Живий i всеохоплювальний заклад

За словами  видатного українського історика Д. І. Яворницького, «музей – це заклад, який облагороджує душу і серце людини».  На сьогодні мережа державних музеїв в Україні нараховує більше 400 музеїв: історичних, краєзнавчих, літературних, художніх та інших.

27 вересня 2001 року у музейну сім`ю влився і Нетішинський музей. Незважаючи на свій несолідний вік, він встиг про себе заявити як серйозний науково-дослідний та культурно-освітній заклад.

Експозиція музею розміщена у 18-ти експозиційних залах, які відображають основні напрямки історії, етнографії, природи регіону.

 Серед особливо цінних експонатів в залі археології варто виділити унікальні матеріали з палеолітичної стоянки на хуторі Співак Ізяславського району та знахідки з курганів східнотшинецької культури бронзового віку з урочища Козацькі могили поблизу Нетішина. У залі палеонтології, окрім іншого,  представлено вражаючий за своїми розмірами корал типу Favosites Gothlandicus Lm. У музеї наявна акаде­мічна колекція мінералів. Окремі зали музею наближують до відвідувачів історію сіл Нетішина та Дорогощі, яка сягає вглиб до            XVI-XVII ст. Про недалеке минуле міста та Хмельницької АЕС розповідає одно­ймен­ний зал, в центрі якого – модель ядерного енергоблока типу ВВЕР-1000, що екс­плу­атуються на ХАЕС. Зали нумізматики та боністики відображають періоди історії грошового обігу як нашої держави, так і її найближчих сусідів...

До потреб наукових співробітників та громадськості міста при музеї діє наукова бібліотека.

У музеї проводяться численні масові заходи: родинні свята, вечори, музичні салони, зустрічі, тематичні виставки, презентації. Діє творча студія «Літературна кав’ярня».

З метою налагодження тісної співпраці із середніми освітніми та дошкільними виховними закладами підготовлені та реалізуються програми «Музей – школі» та «Музей для дошкільника». Тут виставляються колекції, зібрані працівниками ХАЕС, проводяться зустрічі із знаними енергети­ками, відбувається           нагородження переможців традиційного конкурсу «Атомна енергетика і ми».

У складі Нетішин­ського міського крає­знавчого музею, як структурний підрозділ, здійснює свою діяль­ність мистецька галерея «Арт - ПЛАСТ».

Місцевий краєзнавчий музей упродовж багатьох років залишається важливим та неодмінним закладом культурного збагачення і спілкування, що працює у дусі творчості та новизни. Але фундаментальна споруда – це насамперед люди, які до аури, що панує і випромінює спадщину минулого та багаті вікові традиції, додають власну. Це аура добра, позитиву, любові, гостинності.

Знаний вчений-археолог С.С. Березанська, відвідавши  музей, сказала: «Побувала у багатьох музеях світу. Більшість – це мертві музеї, а ось у Нетішині музей – живий».

Напередодні свята пропонуємо найцікавіші моменти із життя «живого» Нетішинського музею.

Власна інформація

Фото  Віктора  Войковського