Другий енергоблок пiд опiкою фахiвцiв

На Хмельницькій АЕС тривають роботи з першої періодичної переоцінки безпеки другого енергоблока, який знаходиться в роботі десять років. Вони дадуть можливість підтвердити його надійність у ході подальшої експлуатації із врахуванням усіх стандартів з ядерної безпеки. Усі процедури будуть відображені в об`ємному звіті.

- 2005 року другий енергоблок одержав ліцензію на експлуатацію, - розповідає заступник головного інженера з ядерної і радіаційної безпеки Хмельницької АЕС Костянтин Щербінін. -  Вона була видана в повному об’ємі. За роки роботи енергоблока ми докладали максимум зусиль для забезчення його наді­йності та безпеки. У ході проведення періодичної переоцінки нам необхідно довести, що другий енергоблок відповідає новим міжнародним вимогам і нормам. Це копі­тка справа. Нам необхідно до кінця поточного року на десятках тисяч сторінок звіту надати тех­нічні розрахунки, зві­ти, обґрунтування. Буде оцінюватись чотирнадцять факторів безпеки, чим активно займається служба аналізу безпеки. Також у цьому процесі на договірній основі беруть участь спеціалісти ВАТ «Київенергопроект».

За словами Костянтина Рудольфовича, зараз підвищена увага до роботи другого енергоблока, на якому цьогоріч було проведено перший цикл дослідної експлуатації в  режимі добового регулювання потужності енергоблока. Це стало вимогою часу. У яко­сті «пілотного» енергоблока для впровадження режиму добового регулювання потужності другий енергоблок був обраний не випадково. Починаючи з першого його паливного завантаження, активна зона повністю формувалася з тепловиділяючих збірок альтернативної конструкції (ТВЗА), які характеризуються підвищеними характеристиками міцності.

 У 2006 році, в ході другої паливної кампанії на другому енергоблоці були успішно проведені випробування режиму добового регулювання потужності. Вони проводилися  протягом чотирьох діб, починаючи з моменту 106 ефективної доби кампанії; під час другого етапу - протягом шести діб, починаючи з моменту 175 ефективної доби кампанії.

В ході випробувань щодоби у кожному одиничному циклі змінювалося електричне навантаження в діапазоні 750-1000 МВт. Попередньо був підготовлений пакет документів для отримання в Держ­атомрегулюванні України до­зволу на початок дослідної експлуатації режиму добового регулювання потужності в ході 10 паливної кампанії другого енергоблока.

- Наша енергосистема готується до нових умов роботи, - продовжує розповідь Костянтин Щербінін, - перехід на режим експлуатації добового регулювання потужності ядерного енергоблока дає можливість більш ефективно управляти енергосистемою. Це можна з впевнені­стю сказати, провівши ана­ліз роботи другого енерго­блока протягом двадцять одного циклу. Ми одержали схвальні відгуки спеціалістів, які забезпечують життєдіяльність всієї вітчизняної енергосистеми. Серед іншого важливим чинником є економія палива теплових електростанцій під час пікових навантажень.

Олександр Шустерук