Жити по-новому – жити за правилами

Український народ обрав нового Президента держави – гаранта Конституції, прав і свобод. Петро Олексійович Порошенко - людина не бідна, з багатим життєвим досвідом, зразковий сім’янин, патріот рідної землі. Жити по-новому він закликає і спонукає громадян України. В той же час мешканці міста Нетішин обрали нового міського голову. Олександр Олексійович Супрунюк теж людина не бідна – успішний підприємець, сім’янин, патріот, завжди займав активну громадянську позицію. Громада – це влада, каже Олександр Олексійович -  створення в місті самоорганізованої громади, яка б ефективно долучалася до контролювання діяльності органів влади – пріоритетне завдання для мешканців міста. Ці люди досягли багато в житті, зуміли себе створити. Вони, маючи великий життєвий досвід, розуміючи всю величину відповідальності, набралися сміливості і зголосилися очолити процес з будівництва кращого майбутнього українського народу.

Вкотре після 2004 року я брав участь у виборчому процесі як член дільничної виборчої комісії, цього разу вдруге в рідному місті Нетішин (попередній досвід був в Червоноармійську Донецької області та на закордонному виборчому окрузі в місті Люблін (Польща).

Розмови про ефективність виборів та їх вплив на життя громадян до, в процесі, та після виборів постійно наштовхували мене на роздуми. Більшість українців, зробивши вибір, налаштовуються на очікування того, що скоро почнуть жити по-новому, що в місті сформується ефективна громада, що все це зобов’язані організувати та забезпечити новообрані мер міста та Президент держави….

Але всенародні вибори - не кінець, не результат, а початкова точка на шляху до життя              по-ново­м­у, до формування громадянського сус­пільства в нашому місті, це початок відліку клопіткої і важкої роботи як для президента і мера, так і для кожного громадянина та мешканця міста.

Один в полі не воїн, стверджує стара істина, так і в управлінні - лише мер і президент аж ніяк не змінять наше життя, не примусять жити по-новому, не створять активного громадянського середовища в місті.

Кожен з нас мусить усвідомити істину – лише осуд чи обурення нічого не змінять. Багато знати, а тим паче, багато говорити не значить досягти результату. Знання та вміння переконувати  лише в числі передумов, що можуть в комплексі з іншими факторами дати певний позитивний результат. Подолати шлях можна лише йдучи, щось збудувати – будуючи, звичайно, при дотриманні всіх інших необхідних для цих процесів умов. Кожен мусить активно включитися до спільної діяльності. А горизонт для роботи достатньо широкий.

Ми відвідуємо державні структури, лікарні, магазини, банки, звертаємося в міліцію, до швидкої допомоги. Всі ці установи та організації діють у відповідності до Законів, норм, інструкцій. Люди, які обіймають певні робочі місця, посади, зобов’язані виконувати вимоги цих законів, норм та інструкцій.

Хочеться навести кілька аналогій з досвіду державотворення інших країн. Правова система США створена таким чином, що дає своєму громадянину певний кредит довіри, таке собі право на помилку. Тобто, зробивши незначне порушення закону перший раз в житті, людина отримує загальний осуд, другий раз - умовне покарання, але вже за третім разом порушника буде покарано за всією строгістю американського закону.

Людина - істота адаптивна, вона може пристосуватися до різних умов. Німецькі громадяни дуже принципові щодо питань порядку та контролю часу. Привчитися до порядку не так вже й складно, необхідно лише кілька разів себе примусити працювати за правилами, а далі все відбуватиметься автоматично, на рефлекторному рівні. Наступним етапом стане навчання робити правильні зауваження іншим.

Загальносвітова статистика вказує на те, що передбачувана кількість усіх злочинців (порушників закону), існуючих в суспільстві, визначається як 5,6% від загальної чисельності населення конкретної країни. Тобто, можна прийняти, що 94,6% українців – це законослухняні громадяни. Інша статистика вказує, що отримавши адекватне попередження (зауваження, штраф, дисциплінарне покарання), наступного разу, той же законослухняний громадянин, буде більш відповідальним, чітко виконуватиме встановлені норми і правила.

Знати, виконувати та контролювати – три основні засади життя по-новому, три основні передумови формування громадянського суспі­льства, а саме: знати власні права; виконувати власні обов’язки; контролювати використання прав та виконання обов’язків найближчим оточенням, органами влади.

 Саме через незнання своїх прав нами так легко зігнорувати. Саме через невиконання власних обов’язків, особисте недотримання правил  наші під’їзди стають брудними, на вулицях і в скверах накопичується сміття. Через відсутність вимогливості до себе і до оточуючих створюється в житті багато незручностей і перешкод. Ми не привчені робити зауваження, коли бачимо порушення, нам важко зізнатися у помилці.

Лише освіченість і самоорганізація, лише починаючи з себе і свого оточення можна змінитися і змінити середовище навколо себе. 

Життя по-новому потрібно починати з себе і робити це щоденно, постійно вдосконалюючись!

Олександр Третяк