Сьогодні не існує населеного пункту, мешканці якого не мали б проблем із ліквідацією твердих побутових відходів. Принаймні останнім часом у Нетішині  із тридцятип’ятитисячним населенням за рік їх утворюється майже двадцять тисяч тонн. Весь непотріб потрапляє на сміттєзвалище, розташоване на окраїні міської території неподалік села Бадівка і займає територію у 3 гектари. За два десятки років його експлуатації твердих побутових відходів накопичилось понад 195 тисяч тонн при проектній потужності 136 тисяч тонн. Термін експлуатації сміттєзвалища минув 2003 року.

Саме тоді питання про розширення території міського сміттєзвалища було порушено місцевими депутатами. Але, зважаючи на вирішення інших актуальних соціальних проблем життєдіяльності територіальної громади, конкретні заходи по ньому постійно відкладались. Згодом стало очевидно, що виділення нової території для захоронення сміття проблему вирішить лише на певний період. Тоді й народилась ідея підійти до цього питання більш цивілізовано, тобто збудувати сміттєпереробний завод, експлуатація якого б допомогла успішно позбутись твердих побутових від­ходів, що накопичились за два десятки років, так і нових.

До цієї справи долучилась і ХАЕС, яка взяла на себе функцію замовника  проектування. Конкретно цим опікується управління капітального будівництва. За словами його начальника Олега Рахлінського, всі витрати, пов’язані з проектуванням, взяла на себе електростанція. На сьогодні вже розроблено техніко-економічне обґрунтування. Зараз цей документ проходить державну експертизу. У стадії розробки перебуває проект. У наступному році планується всі процедури завершити, буде підготовлена робоча документація, після цього реально можна розпочати спорудження заводу з переробки твердих побутових відходів.

На 42 (позачерговій) сесії Нетішинської мі­сь­кої ради, яка відбулася цьогоріч у липні, було погоджено відведення та передачу у постійне користування комунальному підприємству «Житлово-комунальне об’єднання» земельної ді­ля­нки площею 6 гектарів, на якій має розміститись полігон для розміщення твердих побутових відходів та завод.

Сьогодні сказати однозначно, коли завод запра­цює, у Нетішині не може ніхто. Для його спорудження та облаштування, за нинішніми цінами, потрібно щонайменше 30 мільйонів гривень. У міському бюджеті віднайти таку суму просто не реально. Хорошим шансом може стати завершення будівництва третього енергоблока ХАЕС, під який і можлива побудова сміттєпереробного заводу.

Олександр Шустерук