Жителi Старого Кривина пережили «Армагеддон»

Початок червня порадував теплою погодою та завершенням інтенсивних опадів. Здається ніби й не було неприємних сюрпризів від божественної канцелярії. «Армагедон» місцевого значення півтора тижня тому пережили мешканці Старого Кривина.

…Того дня небо вкотре заволокли товсті чорні пасма хмар. Зірвався сильний вітер, «приперчений» потужною зливою. Старокривинці не могли знати, що за якийсь час обійстя багатьох односельців опиняться у водяній пастці.

Надзвичайна ситуація виникнула у житловому масиві, розташованому ближче до колишньої піонерної бази сусіднього міста енергетиків. Рясна злива раптово наповнила водою двори, городи, перетворивши їх у суцільне озеро. Про такий стан справ було повідомлено служби надзвичайних ситуацій, місцеву владу.

Зважаючи на те, що на балансі місцевої Старокривинської сільської ради відсутня наявність спеціальної техніки, наді­йшло прохання про допомогу ліквідації надзвичайної ситуації до комунальних служб Нетішина, керівництва Хмельницької АЕС.

- Мешканці Старого Кривина сподівались, що злива, як це часто буває, не наробить великої шкоди, - розповідає начальник транспортного цеху електростанції Михайло Паришкура. - Але стихія повела себе, як мовиться, не за сценарієм. Того дня я був черговим у транспортному цеху. Зателефонував генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко. Він коротко описав ситуацію у Кривині і дав вказівку допомогти технікою та персоналом. Ми виділили потужний екскаватор…

Коли згодом представники відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС та тракторист транспортного цеху Віктор Семенюк навідались на місце проведення робіт з ліквідації надзвичайної ситуації, про наслідки негоди нагадував намул по краях ровів та біля прилеглих городів.

- Коли я дістався  на місце, вода переливалася через центральну дорогу,- пригадує Віктор Семенюк, - у воді стояли не тільки городи, а й  будинки. Спочатку спробували поглиблювати рови, що знаходяться вздовж дороги. Цей маневр не був ефективним, бо швидка течія наносила ще більше піску. Відтак спрямував техніку до місця, де сформувалась найбільша перепона у відведенні повеневої води. Розрили лісову дорогу, що дало хороший результат. Після п’яти годин інтенсивної роботи на формуванні та поглибленні ровів вдалося знизити рівень води на метр.

Водій екскаватора не помічав, як швидко збігає час. Хотілося якомога швидше вселити місцевим жителям надію.

Не обійшлося  без курйозів. Коли Віктор викидав на узбіччя один із ковшів із болотяною водою, з нього почали виплигувати великі карасі. Вони потрапили у загальний потік води із приватних ставків місцевих жителів.

Під час відвідин Старого Кривини журналістам випала нагода поспілкуватись із секретарем Старокривинської сільради Ольгою Клименко.

- Те, що трапилось під час повені, - розповідає Ольга Віталіївна, - ще довго будуть згадувати односельці. Більшість з них втратили висаджену городину, одержали пошкодження житлових та господарських будинків. Ми не могли подумати, що частково буде пошкоджено міст, яким діти переходять нашу місцеву річку. Від удару блискавки у одному із сільських господарств загинули свині.

На прохання надати допомогу у ліквідації стихії оперативно відгукнувся міський голова Нетішина Олександр Супрунюк, який організував доставку необхідної техніки, щебеню, представники служби надзвичайних ситуацій та кері­вництво Хмельницької АЕС. Від імені територіальної громади ми  вдячні всім добрим людям, які не залишили нас наодинці із підступною стихією.

Олександр Шустерук

Фото автора