Будьте здорові і благополучні!

Шостого грудня Миколі Амосову виповнилося б 100 років.  Кілька місяців він не дожив до свого 90-ліття. Думки видатного лікаря актуальні сьогодні, як ніколи. Ми хочемо запропонувати  ознайомитись  з одним із виступів Миколи Михайловича, який він класикував як «філософію здоров'я».

- Генетика у мене така: батько помер у 50 років, мати - в 52. Я ж поставив на собі експеримент, як на мене, вдалий. Зараз мені 86. А старіти почав, коли виповнилось 79. Саме тоді я перестав оперувати хворих, тільки консультував. Як відчув старість? Важка хода. Хитає, коли йду, слабкість, погіршується пам'ять. Але книжки пишуться і видаються. Можливо, я надто вимогливий, однак мені здається, потрібен ширший погляд на проблему здоров'я й старіння організму.

У більшості хвороб винна не природа, не суспільство, а тільки сама людина. Найчастіше вона хворіє через лінощі й пожадливість. А часом і через нерозумність.

Не покладайте надій на медицину. Вона лікує багато хвороб, але не здатна зробити людину здоровою. Навіть більше! Бійтеся потрапити в полон до лікарів. Вони схильні перебільшувати людські слабкості і могутність своєї науки, створюючи у людей уявні хвороби.

Людина, на щастя, така довершена, що майже завжди їй можна повернути здоров'я. От тільки необхідні для цього зусилля, які, на жаль, зростають в міру старіння й поглиблення хвороб.

Для здоров'я потрібні чотири умови: фізичні навантаження, обмеження в харчуванні (їсти в режимі поганого апетиту), загартування, уміння відпочивати.

Природа милосердна: вистачить 20-30 хвилин фізкультури щодня, але такої, щоб виснажитися, спітніти і щоб пульс удвічі почастішав. Якщо цей час подвоїти, то взагалі буде чудово.

Здоров'я - це обмеження себе в харчуванні. Корисне те, що несмачне. Від далеких предків ми успадкували біологічні відчуття, здатні перетворюватися на недоліки. Перший - лінощі, їх не треба й тренувати. Другий - жадібність до їжі. Людина за задоволення розкішно й смачно поїсти та відпочивати раніше, ніж втомилася, має платити хворобами. Не можна сподіватися, щоб усі дотримувалися суворого режиму, але можна спробувати переконати бути поміркованішими. У середньому ми маємо п'ятикратний резерв потужності. Навіть коли клітина «захворіє», якщо створити їй нормальні умови, через певний час вона поновить свої структури й одужає. А щодо старіння, то воно запрограмоване в наших генах. Та існує й закон тренованості.

Зараз більшість людей прямує до здоров'я від хвороб. Причиною хворобливого стану часто називають погоду. Та вона впливає тільки на незагартованих людей. Я погодних перепадів до 80-ти років не відчував. Найшкідливішим для людини є переїдання та брак сирої їжі. А ще детренованість серця, легенів, суглобів. У діабеті й ожирінні (обмін речовин) найбільш винне неправильне харчування і нетренованість. Пік різних захворювань - інфаркт, інсульт і найстрашніше - серцево-легенева недостатність (від неї й помирають). Для лікування всіх цих хвороб треба жити надголодь і споживати сирі овочі та фрукти, не закутуватися, багато та швидко рухатися, спати не менш як сім годин.

Побутує думка, на жаль, серед лікарів також, що травний тракт людини - ніжна конструкція. Він звик до рафінованої їжі, від грубої - гастрит, коліт, мало не заворот кишок. Це міф! Наш шлунок і кишковик здатний перетравити будь-які харчі, за винятком хіба що хвої. Думаю, він зберігає цю здатність до старості.

Щодо голодування. Як лікувальний метод воно має сенс тільки тоді, коли подальше харчування людини буде стриманим. Для мене голод - справа важка. Заважає думати, працювати. Найпростіший спосіб схуднути - погано готувати. На жаль, сіль один із способів зробити погану їжу смачною. Навіть сирі овочі, якщо посолити, смачніші. Але можна і без солі також. Сіль сприяє розвиткові гіпертонії та склерозу. Добова потреба в ній - два-чотири грами, а люди вживають 10-20.

Виняткова роль вітамінів. Мінімальна доза фруктів та овочів - 300 грамів щодня. Думаю, потрібно - 500. Ще краще - кілограм! Заміна сирих овочів і фруктів вареними - нерівнозначна. Якщо немає виходу, треба звикати до квашеної і свіжої капусти, моркви, цибулі, салату.

Жири. Вони не так шкідливі, як підступні. Мають надто багато калорій - дев'ять на грам. Твердження, що жири вкрай потрібні, - міф. Можна не вживати ані масла, ані сала, а в організм потрапить мінімальна кількість жирів. Вони є в молоці, м'ясі, навіть у хлібі. І цього досить. Рослинні жири нібито не сприяють розвиткові атеросклерозу. Але й ними не варто захоплюватися, бо один грам олії дає дев'ять калорій.

Щодо білків. Людям малорухливим та похилого віку 0,5 літра молока й трохи м'яса (грамів 50-70) цілком достатньо на добу.

Вуглеводи. Тут розрахунок простий: їсти менше солодкого. Інакше масу зберегти не зможеш.

Про воду. Пити треба багато.

Коротко про мої правила харчування:

Не їм ніколи задля профілактики. Сніданок - великий, грубий і некалорійний: 300-500 грамів свіжих овочів або капусти (свіжої чи квашеної), двійко яєць або дві картоплини і кава з молоком.

Обід - нерегулярний. Першу і другу страви - без хліба, без жирів, з мінімумом м'яса. Кефір, чай або сік - це на третє. Вечеря - чай з медом або з цукром у прикуску, сир, трохи ковбаси (що подасть дружина). Ще фрукти за сезоном. За день за об'ємом набирається багато, а за калоріями - в межах витрат (за стабільної ваги 56-57 кілограмів та зросту 168 сантиметрів). Знайте: маса тіла зростає від переїдання в період великих нервових перенапружень.

І цікаві дані. На міжнародній конференції з профілактичної кардіології були представлені дані, що у США за останні 10 років на чверть (це 25 відсотків) знизилася смертність внаслідок серцево-судинних захворювань. Аналогічні факти - і у країнах Західної Європи. Вчені вважають, що це за рахунок зміни режиму життя. Скоротилося куріння, вживання алкоголю, додалося фізкультури, а найбільше - змінилося харчування. Зменшилось вживання м'яса на користь риби, більше овочів і фруктів.

Мої поради щодо сну. На сні не треба економити - в середньому бажано спати вісім годин. Не лякайтеся безсоння. Великої шкоди від нього однієї ночі не буде. Надвечір втома нагрома­джується за два дні, і вас здолає сон. Я користуюся рекомендацією Костянтина Бутейка - намагаюся дихати поверхово, щоб у крові додалося СО2 - це сприяє розслабленню.

Мої стосунки зі здоров'ям... Категорично не хочу хворіти і передчасно старіти, опираюся активно. На гімнастику з 1000 рухів витрачаю понад годину. Впрягся в режим обмежень і навантажень - ніби так і треба.

Т.Мостова