Зустрiч з дитинством на високому рiвнi

Ляльками можна бавитись у будь-якому віці. Малеча, звичайно, сприймає ляльку, як свою подругу, якій можна довірити «великі» дитячі таємниці. А от для певної категорії дорослих іграшка вже слугує предметом роздумів, творчих пошук­ів, елементом проведення дозвілля, радістю отримання профе­сійних на­вичок у творенні образу, зрештою і фінансовою складовою.

Людмила Науменко у краєзнавчому музеї Нетішина презентувала власний дорослий погляд на ляльку, як мистецький витвір.

Близько півсотні несхожих одна на іншу іграшок, що з’явились у світ в результаті вивчення технологій праці з пластмасами та швацьких прийомів, як дослідження характеру моди різного спрямування, як симбіоз мистецтва з елементами прикрас широкого вжитку, зустрічають глядача у різних куточках демонстраційного залу музею. Одні ляльки причаїлись біля роялю, інші забрались у виставкові вітрини, а найбільш «сміливі» закріпились на стендах, аби зверху споглядати за відвідувачами. Як зауважує їх господиня, деякі ляльки настільки неслухняні, що заставляють час від часу змінювати ім’я та образ, перетворюючись із слухняних дівчаток у бісенят, або ж навпаки. Частина розбіглась до друзів і знайомих, яким вподобало жити окремо від інших. Цікаво, що, за влучною характеристикою Людмили Науменко її «наси­льно подарова­ні» ляльки на час презентації виставки зібрались разом – з приватних рук повернулись у колекцію. Їх принесли подруги і знайомі, що зберігають ці витвори.

Вона не сподівалась, що іграшка стане частинкою життя. Аж раптом з фізика перетворилась на пенсіонерку. Цей стан не притаманний її природі. Перша спроба дала поштовх до роздумів про технології і душу мистецтва. Шукала в Інтернеті відповіді на свої запитання, отримала майстер-клас від своєї доньки­, згодом познайомилась з майстрами, що зробили лялькарство своєю професією…

Нині вона сама годна розповідати про ляльок різні історії та повідомляти секрети з їх творення. Під час презентації Людмила Науменко  залюбки розповідала присутнім про твор­чі пошуки, про помічників, серед яких члени родини, про плани. Кожен відвідувач виставки має можливість побачити цих ляльок, відчути зв’язок з дитинством, зрозуміти, що у даному випадку творення іграшки не забавка, а висока майстерність.

Віктор Войковський

Фото автора