Боронили Батьківщину

У Нетішині відбулось вшанування учасників Великої Вітчизняної війни з нагоди Дня партизанської слави. Героїв тих боїв залишилось одиниці. Тим важливішими є свідчення очевидців про героїзм батьків. Міська організація ветеранів робить все можливе, аби земне життя ветеранів було комфортним, гідним їх подвигу.

У розпал Великої Вітчизняної вій­ни 22 вересня 1941 року у Старащанському лісі, що на Сумщині, командир Путивлівського партизанського загону Сидор Ковпак підписав наказ за №1 з оголошенням списку особового складу загону у кількості 41 особи. Цей день увійшов в історію, як День Партизанської слави. Документи, що відображають діяльність партизанських загонів під час війни, зберігаються у Центральному державному архіві громадських організацій України. Науковці установи видали щоденники  командирів партизанських загонів та з’єднань, які дають змогу по-новому оцінити партизанський рух. Із щоденника Семена Руднєва (комісара ковпаківського з’єднання) дізнаємось, що в кінці червня 1943 року перед форсуванням Горині були перемовини із загонами УПА, аби безпере­шкодно здійснити цей маневр. І таки порозумілись.

Як свідчить історія, поповнення партизанських загонів відбувалось за рахунок місцевого населення, бійців Червоної Армії, що потрапили у оточення. У листопаді 1964 року Комі­сія у справах колишніх партизанів при Президії Верховної Ради УРСР взяла на облік 227817 осіб. У сусідній Білорусії при населенні у сім міль­йонів за офіційними даними було понад 357 тисяч партизанів.

По-різному ставилось місцеве населення до партизанів. І на те є свої причини. У щоденнику Руд­нє-ва знаходимо свідчення про роз­стріл двох бійців за мародерство. Але подібне явище не було масовим, адже дисципліна, вишкіл були основною вимогою діяльності загонів.

Селяни допомагали партизанам продовольством, одягом, фуражем, доглядали за пораненими. Дії партизан ретельно контролювались з центру, особливо щодо диверсійних актів на залізниці.  

Зазначимо, що з 190 Героїв Радянського Союзу з числа партизан 95 – представники українських загонів, а два керівники з’єднань – С.Ковпак та О.Федоров удостоєні цього звання двічі.

У нашому місті мешкає три ветерани партизанського руху. Це Галина Петрівна Фурсяк, Ніна Яківна Пилипчук та Віра Михайлівна Данилюк. Це шановані люди у Нетішині. Розповідями про минуле вони піднімають дух в молодих серцях, закликають не коритись долі,  боротись проти ворога у найскладніших ситуаціях.

Петро Шелепало, голова Нетішинської міської організації ветеранів України

На знімку: зустрілись ветерани з юним поколінням

Фото Олександра Шустерука