Акценти культури безпеки

Досвід експлуатації атомних станцій свідчить, що причини виникнення позаштатних ситуацій так чи інакше пов’язані з людським чинником,  ставленням персоналу до проблем безпеки. Тому у центрі уваги керівництва Хмельницької  АЕС знаходяться, насамперед людські ресурси, стиль та методи управління, соціально-психологічний клімат у колективі. До процесу формування культури безпеки залучено увесь персонал, починаючи з вищого адміністративного рівня. У ВП ХАЕС працює постійно діючий комітет з культури безпеки. Це колегіальний орган, що координує діяльність підрозділів атомної станції у частині підтримки та підвищення культури безпеки персоналу.

Під головуванням генерального директора ВП ХАЕС Миколи Панащенка відбулось розширене засідання з культури безпеки, на якому розглянуто чотири важливі питання. Про виконання протокольних рішень комітету з культури безпеки доповів заступник начальника навчально-тренувального центру Іван Абрамів. Зокрема підготовлено дванадцять пунк­тів заходів, з яких виконано п’ять. Щодо інших, то для їх реалізації ще не підійшли строки. Згідно із програмою підготовки ремонтного персоналу з питань забезпечення якості планується підготувати 461 працівника, заявлено на навчання 206. Підготували 155 фахівців, решту планується залучити до навчання після завершення планово-попереджувального ремонту.

Під час розширеного засідання відбувся розгляд результатів і коригуючих заходів внутріш­нього аудиту системи управління, який цьогоріч відбувся у другому кварталі. З даного питання виступив заступник генерального директора з якості та управління Максим Кремень. За його словами, за вказаний період було проведено три внутрішні аудити і одну самооцінку. У ході доповіді Максим Григорович вказав на необхідність створення окремої бази даних з фіксування коригуючих заходів, які доводиться приймати у ході проведення аудитів з культури безпеки.

З результами зовнішньої перевірки стану культури безпеки ознайомив присутніх Головний інспектор з нагляду (ГІН) ВП ХАЕС Костянтин Коба, який зауважив, що корегуючі заходи, розроблені за підсумками даної перевірки, виконані або виконуються відповідно до встановлених термінів. Доповідач акцентував увагу на порушеннях, які трапились на підприємстві за останні два роки.

У ході засідання заступник генерального директора з якості та управління Максим Кремень повідомив, що під егідою НАЕК «Енергоатом» цьогоріч у листопаді буде проведена міжнародна практична конференція з культури безпеки. Промовець акцентував увагу на головних завданнях, які потрібно здійснити для підготовки до конференції та безпосередньої участі у ній спеціалістів ВП ХАЕС.

Наш кор.

Фото Олександра Шустерука