Знання i досвiд як мiрило фаховостi

Час  не знає зворотного напрямку, лише па­м’ять людська, історичні артефакти спроможні повернути у минуле. Нині багато розмов про фільм «Чорнобиль» на який спромоглись іноземні кінематографісти. Очевидці стверджують, що погляд тих, хто не бачив трагедію на власні очі, грішить не лише фактами, але й філософією. Олександр Валентинович Москальцов про Чорнобиль знає не з чужих вуст – довелось цю сторінку у власному житті перегорнути. Тим не менше, до атомної енергетики він не став ставитись, як до чужорідного елементу. Завершив навчання  у Московському фізико-інженерному інституті, набув практичних навичок на ниві атомної енергетики.

2003 року Олександр Валентинович вирішив пов’язати свою долю із Хмельницькою АЕС.

Обіймав посади провідного інженера з управління реактором, начальника зміни енергоблока, провідного інструктора НТЦ. Останні вісім років він у ранзі   начальника зміни атомної електростанції.

Посада відповідальна і багатогранна, вимагає різноманітних знань, рішучості у прийнятті рішень, розуміння свого маневру тощо. На конференції  з питань культури безпеки у Києві він презентував доповідь: «Протиаварійна документація ХАЕС. Особливості виконання вимог документів при ліквідації наслідків нормальної експлуатації, аварійних ситуацій та аварій».

Зі знанням справи доповідав Олександр Валентинович, свого часу наш кореспондент Олександр Шустерук  «застав» його за вирішенням означених завдань. Він описував цю ситуацію так.

«За технологічними параметрами роботи основного обладнання Хмельницької АЕС слідкує оперативний персонал, який всю інформацію передає начальнику зміни станції. Від його компетентності, можливості оперативного прийняття рішень, залежить безпека енергетичного об’є­кта. Не випадково таку посаду довіряють лише підготовленим працівникам, які пройшли своєрі­дну технічну ієрархію і мають ліцензії на виконання своїх професійних обов’язків. Крім цього, жодне аварійне чи протипожежне тренування не обходиться без участі оперативного персоналу, де всю відповідальність за його дії бере на себе начальник зміни станції. Саме в такому амплуа відчув себе у даному випадку Олександр Москальцов. Він взяв участь в загальностанційних протиаварійних тренуваннях.

...Кабінет начальника зміни станції. На моні­торі комп’ютера відображені основні показники  роботи діючих енергоблоків. Ні на хвилину не замовкає телефон. Це начальники зміни першого та другого енергоблоків рапортують про результати аналізу роботи основного обладнання. 24 липня 2014 року о 9 годині Олександр Москальцов через гучномовець попередив персонал Хмельницької АЕС: «Увага! Увага! Сьогодні починається загальностанційне протиаварійне тренування».

У терміновому рапорті від оперативного персоналу начальнику зміни станції повідомили, що 24 липня о 9 годині 7 хвилин при роботі енерго­блока №1 Хмельницької АЕС на номінальній потужності внаслідок короткого замикання на блочному трансформаторі відбулося відключення В-90, 92, зниження потужності реакторної установки до 40 відсотків. Через розрив в гермооболонці паропроводу парогенератора №3 спрацював автоматизований захист реакторної установки, було відключено 2,3 і 4 головні циркуляційні насоси. Перший залишився в роботі. Також сталося загоряння масла на блочному трансформаторі. Персонал ввів в роботу план пожежогасіння та повідомив персонал 7-ДПРЧ про пожежу на блочному трансформаторі. Умовно за тренуванням подія одержала попередню класифікацію як «Аварійна готовність».

Начальник зміни станції про обставини нештатної ситуації  доповів генеральному директору Хмельницької АЕС Миколі Панащенку. Відтак оголошено про введення в дію «Аварійного плану реагування ВП ХАЕС» та про активізацію внутрішнього кризового центру і збір аварійних груп та бригад.  Було проаналізовано радіаційний стан  проммайданчика ВП ХАЕС. Він виявився в межах норми.

Після активізації внутрішнього кризового центру відбувся збір штабу керівника аварійними роботами на майданчику, роботу якого очолив Микола Панащенко. Після аналізу ситуації до ліквідації наслідків аварії приступили аварійні групи та бригади. Надійшло повідомлення про нещасний випадок з одним із її членів: трапилось падіння з висоти. Потерпілому  надали екстрену медичну допомогу.

Оперативна інформація постійно надходила до штабу загально-станційних протиаварійних тренувань. О 9 годині 32 хвилини приймається рішення про кваліфікацію події як «Аварія промислова» та початок робіт з підготовки до застосування засобів індивідуального захисту персоналу, йодної профілактики та можливої евакуації.

Після того, як стало відомо про аварію на проммайданчику, начальник зміни станції дав допуск на проведення пожежогасіння підрозді­лами. Згодом вони  провели бойове розгортання із застосуванням спеціальних пристроїв та пожежної техніки…»

У представленні Олександра Васильовича з нагоди 60-річчя до відзнаки «Почесний працівник Хмельницької АЕС» сказано: відповідно до посадових обов'язків, здійснює оперативне управління зміною, забезпечуючи економічну, надійну і безпечну експлуатацію обладнання станції. Постійно працює над підвищенням  кваліфікації загальноосвітнього рівня. Ініціативний, самостійний у прийнятті рішень, творчо підходить до виконання посадових обов'язків, виробничих завдань. Має гарну ерудицію і фахові технічні знання, високу працездатність. Є наставником молоді, свій накопичений досвід і знання передає молодим працівникам оперативного персоналу. У колективі користується заслуженою повагою та авторитетом.

Ми приєднуємось до поздоровлень на адресу фахівця і бажаємо йому здоров’я, подальших успіхів у фаховій діяльності.

Віктор Гусаров

Фото Олександра Шустерука