Змагалися водії

У транспортному цеху нашої електростанції відбувся конкурс професійної майстерності серед водіїв. Перший етап був теоретичним. Екзаменаційні білети містили запитання з охорони праці, органі­зації виробничого процесу, будови автомобілів, безпеки руху. Учасникам конкурсу потрібно було проявити максимум знань за короткий термін часу, бо тривалість обдумування також фіксувалась екзаменаторами.

Перед початком конкурсу заступник начальника транспортного цеху по роботі з персоналом Ігор Дмитришин ознайомив учасників з методикою оцінки відповідей, наго­лосивши, що недостатній багаж знань не дасть права брати участь у практичній частині конкурсу. Як згодом стало відомо, до наступного етапу були допущені п’ятеро водіїв – Валерій Єремійчук, Роман Мазур, Олег Похитун, Сергій Муштук, Сергій Садовець.

- Проведення конкурсів профе­сійної майстерності серед водіїв, - розповідає Ігор Дмитришин, - для транспортного цеху є важливим. Участь у ньому беруть молоді працівники віком до тридцяти п’яти років, вони мають хорошу нагоду набути професійного досвіду. Це важливо, бо у нашій виробничій діяльності постійно звертаємо увагу на такі напрямки, як культура виробництва та безпека руху. Демонстр­ація професіоналізму є хорошою пропагандою професії водія­.

Розпочинається другий етап конкурсу серед водіїв. Члени суддів­ської бригади, якою керує Вадим Тверітін, роз’яснюють для конкурсантів основні вимоги під час демонстрації навиків водіння авто­мобіля.

Першим за кермо сідає Валерій Єремійчук. Помітно, що він хвилюється. Пролунала команда – «Старт». Спочатку потрібно заїхати на підйом і зупинити автомобіль, застосовуючи ручне гальмо. Із цим водій справився. Але під час заїзду у імпровізований гараж було збито дві фішки. За такий огріх судді нараховують штрафні хвилини­.

Із певними порушеннями пройшов визначену дистан­ці­ю Роман Мазур. Під час ви­ко­н­ан­ня вправи «Прохо­дження змійки» втратив дорогоцінні секунди Олег Похитун­.

Ось вийшов на дистанцію Сергій Муштук, який вже дванадцять років працює в транспортному цеху. Йому вдається виконати перші обов’язкові вправи. Із знанням справи пройшов «змій­ку», вдало пригальмував на естакаді. Але судді все ж зафіксували певні порушення­.

Після завершення практичної частини конкурсу я поспілкувався з його учасниками.

Олег Похитун у транспортному цеху працює лише півроку. Професію водія здобув у Нетішин­ському профтех­училищі, працював водієм у приватних фірмах. Він має власний автомо­біль, на якому по­бував майже у всіх област­ях країни.

- Що для водія є важливим у роботі­? – поцікавився у конкурсанта.

- Насамперед увага і спокій.

Досконало знає будову бага­-тьох марок автомобілів Сергій Муштук. Дванадцять років тому він розпоча­в трудову діяльність у транспортному цеху, зараз керує автомобілем «УАЗ». Сергій вважає, що дотримання правил дорожнього руху повинно стати для кожного водія нормою життя.

- Проведення конкурсів профе­сійної майстерності серед водіїв, - каже Ігор Дмитришин, - у нашому цеху проводиться вже вдруге. Два роки тому наш переможець Юрій Кирилюк взяв участь у галузевому конкурсі, який проходив в Кузнецовську, і здобув друге місце. Таким результатом ми гордимося, є надія, що інші представники цеху покажуть хороші знання теорії і відмінні навики водіння автомобіля.

Суддівська колегія ретельно проаналізувала результати двох етапів конкурсу. Третє місце присуджено Валерію Єремійчуку, який на виконання всіх завдань затратив 44 хвилини 19 секунд. На 33 секунди кращий результат у Сергія Садовця. Незаперечним лідером виявився Сергій Муштук (41 хвилина 42 секунди)  (на знімку). Саме він цьогоріч захищатиме честь ХАЕС на галузевому конкурсі професійної майстерності, який  традиційно пройде в Кузнецовську.

Згідно з положенням про організацію конкурсів професійної майстерності, його переможці нагороджуються грошовими преміями і мають можливість підвищити професійну кваліфікацію.

Олександр Шустерук

Фото  автора