Атом очима дітей

Діти дивляться на світ відкритим поглядом. Їх мало турбують деталі – лише масштаб і контраст хвилює юні серця. І в цьому сила дитячого сприйняття. Передача вражень у юні яскравіша і щиріша, як у дорослих, бо немає нашарувань життєвого досвіду, а лише порив у майбутнє.

Молодь вдивляється у завтра. І багато хто бачить себе у тісному партнерстві з передовою галуззю наукової думки – атомною енергетикою. Бо мають за приклад гарні долі нетішинських енергетиків, спостеріга­ють за натхненною багато­гранною роботою працівників Хмельницької АЕС. До речі, атомники давно відкриті для спілкування і сприяють ближчому знайомству з ядерною енергетикою. Газета «Перспектива», телесту­дія ХАЕС доносять якнайширшу інформацію в маси. Інформаційний центр станції здійснює просвітницькі акції, проводить  екскурсії на енергетичний об’єкт, конкурси серед школярів регіону. Вісімнадцятий за ліком відбувся цьогоріч, і у середу його переможці отримали відзнаки. Визначено кращих у «жанрах» науковий  реферат, літературний твір та мистецьке відображення тематики «Я і атомна енергетика». Географія учасників сягає меж тридцятикілометрової зони спостереження, були учасники навіть з  Деражні, що за сто кілометрів від Нетішина.

Отож, найкращою серед рефератів визнано роботу «Людина і світ атому» Катерини Ткачук та Вікторії Данилюк із міста Острог. Дівчата провели опитування жителів регіону щодо ставлення до атомної енергетики та визначили, що найбільшими прихильниками ядерної енергетики є молодь. Вручаючи дипломи, начальник лабораторії ЕХЛ ВОНС Олександр Голод та начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Тетяна Лиситчук закликали продовжувати вивчати світ атому і людей, що творять достаток у державі.

У  роботі «Вплив ХАЕС на регіональний розвиток Ізяславського району» Віталій Ковальчук, який посів перше місце, дослідив фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження за рахунок субвенції в 2010 -2012 роках. Друге місце - у наймолодшої учасниці п’ятикласниці Тамари Поради із міста Нетішин, яка дослідила сусідство бобрів із атомною станцією. Третьою стала Олеся Пігольчук зі Славутського району, яка розповіла про перспективи атомної енергетики.

В рамках конкурсу на Хмельницькій АЕС відзначені кращі роботи літературного конкурсу «Нетішин - місто енергетиків». Перше місце цього разу виборола представниця Плужненського НВК Ізяславського району Мар’яна Даниленко, яка представила на конкурс вірш «Електрика», оздоблений власними ілюстраціями. Денис Крутенчук із с Ганнопіль та Олена Закусило із села Клепачі Славутського району розділили друге місце. Третю премію також поділили Михайло Микогончук із села Гремяче Острозького району та Ірина Якуш із села М’якоти Ізяславського району. Ряд учасників конкурсу нагороджено  заохочувальними призами.

Найчисельнішу групу творців прекрасного, як завжди, представляли юні художники.

До участі залучено 180 худож­ніх робіт від 155 учасників. Творчі здобутки під­готували школярі міст Нетішина, Ізяслава, Славути, Шепетівки Острога, Гощі та ряду  районів Хмельницької і  Рів­ненської областей у жанрах графіки, живопису, декоративно-ужиткового мистецтва.

Журі було важко визначити абсолютного переможця, адже фантазія, творчий підхід, тематичне різнобарв’я та майстерність виконання сягали значних показників.

Гран-прі цього­річ присудили багаторічній учасниці конкурсу Анні-Марії Макарик із міста Нетішина.

Вікторія Клей із Славутського району та Ірина Борцова із міста Нетішина поділили 1 місце.

Ірина Довжаниця із Костопіль­ського району Рівненської області та нетішинка Тетяна Рибальченко удостоєні другого місця.

Яна Душнюк із Острозького ра­йо­ну та Леся Савчук із м. Нетішин посіли третє місце.

Відзначені також номінації за краще живописне, графічне, декоративне рішення та за оригінальність.

В ході вручення відзнак організатори висловили слова вдячності учасникам та вчителям, які сприяли конкурсу і допомагали у його проведенні. Вручення перемежовувалось виступами  юних талантів з місцевої музичної школи.

До речі, в Києві в рамках конкурсу «АЕС – ДОБРОБУТ – БАТЬКІВЩИНА», який проводить ДП НАЕК «Енергоатом» та профспілковий комітет компанії, відбулось відзначення кращих робіт конкурсантів, яких відібрали у регіональних конкурсах. Журі в номiнацiї «Малюнок» у молодшій віковій категорії (10-13 років) присудило нетішинці  Ірині Борцовій друге місце, та  у старшій віковій категорії (14-17 рокiв) відзначило дипломом за творчий підхід Вікторію Клей з села Киликиїв, що на Хмельниччині.

Власна інформація

Фото  Віктора  Гусарова