Чотири роки тому на економічному факультеті Національного університету «Острозька академія» була започаткована традиція весною прибирати сміття на території Острога та його околиць. Одного разу студенти під час туристичного походу навідались на територію водосховища ХАЕС, яка прилягає до лісу і знаходиться за декілька сотень метрів від кордону Острозького району. Те, що вони побачили, вразило: на березі, у лісосмузі було багато битого скла, целофанових обгорток і ще багато всякого непотребу. Всі ці «подарунки» залишили після себе несвідомі громадяни, які полюбляють влаштовувати просто неба пікніки.

- Коли ми потрапили на ставок-охолоджувач електростанції, - пригадує декан економічного фа­культету, кандидат економічних наук, доцент Людмила Козак, - були вражені красою навколишньої природи. Просто важко описати. Кругом великою стіною до води підступає ліс, до якого котяться хвилі. Але романтичний настрій пропав, коли ми натрапили на велику кількість сміття. Тоді й вирішили, що неодмінно приведемо цю неповторну місцину у належний вигляд.

Спочатку на ініціативу університетських ентузіастів відгукнулись острозькі підприємці, які виділили автотранспорт. А потім представники факультету налагодили тісні зв’язки із керівництвом ХАЕС, яке також сприяло організації очищення території. Днями студенти знову вийшли «ліквідовувати» наслідки гучного відпочинку «любителів» природи.

…На подвір’ї Національного університету «Острозька академія» завжди гамірно, адже тут навчається майже три тисячі студентів. А минулої середи у слухачів економічного факультету був піднесений настрій, бо кафедрі виповнилося п’ятнадцять років. Саме цій даті був приурочений «Екологічний день». Щоб його розпочати, було вирішено на території навчального закладу посадити екзотичне дерево. Взяти участь у цій акції студенти запросили свого ректора, Героя України Ігоря Пасічника. Спільно із деканом економічного факультету Людмилою Козак та студентськими активістами вони в урочистій обстановці дали нове життя рослині, яка через роки милуватиме око всіх, хто завітає у зону відпочинку університету.

Розчулений екологічним подвижництвом студентів економічного факультету, Ігор Демидович сказав, що економісти вивчають царицю наук математику, саме це їх наштовхує на реалізацію цікавих проектів, серед яких є проведення «Екологічного дня».

На завершення церемонії Людмила Козак оголосила, що її вихованці на автотранспорті, який надала ХАЕС, відправляться на територію водосховища для прибирання тамтешньої території.

Спочатку студенти розділились на групи, за кожною з них було закріплено визначену територію. Кожному дістались матер`яні рукавички та целофанові мішечки, які надала ХАЕС. Розпочався обхід околиці.

- На жаль, у багатьох людей відсутня елементарна культура поводження на природі, - констатує Людмила Козак, - вони живуть за принципом – моя хата скраю, де хочу, там сміття викидаю. Важко уявити, у що може перетворитись наша планета, коли всі її жителі будуть сповідувати такий принцип. Переконана, що ніяке повчання тут не допоможе,  тільки особистий позитивний приклад. Ми нашу акцію назвали: «Зробимо ліс гарним, як наші душі». Ми даємо привід багатьом задуматись над особистим ставленням до природи. Немає сумніву, що мої вихованці будуть у житті екологічно свідомими. А смітити в них просто не підніметься рука, бо згадають, як важко його прибирати.

Під час розмови Людмила Козак зізналась, що інколи навідується на острівець, який знаходиться біля густих зарослів очерету, для того, щоб порибалити. Так вона ховається від стороннього ока і має можливість полюбуватись місцевими краєвидами. Це хороший привід для плідних роздумів, бо декану завжди доводиться вирішувати багато нагальних питань.

У ході проведення «Екологічного дня» на території водосховища, студентами було зібрано майже десять тонн сміття. Чи не варто над цим задуматись?..

Олександр Шустерук

Фото автора