Перший крок до мистецтва

ПСМНЗ "Міська художня школа" не належить до Міністерства освіти, проте багатьох юних нетішинців збагатила дивним світом мистецтва, навчила розбиратись у прекрасному, допомогла у виборі життєвого шляху. Директор закладу  І. Степаненко з гордістю відзначила, що 84 учні різних відділень школи цьогоріч відзначені грамотами за старанність у навчанні, гідний рівень знань, вміння застосувати навички у житті.

З словом вітання до педколективу закладу, учнів нульового і першого класів, усіх присутніх звернувся начальник відділу культури міста І.Михасик. Він відзначив високий рівень навичок, що їх отримують у художній школі, побажав розквіту творчих сил. Під час урочистої лінійки  майбутні випускники закладу посвятили в учні юну зміну, одягнувши на голови першокласників різнокольорові шапочки художників. Кращі з кращих отримали грамоти. До світу мистецтва долучаються нові творчі сили. І вони примножать славу закладу та міста.

 

Україні потрібні освічені люди

У першого дзвоника романтика нових зустрічей і високий потенціал пізнання незвіданого. Він закликаючий, окличний, підбадьорюючий і певною мірою доленосний, бо відкриває широкий шлях у майбуття. Це добре усвідомлюють вчителі і старшокласники, цього ще не годні збагнути юні школярі, бо шлях у завтра довгий, потребуючий багато зусиль і старань.

У навчально-виховному комплексі "Середня загальноосвітня школа І-ІІ ступенів та ліцей" з 1 вересня 1988 року пролунало 27 перших дзвоників. Нинішній був схожим і не зовсім схожим на попередні, адже крім бадьорих закликів навчатись і відкривати широкі  світи, звучали нотки тривоги за політичний стан  у країні. Міський голова О.Суп­рунюк зауважив, що у складних економічних умовах було нелегко сформувати шкільне господарство до нового навального року. Але школа розпочинає новий цикл, і влада та педагоги прикладуть максимум зусиль, аби учні здобули необхідні знання.

Начальник відділу освіти міськвиконкому О.Бобіна закликала і цьогоріч продовжити впевнений поступ кращого закладу Нетішина, зауважила, що колектив має надзвичайно високий авторитет у місті і області.

Заступник генерального директора Хмельницької АЕС з кадрів і соціального розвитку  В.Демидюк наголосив, що державі потрібні розумні, добре обізнані у тій чи іншій справі люди. І саме у школі закладається підгрунтя фахових знань.

Вже у бесіді з випускниками директор НВК О.Роюк переконливо довів, що сучасна  молодь – рушій прогресу в країні, що за новим поколінням вирішення проблем, які не зустрічались на шляху батьків і дідів. Школа готує  гідну зміну, школа працює на майбуття.

На шкільному подвір”ї проголошувались  заклики до старанності і наполегливості. Кращі учні школи вносили факел знань, звучали пісні, підносився коровай, звучали слова вдячності від учнів та батьків, продзвенів перший дзвоник у руках першокласниці. Навчальний рік розпочато. Успіхів вам, педагоги та учні!

Віктор Гусаров

Фото автора

Зібралася знову родина шкільна

Такими яскраво-веселковими наші вулиці були хіба що у День незалежності, коли від барвистих вишиванок розквітало все довкола. І ось вони знову «господарі» свята, якого не затьмарити ні поді­ями на сході країни, ні кривавою трагедією під стінами Верховної Ради України. Так, ці страшні випробування, які вкотре породжують нові жертви, не полишають нас навіть в урочисті миті. І вже другий рік поспіль невід’ємною частиною будь-якого свята стає хвилина мовчання за втраченими життями: на Майдані, Донбасі і ось знову у Києві. До слова, саме в ці дні славутська земля прощалася ще з одним бійцем, котрий повернувся з АТО в домовині. Олександра Гуменюка поховали 1 вересня в селі Крупець, попрощатися з героєм прийшло багато людей.

Прикро, що прізвище Гуменюк в ці дні на Хмельниччині звучало й зовсім з іншого приводу. За повідомленням правоохоронців, молодик який кинув гранату у нацгвардійців під Верховною Радою, кам”янчанин Ігор Гуменюк.

Спостерігаючи за школярами, вчителями, батьками й гостями, котрі прийшли у ЗОШ №4 на свято першого дзвоника надавши перевагу в своєму вбранні вишиванкам, подумала, що в такий спосіб ми не просто надаємо урочистості заходу, а й демонструємо свою єдність і бажання бути достойними громадянами своєї країни. Всупереч усім недругам, чужим і своїм. Особливий шарм випромінювали випускниці школи, котрі прийшли на лінійку не просто у вишиванках, а й у вишуканих віночках. Напевне, цьогорічним першачкам назавжди запам’я­тається, як провели їх у класи такі чарівні красуні і легіні. А напутні слова учням давали численні гості, серед яких заступник генерального директора Хмельницької АЕС з економіки і фінансів Альвіна Шестак, заступник голови правління ПАТ «УБ ХАЕС» Олександр Степанюк, заступник міського голови Олена Хоменко та інші. В числі побажань особливо виділялися слова - «чистого неба вам».

Велелюдною була святкова лінійка в ЗОШ №2. З початком нового навчального року учнівський та вчительський колектив вітали міський голова Олександр Супрунюк, начальник відділу освіти Ольга Бобіна, поважний ветеран Другої світової війни Дмитро Мельник. З особливою теплотою зустрічали на урочистостях колишнього випускника школи, учасника АТО, котрий перебуває в Нетішині в короткочасній відпустці, Миколу Семенчука, волонтера Сергія Галамагу.

Вперше за багато років на першовересневій лінійці незмінні ведучі Вікторія Олійник та Ігор Шустирук передали цю місію молодшим колегам, адже самі досягли вже рангу випускників. Цю естафету підхопили Владислава Бердаль і Олексій Солончук. Перша проба видалася вдалою, отож в одинадцятикласників є достойна зміна.

Малиновий передзвін шкільного дзвоника прозвучав у руках випускника Давида Новзи і першокласниці Олександри Товстюк. Він покликав велику шкільну родину за парти, відкриваючи перед нею нові незвідані обрії.

Ольга Сокол

Фото Богдана Фединчука

 

НАПУТНІ СЛОВА СПОНУКАЮТЬ ДО ЄДНОСТІ

На заходах з нагоди початку нового навчального року мимоволі пригадується день, коли сам вперше переступив поріг рідної школи. Серед нинішніх першокласників та випускників можна уявити й себе, такі ж хвилювання й очікування чогось незвичайного, незвіданого. Але Першовересень 2015-го відрізняється від тих, що відзначались п’ять, десять, двадцять років тому, тут сценарій коригує війна… Підростаюче покоління, можливо, ще й не усвідомлює суті подій, які відбуваються на Донбасі. На урочистій лінійці вихованці Нетішинської ЗОШ №1 стоять усміхнені, сповнені радості, так повинно бути. Хай відомості про боротьбу за цілісність нашої держави для них будуть історією у шкільних підручниках.

Директор школи Таміла Соболик з великим піднесенням відкриває урочисту лінійку. Традиці­йно звучить Гімн України, нагадуючи, що «ми,  браття, козацького роду». А потім крізь імпровізовану арку з вишитих рушників  на почесне місце вирушили школярі, яким вперше доведеться сісти за парти. Першокласників  супроводжують досві­дчені вчителі ЗОШ №1 Марія Шевчук, Галина Унтік, Лідія Моргулевська, Наталія Рухало. Вони закладуть дітям фундамент знань і вселять віру у власні сили.

Не менш хвилюються одинадцятикласники. Їм незабаром доведеться шукати свою стежину в житті і добрим словом згадувати мудрі поради вчителів, серед яких найчастіше поруч були Катерина Машук, Ольга Коритовська.

Напутнє слово прозвучало з уст почесних гостей, які представляють територіальну громаду, ВП «Хмельницька АЕС». Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко завжди пишається колишніми випускниками школи, які пов’язали свою долю з атомною енергетикою. Сюди відкрита дорога для всіх, хто прагне набувати нові знання, самовдосконалюватись. Хмельницьку АЕС також можна назвати школою, бо всім спеціалістам потрібно постійно демонструвати підвищення інтелектуального професійного рівня, набуття практичних навиків. Микола Сергійович у напутньому слові говорив про навчально-тренувальний центр, який допомагає готувати справжніх професіоналів.

Певним сюрпризом стала звістка про те, що наші земляки, які воюють в зоні АТО, для школи подарували український прапор, який побував у боях. На ньому залишені автографи бійців. Цю героїчну реліквію було довірено передати старшому інструктору другого батальйону 233 Рівненського полігону Євгену Костючеку.

- Щирі дитячі посмішки, розмаїття національного одягу, який обрали для урочистостей  школярі, вселяють впевненість у тім, що є ради кого боронити нашу державу, - ділиться враженнями військово­службовець.- Моя донечка Христина переступить поріг саме ЗОШ №1, я горджуся цим і буду робити все, щоб над нами були безхмарна синь неба та не сплюндровані ворогами лани золотої пшениці. Україна – це ми.

Татові довелось похвилюватись, бо саме його доньці-першокласниці було довірено сповістити шкільним дзвоником про початок нового навчального року, який без сумніву має бути плідним на хороші знання учнів та їх численні перемоги в шкільних олімпіадах різного рівня.

У ЗОШ №1 навчаються діти різних національностей. На першому уроці вони вкотре переконуються, що Україна для всіх є єдиною.

Олександр Шустерук

Фото автора