Знову срібні

 Волейбол у Нетішині належить до видів спорту, що користуються беззаперечною популярністю. Для його розвитку є спортивні майданчики, кваліфіковані тренери на чолі з ентузіастом, прекрасним фахівцем Василем Мазуровим та гідними послідовниками тезками Сергієм Харченком  та Сергієм Кузьмінчуком. У кожного своя ділянка роботи, а разом вони працюють на піднесення ролі і місця цієї гри у житті нетішинців. Звичайно ж, нас насамперед цікавить команда Хмельницької АЕС, яка нині виступає у вищій аматорській лізі і доставляє прихильникам цього виду спорту багато приємних хвилин радості. Не відволікаючись скажемо, що цьогоріч команда «ХАЕС-НАЕК» вдруге за час свого існування стала срібним призером у вищій аматорській лізі. Причому, після 1 туру, який проходив у Львові, говорити про амбіції, зазіхання на призове місце не доводилось: команда провалила дві гри з трьох. Тренеру колективу Сергію Харченку довелось прикласти багато душевних і фізичних зусиль, аби хлопці повірили у свої сили, психічно перебудувались і стали лідерами змагань. Під час другого туру, який проходив у Рівному, нетішинці виграли усі партії у своїх суперників з Києва, Черкас, Луганська та Артемівська. Третій тур не став легкою прогулянкою для нашої волейбольної дружини, бо програли з разунком 1:3 господарям майданчика «Родничку-Колосу» з с.Бояни, практично на рівних зіграли з «ІНВАСПОРТом» з Києва: 3:2; дві інші гри з вінницьким та галицькими спортсменами довели перевагу нетішинців. Відтак у фінальній частині змагань за участю чотирьох кращих команд «ХАЕС-НАЕК» продемонструвала найкращі бійцівські якості. У першій грі з «Родничком-Колосом» знову перемога з сухим рахунком. Команада «Олюртранс» з Луцька змогла виграти лише одну партію у наших волейболістів. І лише львівська «Булава-Спартак» виявилась кращою за нашу спортивну дружину.

Срібні медалі – друге сходження «ХАЕС – НАЕК» до вершин аматорської ліги.

Вже у першому своєму сезоні, 2007 року, команда   волейболістів «ХАЕС-НАЕК» розпочала боротьбу за шлях до вершин у аматорській лізі чемпі­онату України. І старт був вдалим: друге місце та перехід в першу лігу. Наступний сезон: волейболісти з Нетішина увійшли до трійки призерів і отримали право виступати у вищій лізі.         З-по­між 12 команд перший сезон нетішинці завершили на 9 позиції. У 2009-му відбулося схо­дження до п’ятої позиції.У 2010 – срібло. Згодом, через брак коштів, команда відступила на нижчі позиції, аби через деякий час знову штурмувати вершини. В цьому колективі грають тринадцять спортсменів, серед яких три кандидати  у майстри спорту (Андрій Олеандер,ТЦ), Іван Маркевич та Андрій Орловський – обидва ЕРП). Саме представників енергоремонтного підрозділу найбільше. Крім названих – Віталій Ткачук і  Володимир Стецюк, студенти Дмитро Бойко та Артем Коберник, представник Спорткомплексу ХАЕС Сергій Кузьмінчук і нетішинець Олександр Чернюк. А взагалі волейбольні сили міста розпорошені у різних місцях України.

Станіслав Зеленецький - чемпіон України в сезоні 2007-2008 років в складі команди «Локомотив» м.Ки­їв, також майстер спорту.

В різні роки в командах майстрів грали Олександр Житовоз, Ігор Нікітчук, Ігор Антонюк, Роман Адамчук, Олександр Федорчук,  Артем Коберник. Вихованці нетішинського волейболу захищали честь різних вищих навчальних закладів. Так, Олександр Житовоз, Ігор Нікітчук, Роман Гусєв, Володимир Стецюк, Іван Маркевич, Сергій Лукащук, Євген Перець, Юлія Ковальчук представляли рів­ненські вузи.

Олександр Шелепало і Людмила Гуменюк були кращими гравцями команди Національного університету «Острозька академія», а Роман Адамчук, Денис Гайдиш­, Станіслав Зе­ле­нецький, Тетяна Полі­щук, Ганна Са­мо­йлюк були лідерами команди Київського полі­теху. Андрій Самойлюк і Кирило Щербінін захищали честь відповідно Вінницького політеху і Харківського інституту радіоелектроніки. В м.Торонто (Канада) продовжила свою волейбольну кар’єру Лера Михайленко, в Обнінську (Росія) грає Іра Сед­нєва.

Команда ХАЕС є неодноразовим чемпіоном спартакіади серед атомних станцій. А збірна ХАЕС - постійний учасник чемпі­онатів України в аматор­ській лізі. 2006 року команда виборола друге, а в 2007 році 3 місце в групі. Згодом команда ХАЕС стала чемпі­оном України серед ФСК і спортклубів.

Ми вже говрили, що черекз брак коштів «ХАЕС-НАЕК» певний час не виступала на провідних аренах аматорської ліги. Слід сказати добрі слова на адресу директора ВП ХАЕС М.Панащенка, голови профкому ВП ХАЕС М.Гука, очільника Компанії Ю.Недашковського та голови профспілкової організації НАЕК «Енергоатом» О.Лича, директора КСК С.Балаяна, директора КДЮСШ В.Кравчука, які сприяли виступам колективу і надають допомогу у організації ігор.

Побажаємо удачі нашим волейболістам.

На знімку: срібні призери аматорської ліги України команда «ХАЕС-НАЕК» з Нетішина

Віктор Гусаров