Виплата пенсiй працюючим пенсiонерам

2 березня поточного року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення». Даним нормативно-правовим актом внесено певні зміни до окремих положень цілого ряду законів України зокрема в тих частинах, які стосуються порядку виплат пенсій працюючим пенсіонерам.    

Якщо пенсіонер працює не на посадах, які дають право на призначення пенсії/щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів», пенсія виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили праце­здатність, тобто 1423,50 грн.

Ті пенсії, що призначені в розмірі менше 1423,50 грн., працюючим пенсіонерам виплачуватимуться у повному обсязі.

У працюючих пенсіонерів, в яких роз­мір­ пенсії більше 1423,50 грн і яким пен­сія буде виплачуватися на рівні 85%, у будь-якому випадку розмір пенсії до ви­плати становитиме не менше 1423,50 грн.

При цьому, працюючим пенсіонерам з числа інвалідів І та II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій, членів сімей загиблих військовослужбовців, пенсія виплачується у повному обсязі незалежно від розміру.

У всіх випадках після звільнення з роботи виплата пенсії поновлюється в повному обсязі з наступного дня після звільнення.

Також, хочемо зазначити, що при звіль­ненні чи працевлаштуванні пенсіонерам необхідно протягом десяти днів проінформувати управління Пенсійного фонду, тобто надати  трудову книжку та написати заяву у відділі з обслуговування та розгляду звернень громадян.

Якщо документи про звільнення з роботи  надано після 1 квітня, то виплата пенсії буде проведена в повному обсязі за весь період, коли пенсіонер вже не працював, але не більше ніж за  три роки до дня звернення за перерахунком, відповідно до п.1 ст.46 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Слід зауважити, що особа, яка провадить діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, вважається працюючою особою.

Тому, з 1 квітня 2015 року у разі, якщо пенсіонер продовжує працювати (прова­дити діяльність, пов’язану з отриманням­ доходу), йому  виплачується пенсія не в повному розмірі, а лише 85% призначеного розміру, але не менше 1423,50 грн. 

Чимало питань виникає щодо сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору по пенсіях працюючих пенсіонерів з 1 квітня 2015 року. Базою для оподаткування є розмір пенсій та щомісячного довічного грошового утримання, який після визначення 85 відсотків призначеного розміру пенсії працюючих пенсіонерів перевищує 3654,00 грн на місяць – у частині такого перевищення.

Наприклад, розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» становить  5000,00 грн, пенсіонер працює не на посадах, які дають право на призначення пенсії/щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених законами Укра­ї­ни «Про державну службу», «Про про­ку­ратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів»,  пенсія виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили праце­здатність, тобто 4250,00 грн (5000,00 грн х 85%=4250,00 грн). Оскільки розмір пенсії перевищує 3654,00 грн на місяць, розмір пенсії в частині 596,00 грн (4250,00 грн - 3654,00 грн = 596,00 грн) підлягає оподаткуванню. Податок на доходи фізичних осіб становить 15 від­сотків – 89,40 грн (596,00 грн х 15% = 89,40 грн), військовий збір – 8,94 грн (596,00 грн х 1,5% = 8,94 грн).

До виплати пенсіонер отримає 4151,66 грн.

Усю необхідну інформацію з питань пенсійного забезпечення можна отримати в приймальні для громадян управління Пенсійного фонду України в місті Нетішині за адресою: пр. Незалежності,12  або зателефонувавши за номером «гарячої лінії» 3-18-53.

Наталія Новак,

начальник управління Пенсійного фонду України в м.Нетішин