Зірка першої величини у сузір’ї видатних нетішинців

Можна безкінечно говорити про роль особистості в історії, але це, так би мовити, в глобальному плані. Проте, не менш важливе значення має для розвитку невеликих населених пунктів, в тому числі і для нашого міста, поява тієї чи іншої людини. У нашій державі існує інститут Почесних громадян. Таким чином ми намагаємося віддати шану тим, хто своїм життям та  працею вніс неповторний внесок у розвиток того чи іншого села чи міста. З 2004 року почесні громадяни з’явились і у Нетішині. На сьогодні їх десять.  У 2010 році краєзнавчий музей започаткував серію біографічно-довідкових буклетів «Почесні громадяни та відомі особистості м. Нетішина». На даний момент  світ побачили буклети, присвячені Ганні Шеливановій, Олексію Троценку, Ігорю Шевцову, Петру Кальніченку, Івану Гладуняку.

15 лютого у виставково-лекційній залі музею була проведена презентація чергового видання із цієї серії. Присвячене воно непересічній особистості, «Заслуженому тренеру України»,  кавалеру ордена «За заслуги»  III ступеня Валерію Штурбабіну. Саме йому Нетішин зобов’язаний олімпійською славою.

 Напевно у місті немає людини, яка     б не знала про олімпійських чемпіонів Пекіна Галину Пундик та Ольгу Жовнір, срібну призерку Олімпіади у Ріо-де-Жанейро Аліну Комащук. Це вихованки  школи д’Артаньянів Нетішина, яку започаткував Валерій Штурбабін.

З 1991 по 2006 рік він працював у Нетішинській КДЮСШ профспілкового комітету ХАЕС, у 2002-2003 роках був керівником цього закладу.  За час роботи в школі підготував 11 майстрів спорту України, 3 майстри спорту України міжнародного класу, 4 заслужених майстри спорту України з фехтування. Виховав плеяду чемпіонів і призерів чемпіонатів України, світу та Європи. Після перемоги двох його вихованок на ХХІХ Олімпійських іграх в Пекіні йому було присвоєно звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України». Він був старшим тренером збірної України, нині старший тренер збірної Туреччини. Відтак син, «Заслужений майстер спорту» Олег Штурбабін, перейняв естафету і є старшим тренером збірної України, ще один син, «Заслужений тренер України» Вадим Штурбабін є старшим тренером збірної Азербайджану. Мати цих знаних спортсменів і дружина Валерія Вікторовича Ольга Каральтдинівна також підготувала ряд видатних шаблістів і є «Заслуженим тренером України», «Заслуженим працівником фізичної культури та спорту України». Нині в статусі тренера шаблістської збірної Хмельниччини. До цього багато років працювала при Нетішинській КДЮСШ.

Під час зустрічі Валерій Вікторович (а виявився він цікавим і яскравим співрозмовником) роз­повів про своє життя, про етапи свого становлення як тренера. Теплі слова на свою адресу презентант почув від начальника управління культури Івана Михасика, дружини Ольги, редактора газети «Перс­пектива» Віктора Гусарова. А музичні дарунки прозвучали від учасників молодшої групи вокальної студії «Камелія» та солістки цієї ж студії Надії Гусарової.

Фото Віктора Войковського

та Віктора Гусарова