Знайомство з атомною енергетикою

Раніше я не мала ніякого уявлення про ХАЕС, що знаходиться поряд з містом, де я проживаю. Періодами, замислювалась, а що таке насправді радіоактивність, і який у нас рівень радіації, що має вплив на наше місто. Але все, що я могла отримати це нудні лекції на фізиці і жодного наглядного прикладу в реальному житті. І коли я записувалась на факультатив “Знайомство з атомною енергетикою”, я вважала, що знайду там відповіді на деякі мої питання за цією темою. І я не помилилась. Кожна наша поїздка - це нові знання. І ми їх отримували не лише слухаючи теорію, ми побували в багатьох місцях, пов’язаних з атомною енергетикою, які є в Нетішині або біля нього. Ми мали змогу поговорити з працівниками, які присвятили себе цій сфері і зрозуміти, як все влаштовано на атомній електростанції. Це незабутній досвід, і я неймовірно рада, що змогла його отримати, у досить ранньому віці.

Але перед тим, як розказати про останню нашу поїздку і мої враження, додамо все ж таки трохи теорії:

Радіоактивність – самовільне перетворення нестійкого ізотопу одного хімічного елемента на ізотоп іншого елемента, що супроводжується вивільненням елементарних частинок або ядер. До радіоактивних перетворювань відносяться: альфа-розпад, всі види бета-розпаду, спонтанне ділення ядер, протонна, двопротонна і двонейтронна радіоактивність, а також інші види розпадів.

В більшості місць на Землі значна частина радіації утворюється гамма-випромінюванням природних радіоактивних ізотопів земної кори – урану, торію, калію, радону та інших. Найбільшу радіоактивність мають гранітні породи, однак є місця на нашій планеті з суттєво більш високим рівнем  гамма-випромінюванням. Це місця, в яких знаходяться значні поклади урану і торію.

Другим джерелом радіації є космічне випромінювання. У поверхні Землі вторинне космічне випромінювання складається з потоку гамма-квантів і швидких заряджених частинок – електронів та мюонів, які виникають в атмосфері під дією первинного космічного випромінювання, яке в основному є потоком швидких протонів, що приходять із космосу.

І, нарешті, третім джерелом радіації є наслідки людської діяльності та створені нею прилади. З деякими з них ми можемо зустрітись в буденному житті, наприклад рентгенівські діагностичні та терапевтичні установки.

4 квітня 2019 року темою нашої зустрічі на факультативі був вплив АЕС на довкілля. Ми побували на оглядовому майданчику станції, що знаходиться у безпосередній близькості до енергоблоків. Далі ми відвідали дільницю біомеліорації гідротехнічного цеху Хмельницької АЕС, де дізналися, що риби відіграють важливу роль у процесі безпечної експлуатації АЕС. Ми побачили чорного та білого амура, товстолоба і коропа, а також дізнались від працівників дільниці, як вони  вирощують цих чудових риб, що здійснють очищення води. Наступним місцем, що ми відвідали, була водойма-охолоджувач ХАЕС. Побачивши неймовірний краєвид, неможливо було не зробити кілька фотографій, адже кристалічно-чиста вода, що відблискувалась на сонці, була схожа на ціле море, і ніяк не вірилось, що це всього лише водосховище, що знаходиться так поряд з нашим невеличким містом.

Також під час цієї невеличкої поїздки ми мали змогу провести власне дослідження і здійснити заміри радіаційного фону за допомогою дозиметриста, який в середньому зафіксував 0,12 мкЗ/год.

Підсумовуючи все вищесказане, я можу з впевненістю сказати, що рівень радіоактивності в нашому місті доволі низький, адже я виміряла це власноруч, звісно за допомогою спеціального приладу. А також познайомилась з атомною енергетикою дійсно захоплюючим способом, відвідуючи відповідні місця, пов’язані з цією темою. І я ще досі перебуваю в стані неймовірного захопленням від кожної нашої поїздки.

Я хочу виразити велику вдячність організаторам даного проекту і всім людям, що допомагали нам ознайомитись з ХАЕС як підприємством, що перетворює ядерну енергію на електричну, адже ми дізнались, як багато процесів в цьому задіяно.

Мирослава Костюк, ліцеїст I курсу з поглибленим вивченням математики

Нетішинського НВК