Згідно з графіком

На першому енергоблоці Хмельницької АЕС завершується середній планово­-попереджувальний ремонт, у ході якого працівники цеху з ремонту тепломеха­нічного обладнання турбінного цеху енергоремонтного підрозділу здійснили­ цілу низку налаго­джувальних та відновлювальних операцій. За словами його начальника Рома­на Мельника, його під­леглі брали участь у поточному ремонті першого ци­ліндра низького тиску та третього, який довелось розкривати для виконання робіт з  заміни робочих лопаток 5-х ступенів правого і лівого потоків, ремонту підшипників і валопроводу турбіни К-1000-60/3000, ремонту устатку­ванн­я систем регулювання і паророзподілу, системи змащення тур­біни К-1000-60/3000. На роторі низького тиску циліндра    №1 відбулася заміна робочих лопаток   5-х ступенів правого і лівого потоків, які від­працювали свій ресурс, також замінено робочі лопатки лівого потоку на роторі низького тиску циліндра №3. Під контролем спеціалістів цеху проводились робо­ти з експлуатаційного контролю металу трубопроводів, капітального і поточного ремонтів насосного обладнання, теплообмінного устаткування та арматури. Ремо­нт тривав на трьох каналах безпеки­.

Нинішня ремонтна кампанія на першому енергоблоці у трудовій біографії Романа Мельника є особливою. Нещодавно його було переведено на посаду начальника цеху з ремонту тепломеха­нічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного під­розділу. Раніше він тривалий період очолював колектив дільниці з ремонту турбінних установок.

 Нещодавно виповнилося тридцять років роботи Романа Мельника на Хмельницькій АЕС. Він був свідком і учасником пуску першого енергоблока, а згодом­ відчув велику відповідальність у проведенні його планово-попереджувальних ремонтів.

Роману Григоровичу на все життя запам’яталась виробнича практика на Бурштинській ДРЕС під час навчання в енергетичному технікумі. Його становлення як спеціаліста розпочалось на Івано-Франківському заводі тонкоорганічного синтезу, де Мельник влаштувався на роботу після навчання. Потім черговою відміткою у трудовій книжці стала Хмельницька АЕС. Роман Григорович ніколи не жаліє, що став частинкою колективу, який всі свої знання та зусилля направляє на забезпечення безперебійного вироб­ни­ц­­тва електроенергії.

У цеху централізованого ремонту (попередник енергоремонт­ного підрозділу) ХАЕС Роману­ Мельнику до­ві­рили посаду майстра. Найбільше йому запам’яталась перша ремонтна кампані­я на новозбудованому енер­гоблоці.  Тут довелось не тільки керувати групою ремонтників, а самому учитись, як мовиться, з коліс, бо раніше не доводилось зустрічатись із великою кількістю технологічних процесів, які повин­ні бути синхронними на високому рівні. Роман Григорович переборов напругу та хвилювання. Багато допо­могла в роботі його здатність контактувати з різними за характером людьми. Він не соромився звертатись за допомогою, часто консультувався з більш досвідченими спеціа­лістами. Саме такий підхід допоміг швидко відчути у собі впевненість під час складних ремонті­в на турбінному устаткуванні. Так і не зогля­дівся Роман Григорович, коли сам став наставником для молодих спеціалістів, які вливались у колектив дільниці.

Під час розмови із Романом Мельником автор цих рядків поцікавився особливостями нинішньої ремонтної кампанії на першому енергоблоці.

– У ході кожної ремонтної кампанії, – розповідає Роман Григорович, – важливим є дотримання графіків проведення ремонтних операцій. Це можна порівняти з роботою годинника – несправність навіть маленької шестерні зупиняє весь процес. Під час ремонтної кампанії важливою є також організація всіх робіт. У цьому напрямку в енергоремонтному під­розділі відбулися певні зрушення. Його керівництву вдалося­ запровадити цілодобовий супровід робіт групою інженерної підтримки. Це дає можливість відслідковувати всі основні тенденції в ремонті, оперативно реагува­ти на вирішення важливих питань. Варто зазначити, що у ході ремонтної кампанії ремонтним персоналом електро­станції було охоплено близько вісімдесяти п’яти відсотків від всього обсягу ремонтних робіт на тепломеханічному устаткуванні Хмельницької АЕС. Нам допомагали також фахівці ВП «Атомремонтсервіс» з капітального і поточного ремонту теплообмінного обладнання, капітального ремонту арматури, а також ІВП «Рем­енерго» з капітального ремонту циліндра високого тиску турбі­ни К-1000-60/3000.

Як начальник багаточисельного цеху Роман Мельник пишається своїм колективом ремонтників. Він знає можливості і потенціал майже кожного працівника, тому й може внести свої корективи у залученні працівників до вико­нання складних і відповідальних робіт. Для нього важливою­ є психологічна атмосфера. Роман Григорович на власному досвіді засвоїв значення настрою, з яким праців­ник приступає до роботи. Тому досвідчений керівник на власному прикладі демонструє прихильність до здорового способу життя. Мельника часто можна побачити під час чергової пробіжки на дистанції до десятка кілометрів. Не зважаючи на те, що кілька років тому він відзначив поважну дату на своєму життєвому шляху, Романа Григоровича часто мож­на побачити у скла­ді команди з різних видів ігрового спорту, коли відстою­ється спор­тивна честь енер­го­ремонт­ного під­роз­ді­лу на чергових спарта­кі­адах серед підрозділів електростанції. Не випадково Романа Мельника нагороджено не тільки галузевими від­знаками, а й медаллю «Лицар спорту ВП ХАЕС».

Олександр Шустерук

Фото автора