Бiографiя 2 енергоблока ХАЕС у документах, свiтлинах, спогадах

Минуло десять років від підключення другого енергоблока Хмельницької АЕС до енергосистеми України. Подія, безперечно, історична, адже вона засвід­чила в молодій країні наявність політичної волі та економічної сили розвивати ресурсні та наукоємні галузі промисловості. Тому поява у Нетішинському міському краєзнавчому музеї розширеної виставки з нагоди пуску другого енергоблока ХАЕС слушна та доречна.

Відкриваючи виставку, директор музею Оксана Кононюк зробила екскурс у історію заро­дження атомної енергетики на Хмельниччині. Відправна точка – 1975 рік, коли у квітні Міненерго СРСР  прийняло рішення про будівництво АЕС. Далі розпочалась пошукова, передпроектна та проектна робота щодо чотириблокової станції на теренах Хмельниччини. Через два роки у лютому 1977 року видано наказ №46/а «Про початок робіт на будівництві Хмельницької АЕС», призначення першого директора майбутньої станції, прибуття будівельників у Нетішин.

Оксана Василівна на основі документів, що зберігаються у фондах та демонструються в експозиції, відзначила головні віхи, аж до введення в експлуатацію 1987 року енергоблока №1. Паралельно велись роботи на будівництві решти об’єктів. Здавалось, доля їх буде безхмарною. Однак Чорнобильська трагедія, розпад великої держави, боротьба за владу, інші складові призвели до мораторію на завершення і спору­дження нових об’єктів атомної енергетики в Україні. Без малого на півтора десятка років було відкинуто технічний прогрес у цій галузі.

Головний редактор газети «Перспектива» Віктор Гусаров у слові до присутніх охарактеризував обстановку навколо відновлення будівництва енергоблока №2, зусилля політиків та громадських діячів щодо надання нового імпульсу у цій роботі. Зокрема він поділився власними спостереженнями щодо діяльності противників атомної енергетики, наголосив на піар-акціях, які застосували працівники відділу роботи з громадськістю, аби достукатись до сердець пересічних громадян. Серед найзначиміших -  запуск повітряних кульок із текстом послання з нагоди 15-річчя пуску першого енергоблока ХАЕС, велопробіг Нетішин - Кузнецовськ (250 кілометрів), в якому взяли участь працівники ХАЕС та представники ЗМІ Нетішина, Острога, Рівного, виставка «Світ захоплень працівників Хмельницької АЕС» тощо.

Наймасовіший захід – велоперегони між двома електростанціями Волині – Хмельницькою та Рівненською. З траси засобами радіо передавалась інформація про досягнення атомників, концертна програма за участю артистів-аматорів Нетішина також знаходила відгук у серцях глядачів.

 До пуску енергоблока побачила світ книга Віктора Гусарова «Енергія єднання», на сторін­ках якої знайшли відображення головні передпускові моменти з життя колективу атомників Хмельницької АЕС. І нині саме на це видання спираються дослідники історичних віх у житті другого енрегоблока ХАЕС.

Начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС Тетяна Лиситчук доповіла учасникам відкриття виставки про зусилля, що були спрямовані на підвищення іміджу станції у післяпусковий період, звернула увагу на вагомі здобутки громад зони спостереження  у соці­альних питаннях саме в період пуску другого енергоблока і перші роки його роботи. Понад 36 мільйонів гривень – вагомий внесок у соціальні програми краю. Крім цього громади зони спостереження мають компенсаційні пільги у вигляді зменшеного тарифу на електроенергію, отримують процент від роботи станції на соці­альні програми.

Присутні мали можливість обмінятись думками з приводу важливості для розвитку краю введення нових потужностей, які не знімаються з порядку денного. Зокрема редактор часопису «Нетішинський вісник» зауважила, що розвиток атомної енергетики дає можливість диверсифі­кувати залежність у енергетичній сфері від Росії, сприятиме відродженню багатьох напрямків економіки та науки.

Присутні оглянули документи, історичні речі, зібрані музеєм, обговорили плани на майбутнє.

 Віктор Павлов

Фото  Віктора  Гусарова