Якщо роботою опікується спеціаліст

Машзал першого енергоблока зараз має зовсім інший вигляд, ніж під час експлуатації турбоагрегата. Замість гулу, який виникає у ході роботи турбоагрегату при максимальних обертах ротора (3000 на хвилину), - чути передзвін та скрегіт металу. Це ремонтники згідно із планами ремонтної кампанії лагодять системи та вузли, які можна побачити на окремих ділянках розібраної турбіни. Один із великогабаритних її елементів – ротор низького тиску – зараз находиться на ремонтному майданчику на «нульовій» відмітці турбінного відділення. Його сюди доставлено за допомогою мостового крана. За словами спеціалістів, це один із найважчих елементів турбоагрегату: має вагу вісімдесят чотири тонни.

 На початку ремонтної кампанії на першому енергоблоці було проведено дефектацію турбінного обладнання. У ході здійснення вихорострумового контролю виявлено дефекти робочих лопаток на п’ятому ступені правого та лівого обертання  роторів низького тиску. Це спонукало до прийняття рішення про заміну робочих лопаток.  До основних робіт, які заплановано провести на роторі низького тиску, залучено працівників дільниці з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу.

Біля ротора вдалося застати слюсаря шостого розряду Дмитра Дужика та його надійних помічників, слюсарів п’ятого розряду Ігоря Шуберчука та Анатолія Якимчука. Вони зайняті на так званому перелопачуванні.

-Постійна експлуатація будь-якого обладнання призводить до його зношування,- каже Дмитро Іванович, - дефектоскопісти провели контроль металу і виявили дефекти окремих лопаток на двох роторах низького тиску. Тепер вони підлягають заміні.

Перед тим як вдалось познайомитись із Дмитром Дужиком, почув схвальні відгуки про нього з уст начальника дільниці з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу Романа Мельника.

-Коли Дмитро Дужик бере участь у ремонті, можна спати спокійно,- лаконічне заключення дав начальник.

Під час планово-попереджувальних ремонтів турбінного обладнання Дмитро Іванович почуває себе як риба у воді. Все йому знайоме, власними руками прощупана кожна ділянка лопаток роторів. Дефекти він може побачити, як мовиться, і не озброєним оком.

-Ось на цій ділянці ротора під великим тиском подається пара. Вона рухається на два боки, проходячи ступені. Останні завжди піддаюся великому навантаженню та впливу технологічного середовища. Навіть такий міцний метал як титан зазнає зношення, - пояснив досвідчений слюсар.

Із особливостями експлуатації основного обладнання Хмельницької АЕС Дмитро Дужик познайомився перед пуском першого енергоблока. Він тоді працював електрогазозварювальником  підрядної організації «Славутський ТЕМ». Низка виробничих завдань була довірена і йому. Перед пуском другого енергоблоку брав участь у монтажі систем змащування. Зараз про це нагадують іменні клейма спеціаліста на зварювальних стиках.

Спеціалісти дільниці з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу у ході ремонтної кампанії на першому енергоблоці вже завершили перелопачування п’ятої ступені лівого потоку першого ротора низького тиску, який встановлений на турбоагрегаті.

Олександр Шустерук

Фото автора