЕС, вони спрямовані на зниження ймо­вір­ного ризику і унеможливлення поширення небезпечного вірусу. З 13 березня припинили свою роботу заклади соціальної сфери – басейн, спорткомп­лекс, гідробальнеологічний комп­лекс НТЦ та Нетішинська КДЮСШ.

На ХАЕС вживаються заходи щодо захисту персоналу від розповсюдження нещадного вірусу. В їх числі – перевезення оперативного персоналу на роботу й додому окремими автобусами. Після кожного рейсу проводитиметься дезінфекція транспорту з застосуванням спеціальних розчинів. Принагідно зазначу, що максимальну кількість персоналу плануємо переводити на роботу вдома, залишаючи на об’єкті лиш тих людей, хто безпосередньо задіяний у технологічних процесах.

Оперативний персонал щоденно проходить медогляд з обов’язковим вимірюванням ек­с­прес-методом температури. У разі виявлення найменшої підозри вірусного захворювання проводитиметься більш детальний аналіз і працівник відправлятиметься на карантин для лікування й одужання.

Хочу наголосити, що якими б жорсткими не були антикоронавірусні заходи, марно розраховувати на їх дієвість за відсутності особистої відповідальності кожного з нас за здоров’я своє і оточуючих. Обов’язкова вимога дня – дотримання елементарних пра­вил гігієни на роботі і в побуті. Просимо з розумінням поставитися до ситуації, що склалася, уникати рукостискань, без потреби триматися за перила. На маршрутах проходу персоналу двері будуть максимально відчинені аби уникати зайвого торкання всіма дверних ручок.

На станції перейшли на посилений режим дезінфекції як у виробничих приміщеннях, так і в місцях харчування персоналу.

- Андрію Ростиславовичу, станційні їдальні працюватимуть у звичному режимі?

- Так, з обов’язковим дотриманням протиепідеміологічних заходів. Більше того, з 18 березня не будуть подаватися автобуси на обідню перерву, зменшуючи тим самим кількість переїздів, щоб мінімізувати тісний контакт людей.

З цією ж метою всі оперативні наради проводимо в селекторному режимі, відмінили централізоване підписання документів, активно впроваджуючи електронний документообіг. На станції створена оперативна група, яка цілодобово відслідковує ситуацію, діє в тісному контакті з міською владою і медико-санітарною частиною. Це дозволяє за потреби оперативно вживати необхідні коригувальні заходи.

- Автобусами ХАЕС користуються окрім персоналу станції жителі міста.

- Намагатимемося в період карантину обмежувати користування нашими автобусами тих, хто не працює на станції.

- А як щодо персоналу, який доїжджає на роботу з інших населених пунктів, адже з пасажирськими перевезеннями ма­ти­мемо про­блеми?

- Тих, хто проживає в Кривині, довозитиме на роботу і назад станційний автобус. Решті рекомендуємо максимально використовувати власний автотранспорт. Для спрощення проходження контролю на блокпостах, встановлених на під’їздах до міста, своїм працівникам видаємо перепустки відповідного зразка.

- Як щодо вимог про обмежену кількість людей в автобусах?

- Щодо перевезення оперативного персоналу вимога одна – тільки посадочні місця. Будемо старатися, щоб це правило поширювалося і на всі інші категорії персоналу.

- Скажіть будь ласка, чи багато наших працівників скористалися рекомендаціями офор­мити відпустку на час карантину для догляду за дітьми?

- Станом на 16 березня маємо лише 3 заяви про надання відпустки. Решта знайшли можливість організувати догляд за дітьми в інший спосіб, отож наші перестороги щодо відсутності чергових груп у дитячих садках були не зовсім правильними.

- У переліку карантинних заходів від уряду є ряд таких, що стосуються безпосередньо АЕС. Зокрема заборона пропускати на територію стан­ції людей з ознаками вірусного захворювання. На кого покладено обов’язок такі ознаки виявляти?

- Найперше, на чатових при вході на станцію. Вони проінструктовані про особ­ливості, за якими візуально можна визначити можливі негаразди зі здоров’ям, у разі найменшої підозри, люди

ну направляють у здоровпункт, далі – за протоколом. Закликаю кожного відповідально ставитися до свого здоров’я, йдучи на роботу не полінуватися поміряти температуру. Якщо вона під­вищена, негайно звертайтеся до лікаря, повідомивши про свій стан безпосереднього керівника.

Ще одне. Сьогодні (17 березня) з 15.00 на прохідній розпочинаємо знезараження рук кож­ного, хто заходить на об’єкт. Спеціальний розчин для обприскування рук на основі спирту та інших компонентів виготовляємо власними силами, (ці обов’язки покладено на хімцех) щоб не втрапити в халепу, коли на хвилі ажіотажу недобросовісні постачальники під виглядом знезаражувальних засобів можуть запропонувати неякісний продукт.

Обприскування рук спецрозчином убезпечить від ймовірного джерела передачі вірусних інфекцій через клавіатуру під час набору пін-коду, чого, звісно, відмінити ми не вправі.

Ще раз закликаю всіх зберігати спокій, ретельно дотримуватися карантинних заходів. Вони, до речі, жодним чином не послаблюють фізичну і ядерну безпеку об’єкта, не мають негативного впливу на дотримання протипожежних заходів. Все під контролем.

Ольга Сокол