Великий «гриль» для тренування пожежних

У Хмельницькому місцеві вогнеборці сконструювали першу в Україні вогневу споруду для моделювання динамік небезпечних факторів пожежі. Вже відбулися випробування нового тренажера.

За словами начальника головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області Бориса Болібруха, тепло-димокамеру створювали за європейськими стандартами та методиками підготовки пожежників із застосуванням передових технологій визначення температурних режимів. Тренажер складається з контейнерів модульного типу, які підприємство “Мотор-Січ” використовує для виготовлення теплогенеруючих установок.

Вогнева споруда у середині має свої лабіринти, а також техніку, яка фіксує температурні режими та передає на комп’ютер з відповідною програмою.

- У цій камері відтворюється пожежа у замкнутому просторі, як у житлових квартирах, - роз’яс­нює Борис Болібрух,- камера виготовлена за кошти Навчально-методичного центру. Ще повністю наш проект не закінчений, але на нього уже витрачено 100 тисяч гривень. Ми хочемо удосконалити систему підготовки пожежників, щоб температура у замкненому просторі досягала майже 500 градусів за Цельсієм. Вогнева споруда моделювання динаміки не­безпечних факторів пожежі є першим подібним тренажером для вогнеборців в Україні, як і розроблена до неї методика. Якщо ж їх затвердить Державна служба з надзвичайних ситуацій, то на досвіді хмельничан навчатимуться усі пожежники країни. Основне призначення даного тренажера – вивчення­ динаміки небезпечних факторів пожежі для того, щоб рятувальники, які проводять гасіння, вміли маніпулювати легкими продуктами згорання та температурою. У цій камері пожежники зможуть побачити як на початкових стадіях розгоряється вогнище. Також вивчається вплив небезпечних факторів та яким чином можна їх зменшити.

Розробкою хмельницьких колег зацікавились вогнеборці, які опікуються безпекою Хмельницької АЕС.

- Для тренування особового складу ми маємо димокамеру, - розповідає начальник 3-го ДПРЗ, полковник служби цивільного захисту Іван Козійчук, - яку для підготовки вогнеборців використовували й підрозділи Хмельницького. Тепер новий тренажер стане і для нас в пригоді, бо ж опікуємось безпекою важливого стратегічного об’єкта.

Хмельницькі пожежники успішно провели перші випробування, під час яких були використані захисні костюми, які витримують температуру до 800 градусів за Цельсієм.

Олександр Шустерук

Фото з архіву головного управління           Державної служби з надзвичайних ситуацій               у Хмельницькій області