Традиційно раз в місяць, а подекуди і частіше, вся журналістська рать регіону збирається на відвідини об’єктів Хмельницької АЕС, аби осягнути черговий поступ колективу станції на шляху добудови і введення в дію третього і четвертого енергоблоків. І хоча обрії названих подій лише ледь окреслені, кожен працівник станції живе сподіванням, що його праця увіллється в загальне живильне джерело процесу збільшення енергопотужності електростанції, що вже і сьогодні є найбільшим підприємством області.

Твердження, що спорт і труд поруч ідуть, для нашого колективу справедливе на всі сто процентів. Фактично станція має власний цех здоров’я. Спорткомплекс ХАЕС спрямовує зусилля на підвищення рівня фізичних можливостей працівників ХАЕС. Нині триває чергова станційна Спартакіада, завершено змагання у такому виді, як плавання. Тривають волейбольні баталії.

Але хто омине зустріч з олімпійською чемпі­онкою Пекіна Галиною Пундик, коли є пряма нагода побачити спортсменку під час тренувального процесу?

У фехтувальному залі КДЮСШ профспілкового комітету ХАЕС Галина Пундик і її зірковий тренер В.Штурбабін довго розповідали журналістам про шлях до успіхів на турнірах найви­щого рангу, про плани на  майбутнє, адже командних змагань шаблісток, у яких відзначились нетішинки Галя Пундик і Оля Жовнір, на олімпіаді в Лондоні не буде. Лише в особистому   заліку можна буде досягти успіху.

Самбісти парно не виступають. Тренер КДЮСШ, майстер спорту міжнародного класу Іван       Васильчук на цьогорічному чемпіонаті світу пробився на п’єдестал пошани з бронзовою нагородою. Його тренер Геннадій Горохов також    розповів журналістам про складові тренувального процесу самбістів, про виступи вихованців на чемпіонатах України, Європи та світу.

Зовсім інший пласт діяльності у служби  аварійного реагування ХАЕС, якою опікується помічник генерального директора – начальник Управління з питань аварійної готовності та  реагування (УПАГР) Сергій Дмитрович Дубина. Журналісти мали можливість побачити зовнішній кризовий центр, де у випадку надзвичайних  обставин має сконцентруватись штаб ліквідації наслідків. На щастя, тут проводяться навчання з ліквідації умовних аварій і все робиться для того, щоб обізнаність кожного про свій маневр була доведена до автоматизму. Журналісти мали змогу оцінити оснащення кризового центру, дізнатись від Сергія Дмитровича про засоби оповіщення, відповідальність керівних осіб за організацію процесу, їх повноваження, наявність загальностанційних та інших аварійних груп тощо.

Далі шлях представників ЗМІ проліг на промисловий майданчик станції. 3-й та 4-й енерго­блоки ХАЕС поки що не мають того лоску і порядку, який панує на блоках, що експлуатуються, однак і тут зроблено чималий обсяг консерваційних робіт, які свідчать про непохитне бажання станційників довести справу добудови до логічного завершення.

Заступник головного інженера ХАЕС з нових блоків Олександр Іванович Корлиханов  коротко повідав про етапи зведення існуючих енергоблоків,  дав вичерпні відповіді щодо кроків України стосовно вибору типу реакторної установки, вибору постачальника обладнання і, зрештою, про складові складного комплексу під­готовчих робіт. Буквально напередодні журналістських відвідин між станційними спеціалістами і керівництвом ТОВ КІЕП «Енерго­проект» відбулись переговори з питань, які інститут має осягнути у 2010 році, аби забезпечити підготовчий етап добудови 3-го і 4-го енергоблоків. Поки що кардинальних зрушень не передбачається через брак коштів, однак виготовлятиметься техніко-економічне обгрунтування, намічено роботи щодо джерела резервного електроживлення,  комплексу переробки радіоактивних відходів на ХАЕС тощо.

Саме про процес переробки рідких радіоактивних відходів та мінімізацію твердих радіоактивних відходів предметно розповідали представникам ЗМІ начальник хімічного цеху Микола Васильович Замфіракі та цеху   дезактивації і поводження з радіоактивними відходами Сергій Євгенович Коротов. Журналісти довідались, що на даному етапі критичності у збереженні рідких та твердих радіоактивних відходів, які утворюються в результаті вироб­ничої діяльності, не спостерігається. Погляд у майбутнє заставляє думати про удосконалення тих чи інших процесів,  і на станції приділяють значну увагу цій проблематиці. Зрештою, проблема вирішується й на державному рівні:                                                    в Чорнобильській зоні планується спорудити центральне сховище відпрацьованого ядерного палива для потреб атомних станцій України.

Наступне побачення з журналістами, думається, за традицією відбудеться у переддень Дня енергетика, адже НАЕК «Енергоатом» - флагман енергетики країни, можна сказати обличчя галузі.

Віктор Павлов