Відкриття туристичного сезону на Хмельниччині ознаменовано рекордом

Серед любителів подорожей особливою популярністю на Хмельниччині користується Кам`янець-Подільський. Тут кожен квадратний метр дихає історією. Коли крокуєш бруківкою старого міста, відкривається панорама старовинних архітектурних споруд, більшість з яких – храми різних конфесій. А за глибоким каньйоном видніється велика фортеця, стіни якої пам’ятають дотики стріл, ядер та куль.

Кам`янець-Подільський привабливий у будь-яку пору року. Сюди постійно тягнуться вервечки допитливих туристів з різних куточків України та інших держав. Саме це надихнуло подолян на організацію урочистостей з нагоди відкриття туристичного сезону. І він стартував минулої суботи.

Організатори заходів з нагоди відкриття нового туристичного сезону на Хмельниччині у Старій фортеці Кам’янця-Подільського представили виставку «Перлини Західної України: фортеці і замки», на якій було оприлюднено цікаві документи, світлини про архітектурні та історичні особливості Луцька, Тернополя, Збаража, Хотина, Меджибіжа, Самчиків. Представники кожного міста радо ділилися з гостями рекламною та інформаційною продукцією. Представники Острозького Державного історико-культурного музею-заповідника продемонстрували стародруки, які видавались на різних мовах. Кожен відвідувач виставки міг дізнатись, що старовинне місто Острог також має свою туристичну привабливість. Принаймні з Хмельниччиною його ріднить колишня територіальна приналежність цілого регіону до володінь князів Острозьких, одна із резиденцій знаходилась у Старокостянтинові.

Поряд з старовинними експонатами на огляд були представлені і сучасніші витвори - паперові копії моделей літаків, кораблів, винищувачів, вантажівок.

Біля Ратуші на площі презентувалася туристична і краєзнавча продукція видавництв міста про Подільський край, виставка «Поді­льське намисто». Багатьох учасників відкриття туристичного сезону зацікавила експозиція про минувшину селища Антоніни Красилівського району. Місцеві актори грали ролі графа Потоцького та його дружини у супроводі чарівної флейтистки. Тут не бракувало бажаючих сфотографуватись із цими персонажами.

Прихильники старожитностей у наметі, який представив Ізяславський район, мали можливість по­зна­­йо­митись із факсимільним виданнням Пересопницького єнвангелія.

Фестивальна агенція «Квітка на камені» підготувала для всіх, хто бажає поєднати свої серця, сюрприз: відтепер щотижня у вихідні дні на Алеї закоханих проводитимуть виїзну церемонію одруження. Цікавою видалась презентація цього дійства. Молода пара - Олександр та Марина Боднарчуки - перед жителями та гостями міста освідчилися  в коханні, обмінялися обручками й отримали привітання від місцевої влади.

Для прихи­ль­ників історії достеменно ві­до­мо, що у пері­од громадянської війни місто Кам`янець-По­ді­льський стало останнім форпостом уряду Української Народної Республіки. Про ці події нагадали актори, які у формі українських бійців демонстрували незвичайну техніку –  діючу копію бронеавтомобіля «Остін», який використовувався у бойових діях ворогуючих сторін у роки військового та політичного краху Російської імперії. Цей ретротранспорт за власні та спонсорські кошти придбало міське військово-історичне товариство. Організатори фестивалю «Остання столиця» зізнаються, що такою «обновкою» вони започатковують новий проект «Глобус». Його мета – заповнити пробіл в туристичному іміджі Кам’янця. Тепер туристи можуть дізнатись про події початку ХХ століття, що відбувались у цьому краї.

Щоб ніхто не сумнівався, що Хмельниччина – край дужих та витривалих людей, на цетральному майдані чоловіки козацької статури, члени гурту «Чумаки», продемонстрували жонглювання пудовими гирями.

Для того, щоб привернути увагу громадськості до туристичних традицій Хмельниччини, обласна державна адміністрація розробила проект гри найбільшого дитячого оркестру. Керівництво Національного проекту «Книга рекордів України» визнало, що така акція є прецедентом в Україні і претендує на номінацію рекордсмена. Усі про­цедури підготовки документів та засвідчення досягнення були довірені автору цих рядків. Було цікаво спостерігати за марафоном дитячих духових оркестрів, які виконали запальні мелодії. Кульмінацією дійства стала демонстрація унікального зведеного дитячого оркестру у складі 150 юних музикантів. Для того, щоб такий незвичний музичний колектив зіграв бездоганно низку оркестрових творів, добре попрацював диригент Анатолій Слюсар. Кульмінацією дійства стало публічне засвідчення нового рекорду Хмельниччини – «Найбі­льшого в Україні дитячого оркестру». Органі­затори одержали дипломи Національного проекту «Книга рекордів України», в яких зазначено, що досягнення є підставою для загального визнання. Про участь у встановленні рекорду юним музикантам з Кам’янець-Поді­льського, Шепетівського, Чемеровецького, Ярмолинецького і Дунаєвецького ра­йонів нагадуватиме сертифікат, який було вручено кожному від імені Хмельницької обласної державної адміністрації.

Не обійшлось і без сюрпризів: зокрема було презентовано пам`я­тник Туристу, якого зображено у гумористично-сатиричному стилі.

Новий туристичний сезон на Хмельниччині розпочато. У Нетішині також раді бачити представників трудових колективів, делегацій, які бажають познайомитись з роботою одного з найбільших промислових об’єктів нашого краю – Хмельницькою АЕС.

Олександр Шустерук

Фото  автора та  Віктора Гусарова