Аналiзували стан безпеки з iноземними фахiвцями

В рамках програми співробітництва України з Європейською Комісією на ВП ХАЕС прове­дено робочу нараду за участю представників фірм «IBERDROLA» (Іспанія), «Scandpower» (Швеція), «Algiz» (Україна) та фахівців Хмельницької та Запорізької атомних станцій, з виконання завдань проекту «Запровадження методології адаптації і підтримки оперативного імовір­нісного аналізу безпеки для енергоблоків АЕС України».

Фахівці обговорили ряд питань щодо впровадження, використання, найкращої практики та практичної реалізації оперативного імовірніс­ного аналізу безпеки (ІАБ) в експлуатації АЕС України.

Проект реалізується для всієї галузі відпо­відно до програми співробітництва України з Європейською Комісією «Інструмент співробітництва у галузі ядерної безпеки» (ІСЯБ). Головна мета програми ІСЯБ – сприяння вдосконаленню управління безпеки і культури безпеки на АЕС України.

Впровадження проекту виконується в два етапи - виконання та впровадження заходів на «пілотному» енергоблоці (перший енергоблок Хмельницької АЕС), і розповсюдження результатів для всієї галузі. Проект розрахований на три роки, його реалізація дасть можливість втілити заходи «Комплесної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних­ електростанцій», зокрема такі, як: «Розробка оперативного імовірнісного аналізу безпеки»; «Врахування повного спектру вихідних подій для всіх регламентних станів реакторної установки та басейну витримки в імовірнісному аналізі безпеки» та виконати умови нормативних документів щодо об’ємів виконання аналізу безпеки.

Фото  Олександра  Шустерука